ÜAK toplantısında katsayı kararı konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

ÜAK toplantısında katsayı kararı konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 17:04

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK tarafından katsayı uygulamasının değiştirilmesi sırasında Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve rektörlerin görüşünün alınmadığını belirterek, “Mevcut verileri elde toplayıp katsayının uygulandığı dönemle mukayese edip katsayıya ona göre şekil verilmesi gerekirdi” dedi.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Bilkent Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı başkanlığında Bilkent Otel'de toplandı.

Toplantı öncesinde, bazı üniversite rektörleri, gazetecilerin, Danıştayın katsayı kararına ilişkin sorularını yanıtladı.
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, bir gazetecinin, “Katsayıda gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, bütün olup bitenlerin yükseköğretimin geleceğindeki belirsizlikleri devam ettirdiğini ifade etti. Oktik, “Bu bütün öğrenciler için, herkes için hoş bir durum değil. Bir karmaşa var, umarım en kısa sürede çözülür. Hem üniversiteler hem öğrenciler hem de veliler, çocuklarının özellikle önümüzdeki dönemde ne yapacağı konusunda önünü daha rahat görür” diye konuştu.

YÖK'ün katsayıya ilişkin yaptığı çalışmayı hatırlatan Oktik, çalışmanın ayrıntısını bilmediğini ifade etti.

“Sizce nasıl bir model olmalı?” sorusu üzerine Oktik, herkesi mutlu eden bir öneri bulmanın mümkün olmadığını ifade ederek, “Umarım ülkenin gerçeklerini yansıtan bir öneri olacaktır” dedi.

Bir gazetecinin, “Danıştayın gerekçelerine hak veriyor musunuz?” sorusuna Oktik, “Tabii Danıştayın gerekçeleri tamamen yasal dayanaklarla. Ben hukukçu değilim. Onların söylediklerinin doğru olduğuna inanmak istiyorum” yanıtını verdi.

Oktik, “Katsayı farklılığı kalkmalı mı?” sorusu üzerine, “Katsayı farklılığının arkasındaki felsefe, tamamen gençlerimizin ilkokuldan, ortaokuldan itibaren yönlendirilmesiyle ilgili ama bu sistem adil bir sistem olmalı. Bundan kimsenin şikayeti olmamalı. Nerede olursa olsun, başarılı öğrencilerin de önü açılmalı” diye konuştu.

PROF. DR. AYHAN

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da katsayıyla ilgili tartışmaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, katsayının uygulamasının YÖK tarafından değiştirilmesi sırasında ÜAK'ın ve rektörlerin görüşünün alınmadığını söyledi. Bu nedenle konuyu basından takip ettiklerini belirten Ayhan, “Danıştayın kararını okuma imkanı buldum. Danıştayın kararının tartışılacak epeyce yeri var. Her şeyden evvel zamanlaması fevkalade yanlış olmuştur. Bu kadar uzunca bir süre dosyayı Danıştayın gündeminde bekletmesi ve Aralık ayı içinde karar vermesi üniversite sınavına müracaat edecek 1,5 milyon genç ve onları yetiştirenler açısından oldukça büyük olumsuzluk teşkil etmiştir” diye konuştu.

Katsayı ile ilgili konunun sadece liselerin sorunu olmadığını ifade eden Ayhan, “Türkiye'nin iktisadi geleceğiyle ilgili husustur. Meslek liseleri çok önemlidir. Mesleki ve teknik liselerin öneminin artırılması sırasında ÜAK ile üniversitelerle iş birliği yaparak ortaya bir düzenleme çıkarılsaydı ziyadesiyle mutlu olurduk. Katsayı değişse de bu tartışmaların devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Rıza Ayhan, “Bir model öneriniz var mı?” sorusu üzerine, “Mevcut verileri elde toplayıp katsayının uygulandığı dönemle mukayese edip katsayıya ona göre şekil verilmesi gerekirdi. İsabetli olan budur. Mesleki ve teknik eğitim desteklenmeli, bu sistem mesleki ve teknik lise eğitimini ne kadar destekliyor, tereddütlüyüm” yanıtını verdi.

Gazi Üniversitesindeki mesleki lise çıkışlı öğrencilerle ilgili bilgi veren Ayhan, katsayının eşitlenmesi halinde meslek lisesi mezunlu öğrencilerin, bu üniversiteleri kazanamayacaklarını söyledi.

REKTÖR DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da “Katsayıya ilişkin nasıl bir model düşünüyorsunuz?” sorusuna, şu yanıtı verdi:
“Gördüğüm kadar öğrencileri mağdur etmeyecek bir formül üzerinde çalışıyorlar. Bireysel olarak katsayı farklılığının kaldırılmasından yanayım ama Danıştayın verdiği karar hukuki bir karar. Hakkaniyet zaman zaman hukuki olmayabiliyor. Prensip olarak öğrenciler arasında katsayı farkının, hatta alan farkının olmaması gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar sonradan kendini geliştirebilir, yönelimlerini değiştirilebilir. Bu gibi durumda bugün uygulanan yöntemin bazı avantajları varsa bile çocukların bu seçimi 13 yaşında yaptıkları ve bu yaştan sonra kendilerine yeni bir yön çizme haklarının ellerinden alındığını da görmek gerekiyor. 13 yaşındaki bir çocuğu bağlayan bir karar alınması hakkaniyetli değil, bu gibi kısıtlamaların insan haklarına aykırı olduğunu düşünenlerdenim.”

Meslek liselerinin önündeki tek engelin katsayı olmadığını belirten Arıboğan, Türkiye'nin mesleki eğitim vermeyi bilen ve mesleki eğitim verecek uzmanlara, öğretmen kadrosuna yeterince sahip olmadığını da ifade etti.

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu da aynı yöndeki sorular üzerine, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, kurulların aldığı kararların hukukla bağdaşması gerektiğini ifade etti. Okumuşoğlu, vatandaşı mağdur etmeden en güzel kararın alınacağını düşündüğünü dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!