Üç Tenorlar'a halef aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Üç Tenorlara halef aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Seslendirdikleri popüler opera parçalarıyla klasik müziğin yayılmasında büyük katkıları olan Placido Domingo, Jose Carreras ve Luciano Pavarotti ileri yaşları nedeniyle emekli edilmek isteniyor. Ancak yerine gelmesi beklenen genç yetenekler yeterince karizmatik bulunmuyor.

Amerikan Time Dergisi dünyanın üç büyük tenoru- Luciano Pavarotti, Placido Domingo ve Jose Carreras yaşlanmakta olduğundan haleflerinin arandığını, ancak yeni nesil temsilcilerinin umut verici olmasına karşın Üç Tenorlar kadar karizmatik olmadıklarını yazdı.

Derginin son sayısında ‘Operaya yetenek avı’ başlıklı habere göre, Pavarotti, Domingo ve Carreras 1990'da bir temmuz gecesi Roma'da ilk kez birlikte sahneye çıktıklarında operada tarih yazdılar. Kan kanseriyle mücadelesi yüzünden finans sıkıntısına düşen Carreras'ın yardımına koşmak için şöhretlerini ve güçlü benliklerini riske atmaktan çekinmediler.

Yaklaşık 6 bin kişiye seslendikleri o geceden sonra Üç Tenorlar klasik müziğin favorisi oldu. Roma'daki ilk, ortak konserin albümü sadece ABD'de 2 milyondan fazla sattı ve opera açısından önemli bir gelişmeydi. İkinci konserleri 1994'te Los Angeles'ta Dodger Stadyumu'ndaydı. Yaklaşık 60 bin kişinin dinlediği Üç Tenorlar'ı televizyondan izleyenler ise 1 milyarı geçiyordu.

Daha sonra dünya turuna çıktılar ve Brezilya'nın Morumbi Stadyumu'ndan Las Vegas'taki Mandalay Bay Etkinlikler Merkezi'ne kadar çok sayıda yerde konserler verdiler. Stadyumları tıklım, tıklım doldurdular, bilet fiyatları 385 doları vurdu ve albümleri de satış rekorları kırdı.

Pavarotti, Domingo ve Carreras'ın sahne devriminden sonra organizatörler İrlandalı, Çinli, Afro-Amerikan tenorları, sopranoları üçlü gruplar halinde sahneye çıkardılar, ancak Üç Tenorlar'ın yerini dolduramadılar. Üç ustanın 60'lı yaşlarına yaklaşması nedeniyle Universal gibi dünyanın önde gelen plak firmaları ‘Titanic Trio’nun haleflerini bulabilmek için çılgın bir seferberlik başlattı. Fransız asıllı Roberto Alagna, Arjantinli Jose Cura ve Marcelo Alvarez, İtalyan Salvatore Licitra ve İngiliz Russell Watson süper tenor adayları listesinde yer aldılar. Plak şirketlerinin Üç Tenorlar'a benzer başarıda ısrarının klasik müzik sektörünü riske atacağı, yeni eğilimlere de kulak verilmesi gerektiği belirtiliyor.

YENİ NESİL TENORLAR

ROBERTO ALAGNA

1990'da La Scala'daki La Traviata performansının ardından ‘yeni Pavarotti’ denildi.

MARCELO ALVAREZ

Umut veren yeni bir ses, ancak süper tenor olmasına ses kalitesinin yetmediği kaydediliyor.

SALVATORE LICITRA

Hala kendini kanıtlayabilmiş değil, ancak Milano'daki eleştirmenlere göre yeni Pavarotti.

JOSE CURA

Domingo'nun himayesinde ılımlı bir ses, güçlü bir kişilik. Cura, Warner Bros'un büyük umudu.

RUSSELL WATSON

Futbol hastası Watson, M.United maçında ‘Nessun Dorma’yı seslendirdiğinde keşfedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!