Üçüncü bölgeden 24 milletvekili

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü bölgeden 24 milletvekili
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üçüncü Bölge'den 24 milletvekili TBMM'ne giriyor. Resmi olmayan kesin seçim sonuçlarına göre Ankara'ya gidecek bu milletvekillerinden 9'u DSP'den, 6'sı Fazilet Partisi'nden, 5'i ANAP'tan, 3'ü MHP'den ve 1'i de DYP'den. Bu bölgedeki milletvekilleri arasında kuşkusuz en ünlü isim DYP Genel Başkanı Tansu Çiller. DSP ve MHP'den birçok yeni isim Ankara'ya giderken, Fazilet Partisi'nin listesi de ünlülerden oluşuyor: Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun, Nazlı Ilıcak, vb. Üçüncü bölge İstanbul'un Avrupa yakasındaki yeni ilçelerden oluşuyor: Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Silivri, Zeytinburnu. Böylece İstanbul'dan Ankara'ya

toplam 69 milletvekili göndermiş oluyoruz.

DSP MİLLETVEKİLLERİ

Rıdvan Budak: 49 yaşında, Erzincan doğumlu. Evli ve iki çocuk babası. Uzun süre sendikacılık yaptı. Seçimlerden önce CHP üyesi ve DİSK Başkanı'ydı. Siyasetin yeni yıldızlarından Budak, parti içinde Ecevit'in en güçlü varislerinden biri olarak gösteriliyor.

Erdoğan Toprak: 38 yaşında, evli. Parti içinde İstanbul İl Başkanlığı görevini de üstlenen Toprak, 1995 yılında ilk defa parlamentoya girdi. Aynı zamanda Cem Vakfı yönetim kurulu üyesi Toprak, geçmiş dönemde KİT Komisyon üyeliği yaptı.

Bahri Sipahi: 41 yaşında, Bosna doğumlu. Evli ve iki çocuk babası. 30 yılı aşkın bir süredir Bayrampaşa'da oturan Sipahi sporcu bir geçmişe sahip. On yıldan beri Türk Hava Yolları'nda klima teknisyeni olarak çalışıyor.

Masum Türker: 48 yaşında, Mardin doğumlu. Evli ve iki çocuk babası. Nokta Dergisi'nin sahibi ve başyazarı olan Türker, gazeteciliğinin yanı sıra yeminli mali müşavirlik de yapıyor.

Nazire Karakuş: Balıkesir doğumlu, evli ve iki çocuk annesi. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu. Seçimlerden önce Maliye Bakanlığı'nda Müşavir Hazine avukatı olarak çalışıyordu.

Necdet Saruhan: 54 yaşında, Rize doğumlu. 26 yıldır İstanbul'da avukatlık yapıyor. Halen parti içinde Parti Meclisi üyeliği ve Genel Sekreter yardımcılığı görevlerini yürütüyor.

İsmail Aydınlı: 49 yaşında, Sivas doğumlu. Avukat. Politikaya CHP gençlik kollarında başladı. 1980'den beri siyasi ceza avukatlığı yapıyor. Sivaslılar Derneği yöneticilerinden.

Bülent Ersin Gök: 48 yaşında, Afyon doğumlu. Evli ve iki çocuk babası. Yüksek kimya mühendisi. Yatırım, pazarlama ve tanıtım konularında yönetim danışmanı olarak çalışıyor.

Mustafa Düz: 43 yaşında, Eskişehir doğumlu. Küçük yaşta Almanya'ya gidip uzun süre orada yaşadıktan sonra 1994 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. 4 yıldan beri bir Alman firmasının Türkiye mümessilliğini üstleniyor.

FP MİLLETVEKİLLERİ

Abdülkadir Aksu: 55 yaşında, Diyarbakır doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Vali, kaymakam, emniyet müdürü, belediye başkanı olarak çalıştı. ANAP hükümetlerinde Devlet Bakanı ve İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Üç kez Diyarbakır milletvekili seçildi. Bir buçuk yıl önce ANAP'tan istifa edip RP'ye, sonra da FP'ye giren Aksu, bu partide genel başkan yardımcısı oldu. Evli ve iki çocuk babası.

Ali Coşkun: 60 yaşında, Kemaliye-Başpınar doğumlu. Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesi'nden mezun oldu. İ.Ü. İşletme Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı. Kalebodur Grubu şirketlerinde, Türkiye Şeker Fabrikaları, İhlas Finans, Bisan Bisiklet gibi şirketlerde kurucu ve üst düzey yönetici olarak görev yaptı. TOBB (Türkiye Odalar Birliği) Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Kurucu Başkanlığı yaptı. Aydınlar Ocağı Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Kurucular Kurulu üyesiydi. Evli ve iki çocuk babası.

Nazlı Ilıcak: 55 yaşında, Ankara doğumlu. Liseyi Notre Dame De Sion Fransız Kız Lisesi'nde okudu. Lausanne Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi'nden mezun. 1974'de Tercüman Gazetesi'nde yazmaya başladı. Tercüman, Meydan, Akşam gazetelerinde çalıştı. Şu anda Yeni Şafak gazetesinde günlük yazılarına devam ediyor. Evli ve iki çocuklu. Ilıcak, gazeteciliğinin yanısıra renkli bir siyasi geçmişe sahip. 12 Eylül'den sonra Tercüman'a yazdığı sert yazılarla tepki çekti. Turgut Özal'la yıldızları hiç barışmadı. Eşi Kemal Ilıcak ve Tercüman Gazetesi Özal hükümetlerinin baskısıyla karşılaştı. Demirel'e destek veren Ilıcak, 1985'te DYP'nin başına geçmek isteyen TOBB Başkanı Mehmet Yazar'ı destekledi. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Demirel'le yolları ayrıldı. 1991'de TRT'de ‘‘Söz Meclis'ten İçeri’’ programını yaptı. Kanal 6'da çalıştı. 1997'den beri Kanal 7'de ‘‘Sözün Özü’’ isimli bir program yapıyor. Siyasete Fazilet Partisi'nde başladı. Partinin vitrin isimlerinden biri olan Ilıcak FP GİK üyesi.

Azmi Ateş: 50 yaşında, Trabzon Sürmene doğumlu. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi'ni yüksek kimya mühendisi olarak bitirdi. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı. Özel sektörde çalıştı. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Komitesi yönetim kurulu üyeliği yaptı. 1990'da Refah Partisi MKYK üyeliğine seçildi. 1995'te İstanbul milletvekili oldu. TBMM'de çeşitli komisyonlarda görev yapan Ateş, aynı zamanda FP GİK üyesi. Evli, iki çocuk babası.

Mukadder Başeğmez: 46 yaşında, Sıvas Zara doğumlu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. Ticaretle uğraşıyor. 1991 seçimlerinde parlamentoya girdi. Evli ve dört çocuk babası.

Osman Yumakoğulları: 52 yaşında, Antalya doğumlu. İstanbul İlahiyat Fakültesi ve Hukuk Fakültesi mezunu. Gençlik yıllarında MTTB (Milli Türk Talebe Birliği) Merkez İcra Konseyi Başkanlığı yaptı. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bursa Marmara Gazetesi genel yayın yönetmenliği gibi görevlerde bulundu. Bursa MSP İl Başkanlığı yaptı. 14 yıl AMG Teşkilatı genel başkanlığında bulundu. İstanbul milletvekili oldu. Dışişleri Komisyonu'nda çalıştı. FP Parti Meclisi üyesi. Evli iki çocuk babası.

ANAP MİLLETVEKİLLERİ

Ahad Andican: 49 yaşında, Afganistan doğumlu. Ailesi Özbekistan'ın Andijan bölgesinden geliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. Genel cerrahi profesörü. 55. Hükümet döneminde hükümet sözcülüğü ve dış Türklerden sorumlu devlet bakanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası.

Bülent Akarcalı: 56 yaşında, İzmir doğumlu. Brüksel Üniversitesi Ekonomi Bilimleri Fakültesi'nden mezun. Aynı üniversitede iktisadi analiz ve iktisadi politika dalında lisansüstü eğitim aldı. 17, 18, 19 ve 20'nci dönemlerde milletvekilliği yaptı. Dışişleri Komisyonu sözcülüğü, Avrupa Konseyi üyeliği, Sağlık ve Sosyal Yardım ve Turizm bakanlığı gibi görevlerde bulundu. Sigara yasağı ile ilgili yasal düzenleme için yaptığı çalışmalarla da tanındı. Evli ve 2 çocuk babası.

Şadan Tuzcu: 60 yaşında, Rize doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden mezun. Serbest mühendis ve müşavir olarak çalıştı. 12 Eylül'den sonra oluşturulan Danışma Meclisi'nin Rize Üyesi. 18'inci dönem Rize ve 19'uncu dönem İstanbul milletvekili oldu. Evli ve 2 çocuk sahibi.

Aydın Ayaydın: 48 yaşında, Mardin doğumlu. Bankalar Birliği eski başkanı, Emlak Bankası, Vakıfbank, Şekerbank eski genel müdürü. İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi. Rekabet Kurulu eski başkanı. Evli ve 3 çocuk babası.

Şamil Ayrım: 49 yaşında, Kars doğumlu. Yüksekokul mezunu. Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu başkanlığı yaptı. Evli ve 2 çocuklu.

MHP MİLLETVEKİLLERİ

Mehmet Gül: 45 yaşında, Yozgat doğumlu. İlk orta ve liseyi Yozgat'ta bitirdi. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Daha sonra ticaretle uğraştı. Lise yıllarından itibaren Genç Ülkücüler Teşkilatında çalışmaya başladı. 1976 ve 1977'de İstanbul Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptı. 12 Eylül olduğunda İstanbul Merkez ilçe başkanıydı. 1986'da ülkücü camiaya yönelik ‘‘Yeni Birlik’’ adlı bir dergi çıkardı. Milliyetçi Hareket gazatesini çıkardı, genel yayın yönetmenliğini yaptı. Sporla da ilgileniyor, Beşiktaş Kulübü'nün kongre üyesi. Eski Genç Beşiktaşlılar Derneği'nin başkanlığını yaptı. Halen Boks Federasyonu yönetim kurulu üyesi, 75. Yıl Spor Kulübü'nün başkanı. 1992'de MHP'ye girdi. MKYK'da görev aldı, 1996'da MHP İstanbul İl Başkanı oldu. Ayrıca TÜMİSAD'ın (Tüm Milliyetçi İşadamları ve Sanayiciler Derneği) genel başkanı. Şiir yazıyor.

Esat Öz: 38 yaşında, Çanakkale doğumlu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Yüksek lisansını ‘‘Türkiye'de Çevre Politikaları ve Çevre Koruma Dernekleri’’ konusunda yaptı. Doktora tezi ise ‘‘Türkiye'de Tek Parti Yönetimi ve Siyasal Katılma’’ başlığını taşıyor. Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı olan Dr. Esat Öz, evli, bir kız çocuk babası.

Mehmet Pak: 49 yaşında, Ordu Fatsa doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 12 Eylül öncesinde Ülkücü Hukukçular'ın kurucusu ve genel sekreteriydi. 12 Eylül'de MHP davasının ve Alparslan Türkeş'in avukatları arasında yer aldı. Muhafazakar Parti'nin İstanbul kurucularından. MHP'nin MKK, MYK ve Merkez Disiplin Kurulu Başkan Vekili olarak görev aldı. Evli ve iki çocuk babası.

DYP MİLLETVEKİLİ

Tansu Çiller: 53 yaşında, İstanbul doğumlu. Robert College Ekonomi Bölümü mezunu. Doktorasını ABD Connecticut Üniversitesi'nde verdi. 1983'de Boğaziçi Üniversitesi'nde profesör oldu. 1990'da DYP'den politikaya atıldı. 1991'de parlamentoya seçildi ve Devlet Bakanı oldu. Demirel'in cumhurbaşkanı olmasından sonra DYP Genel Başkanı seçildi ve ardından Başbakan oldu. 1995 seçimlerinden sonra kurulan ikinci hükümette (Refahyol) Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak çalıştı. Evli, iki çocuk annesi.

İSTANBUL ÜÇÜNCÜ BÖLGE GENEL SEÇİM SONUÇLARI

Toplam Sandık: 10919

Toplam Seçmen: 2092644

Kullanılan Oy: 1683741

Geçerli Oy: 1609172

Katılım Oranı: Yüzde 80.46

PARTİ OY YÜZDE M.VEKİLİ

ÖDP 16123 1.002 0

İP 2054 0.128 0

DBP 1874 0.116 0

DEPAR 1418 0.088 0

ANAP 242731 15.084 5

EMEP 1599 0.099 0

DTP 5303 0.330 0

DOĞUŞ 1591 0.099 0

BBP 13803 0.858 0

DP 4382 0.272 0

DSP 480886 29.884 9

FP 332704 20.675 6

CHP 146913 9.130 0

LDP 5270 0.327 0

BP 5164 0.321 0

MP 1970 0.122 0

DYP 92394 5.742 1

SİP 1235 0.077 0

HADEP 78835 4.899 0

MHP 170013 10.565 3

BAĞIMSIZ 2910 0.181 0

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!