Uçaklar gelmeden bakım zamanları geldi

Güncelleme Tarihi:

Uçaklar gelmeden bakım zamanları geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 16:47

Türkiye’nin hava sahasını gözetlemek için aldığı, havadan uyarı ve kontrol uçakları (AWACS) henüz Türk Hava Kuvvetleri’ne “operasyonel amaçlı” teslim edilemezken uçakların rutin bakım zamanının yaklaştığı öğrenildi.

Haberin Devamı

1.5 milyar dolarlık Barış Kartalı projesi çerçevesinde 2007’de teslim edilmesi gereken uçaklar, radar sistemleri ve çeşitli sıkıntılardan dolayı 6 yıl gecikti. 2013’ün sonlarına doğru tamamının teslim edilmesi planlanan uçakların, 2014’ün ilk aylarında bakıma gireceği öğrenildi.

Hangarlarda, üzerindeki çalışmalar devam eden uçaklar “C bakımı” adı verilen kritik parçalarının değiştirileceği bir bakıma girecek. Uçakların ana üreticisi olan Boeing, geçen yıl Türk Hava Kuvvetleri personeli ve Türk Havayolları’nın teknik çalışanlarına yönelik uçakların bakımlarının nasıl yapılacağına yönelik 10 aylık bir eğitim vermişti.

10 YILDIR BEKLENİYOR
Savunma Sanayi Müsteşarlığı AWACS’lar için ihaleyi 2000 yılında açtı. Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle’da tamamlandı. Uçak modifikasyonunun diğer işlemleri ise Ankara/TAI tesislerinde devam ediyor.

Haberin Devamı

HAVA SAHASINA SIKI KONTROL
Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek uçaklarla birlikte Türkiye’nin hava sahası kritik zamanlarda sıkı kontrol altında tutulacak. Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilebilecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!