Üç yılı hücrede 1584’er yıl yerler

Güncelleme Tarihi:

Üç yılı hücrede 1584’er yıl yerler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 00:00

Yeni TCK’nın mimarlarından Prof. Adem Sözüer, Bilge Köyü katliamının faillerine verilecek cezaları şöyle anlattı: "Sanıklar, her cinayet için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alır ve 36 yıl hapis yatar. Ceza, toplam bin 584 yılı bulacak. Bunun üç yılı tek kişilik hücrede geçer. Onları, af da kurtaramaz."

MARDİN katliamını gerçekleştiren şüpheliler, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla yargılanacak. Yeni TCK’nin mimarlarından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, şüphelilerin, ölen her kişi için ayrı ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanacağını belirterek, şunları söyledi: "Katliamda cezanın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çevrilmesi için birçok neden var. Tasarlayarak adam öldürme, kan gütme saikiyle adam öldürme, gebe olduğu bilinen kadını öldürme, çocuğu ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi öldürme, üst soy veya alt soydan birini öldürme, canavarca hisle adam öldürme, bu suçlardan bazıları.

Üç yılı hücrede geçer

TCK 82. maddede katliam, ’nitelikli adam öldürme’ olarak gösterilmiştir. Katliamı azmettirenler de şüpheliler gibi aynı hapis cezası istemiyle yargılanacaklar. Suçu azmettirenlere ilişkin TCK’nin 38 maddesinde, ’Başkasını suç işlemeye azmettiren kişi, işlenen suçun cezası ile cezalandırılır’ ibaresi bulunuyor. Yargılama sonunda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alanlar, cezalarının yaklaşık üç yılını tek kişilik hücrelerde geçirecekler.

Af işlerine yaramaz

Yıllar sonra çıkacak herhangi bir af da bunların işine yaramayacak. 44 ayrı adam öldürme suçundan ceza alacakları için muhtemel afla belirlenen süre, cezalarından düşecek. Ancak, geri kalan süre yine infaz edilecek. Bu anlamda katliam sanıkları gün yüzü göremeyecek. Sanıklar, her bir cinayet için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alacaklar. Buna göre her bir cinayet için 36’şar yıl hapis yatacaklar. Bu nedenle de ceza, toplam bin 584 yılı bulacak."

Köye iki ziyaret

Bu arada katliamın yaşandığı Bilge Köyü’ne yapacağı ziyaret nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan, bu hafta sonu yapılacak Mardin il kongresini 30 Mayıs’a erteletti. Erteleme kararı, önceki gün yapılan AKP MKYK toplantısında alındı. Köyü ziyaret edecek bir başka isim de Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül. "Konuşan Kitap Şenliği"nin ikincisi için bugün Şanlıurfa’ya gidecek olan Hayrünnisa Gül, programına Bilge Köyü ziyaretini de ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!