Tuvalet yan gelip yatma yeri değildir

Güncelleme Tarihi:

Tuvalet yan gelip yatma yeri değildir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 00:00

Gerçek adını şimdilik açıklamıyor, fotoğraf vermiyor. Bay Clou Zett, ‘Tuvalet Dili ve Edebiyatı/B*ktan Muhabbetler’ adlı kitabında pek çok millet gibi Türkler’in de tuvalet alışkanlıklarını inceledi.

Haberin Devamı

Araştırma yaparken başına gelmedik kalmadı, sınır dışı edildi. Başlığa gelince, tuvaletlerdeki duvar yazılarından alındı
- Tuvaletleri incelerken başınıza tuhaf işler geldi mi?
- Doğrusu, tuvaleti inceleme eylemi dünyanın her yerinde garip karşılanıyor. Türkiye’de de öyle. Tuvalet fotoğrafı çekmeye kalkıştığım her yerde ilginç tepkilerle karşılaştım. Örneğin bazı yerlerde özellikle fotoğraf çekmemi istemediler. ‘Türkiye’yi kötü göstermemek’ gibi bir takıntı var ülkenizde. Hâlbuki dünyada çektiğim tuvaletlerin çoğu kötü.
- Türkiye’de unutamadığınız bir görüntü var mı?
- Unutamadığım görüntü alafranga tuvaletler üzerindeki ayak izleri. Önce bir insanın klozete neden bastığını anlayamamıştım. Sonra, bu yöntemle, alafranga tuvaletin alaturka biçiminde kullanıldığını fark ettim.
- Sadece Türkler’e özgü bir şey gördünüz mü?
- Benim izlenimim, beyaz ve yerde çukur duran iki taş arası delik olarak yapılmış klozet, yanında duran minik musluk ve altındaki tas, yukarıdan uzanan zincire bağlı plastik tokmak modeli Türklere özgüdür. Turistler bunu görünce, acaba nasıl kullanılıyor diye merak eder ama işin içinden çıkamaz. Kırsala giderseniz kültürel bir değişime hazır olun. Tuvalet mekânı ve malzemeleri ağaç dibi, çalı arkası, taş ve yaprağa dönüşebilir.

Haberin Devamı

SINIR DIŞI EDİLDİ

- Türkiye’den bir sınır dışı edilme hikâyeniz var...
- Diyarbakır’da, bir umumi tuvalette fotoğraf çektiğim için ihbar edildim ve gözaltına alındım. Makinemdeki fotoğrafları inceleyen polis, bir ajan olduğum kanısına vardı. İstihbarat teşkilatı tarafından da sorgulandım. Bu sorgu sırasında karşılıklı gülüştük. Mahkeme fotoğraflarıma el koydu ve beni sınır dışı etti.
- Tuvaletlerdeki siyasi kültürü nasıl anlatırsınız?
- Türkiye Başbakanı’nın askerleri eleştirdiği bir söz, anında bir tuvalet yazısına dönüştürülmüştü geçen yıllarda: Tuvalet yan gelip yatma yeri değildir! Türkler, yurtdışında bile sanatını icra ederken sürekli yazmış ve yaratmış. Bunu hicveden bir atasözü de var: Türk’ün aklı ya s..arken ya da kaçarken başına gelir!
- Türkiye’deki insanları tuvalet kültürlerine göre kategorize edebilir misiniz?
- Uzun yıllar Türkiye’de her türlü tuvalete girip çıktım. Türkiye’deki tuvaletlerin temizlik sicili pek parlak değil ama Türkler’de tuvaleti ve temizliği bütün dünyaya kendilerinin öğrettiğine dair şaşırtıcı bir önyargı var. Sıradan bir Türk’e göre tuvalet kültürü, başka bir ülkede taharet musluğu olmadan işini görmeyi öğrenebilmek, “Şu kadar basit bir mevzu nasıl düşünülmez, g... boklular” diye hayıflanmaktan ibarettir aslında. Muhafazakâr bir Türk içinse tuvalet daha kurallı bir iştir, bu konuda tartışmasız kurallar vardır; “İşlerini sol elle göreceksin, içeride her hangi bir şey yiyip günaha girmeyeceksin, sağ ayağınla girip sol ayağınla çıkacaksın.”

Haberin Devamı

BİR KADIN TUVALETTE NE YAPAR?

- Fayansları sayar
- Parfümün arkasındaki ‘Eau de Toilette’ yazısına takılır ve parfümü Avrupalıların uzun süre yıkanmadıklarında pis kokmamak için icat ettiklerini hatırlar
- Saç tellerinin ucunu inceler
- Baldırını iki elinin arasında sıkıştırarak selülitlerini kontrol eder
- Tuvalette okunan kitapların akılda daha fazla kaldığını anlar
- Sevgilisinin ne yaptığını düşünür
- Erkeklere küfreder, ne kadar aşağılık yaratıklar olduğunu sesli bir şekilde telaffuz eder

BİR ERKEK TUVALETTE NE YAPAR?

- Dergi okur
- Şimdiye kadar birlikte olduğu kadınları düşünür
- Mastürbasyon yapar
- Cep telefonuyla eski sevgililere “Şu an seni düşünüyorum” diye mesaj çeker
- Laptop’ta FIFA oynar
- At yarışı kuponu doldurur
- Sifon sisteminin nasıl çalıştığını anlamaya çalışır
- Yere dökülen saçları fark edip, “Aman Allahım kel oluyorum” diye endişelenir.

Haberin Devamı

KAFAYI VURUNCA KLOZETE SARDI

 Bay Clou Zett Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde doğdu. Üniversitede antropoloji okudu. İlk gençlik yıllarında, Schalke 04 takımının bir maçı sırasında stat tuvaletinde düştü ve başını klozete çarptı. Tedavisi epey uzun sürdü, bu sırada tuvalet ihtiyacı üzerine düşünmeye başladı. Hayatımızın çok önemli bir bölümü tuvalette geçiyordu ve burada kaza geçirmek de çok sıradışı olmamalıydı. Tuvaletleri incelemek için ülke ülke dolaştı: Almanya’da, Tayvan, Çin, Güney Kore, hatta Madagaskar’da tuvaletleri inceleyip notlar aldı. Dünya Tuvalet Örgütü’nün pek çok etkinliğine katıldı. Tuvalet dili ve edebiyatı üzerine çalışmalarını halen ABD’de sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!