Ufuk Uras: ÖDP mutaassıplarla ayrıştı

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Uras: ÖDP mutaassıplarla ayrıştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 17:00

Partisinden istifaları değerlendiren ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, partisinin kendisini yenileyerek mutaassıp ve muhafazakar bir zihniyetle ayrıştığı için çok daha etkin bir ÖDP olacağını söyledi. Uras, "Hamasi, klişe, kaba solculukla ÖDP fikrinin ilgisi yoktur" dedi.

Haberin Devamı

ÖDP'nin 6. kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu çerçevede, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Genel Başkan Uras, Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, "insanca bir düzen, eşitlikçi adil bir dünya" fikrine ÖDP'nin odaklandığını ve bunun için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Bu çerçevede solun tüm kesimleriyle biraraya gelerek solun iktidara yürüyüşünde mesafe alınması gerektiğini söyleyen Uras, parti kurma çalışmaları yürüten kişilerle de temasta olduklarını belirtti. Seçim yasasında yapılacak değişiklikle ittifaklara olanak verilmesi gerektiğinin altını çizen Uras, "Sol tüm kesimleriyle ya hep birlikte iktidara yürüyecek ya da geçen seçimlerde olduğu hep beraber düşeceğiz. Solun değişik renklerinin somut bir iktidar programı üzerinde biraraya gelmeleri gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Uras, partiden ayrılmalarla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerineise, şunları söyledi:

"ÖDP kendi zaaflarıyla yüzleşti. Artık bir tür grup, cemaat  solculuğu üzerinden değil, birey eksenli bir siyaset anlayışı üzerinden kendisini yeniledi. Gruplar arasındaki  pazarlıklar yerine ÖDP'yi tahkim etmek üzerine akli bir seçenek olmayı benimsedi. ÖDP ileÖDP öncesi zihniyetler arasında tam bir kopuşu gerçekleştirdi.

IMF ve hükümet politikalarına karşı alınan tutumu önemsemeyen bir zihniyetin ÖDP ile ilgisi olmadığını düşünüyoruz. Şimdi bunun adı konulmuş oldu. Çoğulculuğu bir fikri çoğulculuk değil de zikri çoğulculuk gibi gören, çoğulculuğu çok kopukluluk gibi gören, sosyal demokratlar ile somut işbirliğiyle solun iktidara yürüyüşünde güçlü  bir odak yaratmak yerine sosyal demokrasiye ve kendi dışımızdaki sola düşmanca bakan, ölüm oruçlarında ölümleri sona erdirme çabası yerine ölüm oruçlarıyla dayanışma tezi içinde olanlarla, Avrupa'da sol grupla yakın işbirliğini geliştirme yerine bir tür Avrupa düşmanlığı anlayışlarının ÖDP fikriyatıyla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Yani bir tür hamasi solculuğuyla, klişe, kaba solcululukla ÖDP fikrinin ilgisi yoktur. Dolayısıyla, ÖDP siyaseten kendini yenileyerek bu mutaassıp ve muhafazakar bir zihniyetle ayrıştığı için çok daha etkin bir ÖDP yaratma imkanımız var."


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!