‘Tuzak radar’lı cezaya iptal

Güncelleme Tarihi:

‘Tuzak radar’lı cezaya iptal
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 01:52

Eskişehir’de 5 Ekim 2014 günü, çevre yolunda 70 kilometre sınırına rağmen 78 kilometreyle radara yakalanan sürücü S.P.’ye 172 lira ceza kesildi.

Haberin Devamı

Sürücü, 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak cezaya itiraz etti. Hâkim Kemal Karanfil, S.P.’yi haklı bularak cezanın iptaline karar verdi. Hâkim Karanfil, ceza amacıyla sürücülere tuzak kurulmasının çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağını belirttiği gerekçeli kararında, “Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin her şeyden önce trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur” dedi.

‘İÇTİHAT VAR’

Hâkim Kemal Karanfil, “Çevre yolunda radar kontrolü, Yargıtay içtihadı ve hukuk devleti ilkesi ve adalet ilkesine aykırıdır” diyerek cezanın iptaline karar verdi.

HÂKİM DE O YOLDA ‘TEST’ YAPTI

Hâkim Karanfil, cezanın kesildiği yerde aracıyla deneme amaçlı seyrettiğini, trafik akışının 80-90 km olduğunu ifade ederek, kararında şöyle dedi: “70 km ile gidildiğinde, arkadan gelen araçların çarpma tehlikesi doğduğu, trafiğin de tıkandığı gözlemlenmiştir. Sürücülerin yüzde 90’ından fazlasını kapsayacak derecede hız limitini belirleyerek ceza düzenlemek adil olmadığı gibi sürücüleri taciz niteliği de taşımaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!