Üç kıtada kemanla

Güncelleme Tarihi:

Üç kıtada kemanla
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kemancı Tuncay Yılmaz bu akşam saat 19.00'da Enka Oditoryumu'nda Bach'ın iki konçertosunu Ender Sakpınar yönetimindeki Enka Sinfonietta eşliğinde yorumlayacak. 'Ölümünün 250. Yılında J.S. Bach' başlıklı konserin diğer solisti genç kemancı Florin İonescu Galati.

Son on yılda dünyanın önde gelen birçok orkestrasıyla konserler veren Yılmaz önceki yıl Amerika'ya yerleşmişti. Yankı uyandıran birçok konser ve resital veren genç kemancı iki ay önce 'karargáhını' İstanbul'a taşıdı. ‘‘Avrupa'ya yakın olmak, Türkiye'de konserlere devam etmek ve Amerika bağlantılarını korumak istiyorum. Sadece Amerika yerine kemanımla üç kıtada birden var olmak bana daha cazip geliyor'' diyen Yılmaz'la nadide kemanı, yeni CD'si ve bu akşamki konseri konuştuk.

Bir röportajda, en büyük düşlerinizden birinin Stradivarius yapımı kemanla çalmak olduğunu söylemiştiniz. Artık tanınmış bir kemancısınız. Bu düşünüz gerçekleşti mi?

Hálá çok büyük bir düş benim için. İmkánsız değil, ama gerçekleşmesi çok zor. Baden eyaleti A.Sophie Mutter'e bir keman hediye ediyor, Bonn hükümeti de ikincisini veriyor. Deutche Gramophon solistine keman hediye ediyor. O da ülkesini bu enstrümanlarla temsil ediyor. Biz Almanya değiliz tabii. Bizden birkaç sponsor yardımcı olacağını söylemişti. Ama tek başına bir milyon dolarlık yükün altına girmek kimsenin işine gelmiyor. Tek isteğim sahip olmak değil, iyi kemanla çalmak. Sahip olunması gereken yaratıcılık, duygu, keman değil...

Yüksek Kaldırım yapımı bir kemanla da çalmıyorsunuz herhalde...

Yedi yıldır Guarneri yapımı epeyce değerli bir kemanla çalıyorum. Zaman içinde birbirimize alıştık, çok sıcak bir ton yakaladım.

Kemanı Almanya'dan

Kemanınızın tevellütü kaç?

1800'lerin başında yapılmış.

Size nasıl ulaştı?

Alman keman yapımcısı Peter Korner'in kemanı. 1993'te Almanya'daki iki resitalime gelmiş, çok beğenmiş. ‘‘Sizin iyi konser kemanına ihtiyacınız var,'' dedi. Özel koleksiyonundan seçip verdi. ‘‘Bunu kullanın, bir gün paranız olursa satın alırsınız,'' dedi. Konser kaşeleri, CD telifleriyle bu kemanı almak imkánsız. Sigortasını ödüyor ve kullanıyorum. İyi kemancı, iyi kemanla çalmalı. Bir Alman müziksever Türk kemancıya böyle destek olabiliyor işte. Umarım bizde de bu tür destekler artar.

Elinizde Ferrari değerinde bir kemanla dolaşmak, onu nemden, ısıdan, kem gözden korumaya çalışmak sizi stres sahibi yapmıyor mu; bakımı çok zor mu?

Çok özel bir kutusu var. Nem, ısı göstergeli, korunaklı. Egzersizlerimi bile bu kemanla yapıyorum. Konserlerde özen gösteriyorum. Bakım için yılda iki kez Almanya'ya götürüyorum.

İstediğiniz tonu yakalamak için ekstra çaba harcamak gerekiyor mu?

İyi keman hata affetmez. İyi bir entonasyonla, vibratoların dozunu çok iyi ayarlayarak çalmak lazım. Doğru renkleri bulmak için çaba sarfetmek gerekiyor. Bunlar yapıldığında farklılığı ortaya çıkıyor.

Adına konçerto yazılıyor

Bir yıldır Amerika'da neler yaptınız?

Konserlerim sırasında tanınmış bir konser organizatörüyle tanıştım. Bir süre ABD'de yaşamamı teklif etti. Bu sürede Virginia ve Colorado Senfoni Orkestrası'yla konserler verdim, Carnegie Hall'dan, Dubai, Abudabi'ye kadar uzanan bir dizi resital gerçekleştirdik. Ama bence en önemlisi CD kaydıydı.

Bu akşam çalacağınız 2. Konçerto ne kadar zamandır repertuarınızda?

Daha önce Studgard Solistleri ve Moskova Oda Orkestrası'yla seslendirmiştim. Studgard'ta çok iyi eleştiriler almıştı. Çok güzel ve zor bir eser. Özellikle ikinci bölümü önemli. Tanrıya yakarış, dua gibi ilahi bir anlatımı var. Birçok yorumda hızlı, neşeli çalınıyor. Ben koyu renkte, ciddi çalmayı seviyorum.

2000'deki konser programınız yoğun mu?

Bu ay sonunda Almanya'da bir dizi resital vereceğim. Nisan'da Bartok'un 2. Keman Konçertosu’nu çalacağım. Daha sonra Brezilyalı besteci Amaral Vieira'nın benim için yazdığı keman konçertosunu Brezilya ve Japonya'da seslendireceğim.

l Enka Oditoryumu, Sadi Gülçelik Spor Sitesi, İstinye. Tel: (0212) 276 05 45

İkinci CD’sini kaydetti

Tuncay Yılmaz, aralarında Cihat Aşkın, Hakan Şensoy gibi çok yetenekli müzikçilerin bulunduğu genç kuşak kemancılarımızdan yurtdışında adı en çok duyulanı. Ankara Konservatuvarı'ndan sonra Alman Devlet Bursu'yla Freiburg ve Saarland'da solistlik kurslarına katılan; Isaac Perlman, Vladmir Ashkenazy'yle çalışan Yılmaz, En İyi Schumann Yorumcusu ve Mozart Onur Ödülü sahibi. 1996'da Kültür Bakanlığı'nın solist sanatçıları arasına katıldı. 1997'de yayımlanan ilk CD'sinde solo keman için yazılan eserleri yorumlayan Yılmaz, geçen yaz ABD'de piyanist Robert Markham'la ikinci CD'sini kaydetti. Albümde Elgar, Frank, Kreisler, Massenet'nin yanısıra Brezilyalı besteci Amaral Vieira'nın Yılmaz'a ithaf ettiği bir eser yer alıyor. Albüm önümüzdeki aylarda Türkiye'de de yayımlanacak.

Bach akşamı

Ölümünün 250'inci yıldönümü nedeniyle bu yıl tüm dünyada gözler bir kez daha Bach'ın eserlerine çevrildi. Konser programlarında bestecinin eserleri ön plana çıktı; birçok festival, konser dizisi düzenleniyor.

İstanbul'da açılışı 'Bach Günleri'yle CRR yaptı. Bu kez Enka Sinfonietta bestecinin dört eserini 'Ölümünün 250. Yılında J.S. Bach' başlıklı bir konserde seslendirecek. Geceye iki genç yıldız kemancı katılıyor: Florin İonescu Galati ve Tuncay Yılmaz.

Türk müzikseverlerin yakından tanıdığı Romen şef Ilarion Ionescu Galati'nin oğlu olan Florin Galati (30), Tabor Varga, Pagini, Stressa yarışmalarında ödüller aldı. İki CD'si yayımlandı.

Bu akşamki konserde Galati, Bach'ın La Minör 1. Konçerto'sunu; Yılmaz, Bach'ın Mi Majör 2. Konçerto'sunu, iki kemancı birlikte Re Minör İki Keman için Konçerto'yu seslendirecek. Ender Sakpınar yönetimindeki orkestra ayrıca 3 numaralı Brandenburg Konçertosu'nu yorumlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!