Uçan balina geldi

Güncelleme Tarihi:

Uçan balina geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2003 01:55

İstanbul, dün dünyanın en büyük ticari uçağı Antonov 225'i konuk etti. Balinaya benzeyen Mriya, 104 ton yakıt alıp Irak'a uçtu.

600 ton taşıyabiliyor

ABD'den Irak'a jeneratör taşıyan ve New York'tan hareket ettikten sonra İzlanda'da yakıt ikmali yapan dev uçak saat 06.15 sıralarında İstanbul'a vardı. Yüklü halde 600 ton çeken Mriya, pist betonları bu ağırlığı kaldırabilen Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na indi. Dev uçağın kaptan pilotu Anatoli Moisseiev, uçakta jeneratör taşıdıklarını belirterek, ‘‘Malzemeler Iraklı sivillere gidiyor’’ dedi.

En büyük uçak

Havalimanı Genel Müdürü İbrahim Büyükyumukoğlu, park yerlerinin 6 motorlu dev uçağın dönüşü için daha uygun olduğunu söyledi. Basın Müşaviri Lerzan Özder ise ‘‘Mriya şu ana kadar Türkiye'ye inen en büyük uçak. Sabiha Gökçen'deki pistin her santimetrekaresi, 400 kilogram yükü çok rahat taşıyabilecek güçte’’ dedi. 104 ton yakıt alan dev uçak, daha sonra Basra'ya gitmek üzere Sabiha Gökçen'den ayrıldı. Hüsnü SAVAŞ

ADI ‘RÜYA’ ANLAMINA GELİYOR

Ukrayna dilinde ‘‘rüya’’ anlamına gelen, Antonov firması ile Ukraynalı Motor-Sych şirketi tarafından geliştirilen Mriya'nın bazı teknik özellikleri şöyle:

6 motorlu

80 otomobil alabiliyor

Kanat Genişliği: 88.4 m

Uzunluğu: 84 m

Yüksekliği: 18.1 m

Menzili (Maksimum yakıtla): 15 bin 400 km

Menzili (Maksimum yükle): 4 bin 500 km

Maksimum hızı: 850 km / saat

Maksimum kalkış ağırlığı: 600 ton

Maksimum kargo taşıma kapasitesi: 250 ton
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!