Uçağa sınırdışı baskını

Güncelleme Tarihi:

Uçağa sınırdışı baskını
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa'dan THY uçağıyla sınırdışı edilmek istenen ve PKK'lı olduğu belirtilen Hacı Güneş'in yakınları Strasbourg Havalimanı'nı basarak uçağın kalkışını 3 saat engelledi.

Fransa'da oturma izni olmayan ve PKK'lı olduğu belirtilen 34 yaşındaki Hacı Güneş adlı bir kişinin Türkiye'ye gönderilmek üzere sınırdışı edilmesi sırasında aralarında Fransız ve Türkler’in de bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir grup, bariyerleri aşıp Strasbourg Havalimanı'nı bastı. İçinde 67 yolcu bulunan, THY'nin 1836 sefer sayılı Boeing 737 tipi Ayvalık uçağına tırmanan ve kendilerini kapılara bağlayan eylemciler, uçağı üç saat alıkoydular.

Polise gözyaşartıcı bomba

Gözyaşartıcı bomba da kullanan göstericiler, Fransız Özel Timi'nin müdahalesiyle etkisiz hale getirildikten sonra, Ayvalık uçağı İstanbul'a hareket edebildi. Uçaktaki yolcular, olayı ‘‘Sınırdışı edilecek kişi uçağa bineceği sırada kalabalık bir grup, uçağın çevresini sarıp baskın yaptı. Bazı göstericiler gözyaşartıcı bomba kullanarak, polisleri etkisiz hale getirmeye çalışıyordu. Bir bayan eylemci, uçağın kapı koluna kendini iple bağlattı. Amaçları uçağı rehin almaktı’’ diye anlattılar.

Dört kişi gözaltına alındı

Fransız polisinin başta olaya seyirci kaldığını da öne süren yolcular, ‘‘Önce havalimanına girmelerine polis göz yumdu. Ama sonradan olayın boyutu değişmeye başlayınca Özel Tim müdahale etti’’ dediler. Olaydan sonra Mehmet Bulut, Ali Leylek, Güllü Bulut ve Ali Bulut isimli 4 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Havaalanı yetkilileri, uçuş güvenliğini tehlikeye düşürmemek amacıyla Hacı Güneş'i uçağa bindirmediler. Güneş'in sınırdışı edilmek üzere gözaltında tutulduğu öğrenildi. Bu arada saat 19.40'ta İstanbul'a gelmesi gereken uçak, 22.30'da İstanbul'a indi.

Kendisini uçağın kapısına iple bağladı

PKK'lı olduğu belirtilen ve Fransa'dan sınırdışı edilen Hacı Güneş'in bineceği Türk Hava Yolları'na ait Ayvalık adlı uçağı basan göstericiler, havalimanında terör estirdiler. Güneş'in yakınlarından bir kadın kendisini uçağın kapı koluna iple bağladı. Uçağın kalkışını engellemek isteyen göstericilerden dördü gözaltına alındı. Uçak 3 saat rötarla havalanabildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!