Tutku Nehri

Güncelleme Tarihi:

Tutku Nehri
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 21, 2005 14:37

Beat kuşağının efsanevi yazarlarından Alexander Trocchi'nin adıyla özdeşleşen romanı Yougn Adam'dan uyarlanan bir film Tutku Nehri. Trocchi'nin 1957'de yayınlanan romanından yapılan bu uyarlama, 2000'li yıllarda İngiliz sinemasında üretilen en iyi fimlerden biri olarak kabul ediliyor. Filmin yönetmeni David Mackenzie. Oyuncu kadrosunda Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan var. Müzikler David Byrne'e ait. (23 Eylül'de sinemalarda)

Tutku Nehri
Haberin Devamı

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Joe düzenli bir işi olmayan ve orada oraya savrulan serseri ruhlu genç bir adamdır. İyi niyetli ve babacan bir adam olan Les, Joe’yu işe alır. Les ve karısı Ella ile birlikte bir yük teknesinde kalan Joe’nun hayatı, rıhıtmda buldukları genç bir kadının cesetiyle alt üst olur. Genç kadının ölüm sebebi belirsizdir. Polis başlangıçta olayın kaza ya da intihar olduğu ihtimali üzerinde dursa da, şüpheler cinayet üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Ölen genç kadınla ilgili gizem perdesi aralandıkça, Joe ile Ella arasında arasında önüne geçilmez bir cinsel çekim yaşanır. Genç kadınla ilgili soruşturma ilerledikçe, teknenin içinde yaşanan tansiyon da artar. Cesedin ölümünden sorumlu bir zanlının bulunması ve Les’in Joe ile karısı arasındaki ilişkiyi öğrenmesi ile Joe büyük bir çıkmazın içine düşer.

Haberin Devamı

TROCCHI'NÄ°N YAÅžAMINDAN

Alexander Trocchi'yi bir ya da bir kaç kelimeyle tanımlayabilmek oldukça güç. Yazar, sanatçı, bir eş, baba, eylemci, eroin bağımlısı, devrimci... Bunların hepsi birden Trocchi.

İskoçya'nın Albert Camus'u olarak nitelendirilen Alexander Trocchi, 1925 yılında Glasgow'da, İtalyan bir baba ve İskoç bir anneni çocuğu olarak dünyaya geldi. 1942 ile 43 yılları arasında Glasgow Üniversitesi'ne devam eden Trocchi, 1943 ile 46 arasında Kraliyet Donanması'nda görev yaptı. Fakat askeri hayatın kendine göre olmadığını anladı ve üniversiteye dönüp felsefe eğitimi almaya başladı.

1940'ların ikinci yarısında Paris'e giden Trocchi, Samuel Beckett ve Jean Paul Sartre gibi ustaların da yazılarını yayınlayan Merlin adlı edebiyat dergisinde çalıştı.

Tutku Nehri
<ımg>

Trocchi, Paris'te olduğu süre içinde kendi yazın kariyerini de sürdürdü.  İlk çalışmaları erotizm ağırlıklıydı. Hatta bazıları bunun kelimenin tam anlamıya pornografik olduğunu iddia etti. Bu gerekçeyle Trocchi'nin bazı yapıtlarının yayınlanması İngiltere, ABD ve Fransa'da yasaklandı.

Haberin Devamı

1950'lerin sonlarında Trocchi, Paris'ten ayrılıp ABD'ye gitti. Uyuşturucu ile tanışması da bu döneme rastladı. Yasa dışı uyuşturucu işlerine karıştığı için bir süre cezaevinde yattı. Troicchi, uyuşturucu ve cinsellikle ilgili edneyimlerini anlattığı Cain's Book adlı kitabını bu dönemde kaleme aldı.

Fransız varoluşçuluk akımı ve San Francisco'da tanıştığı beat kuşağı ve felsefesi Trocchi'nin yapıtlarında da etkisini gösterdi.

1960'lı yıllar boyunca Trocchi, New Saltire için denemeler kaleme aldı. 1962 yılında Edinburgh Yazarlar Festivali'nin konuğu olarak  ülkesi olan İskoçya'ya giden Trocchi, son olarak İngiltere'nin Kensignton kentine yerleşti. Uyuşturucu bağımlısı olan Lyn, bu sebepten yaşama veda eti. Oğlu Markus'u kan kanserinden kaybeden Trocchi, bir süre sonra yeniden evlendi ve zamanının bir bölümünü kitap, geri kalanını da uyuşturucu ticareti yapaak kazandı.

Haberin Devamı

Trocchi 1984 yılında zatürree nedeniyle yaşama veda etti.

Tutku Nehri

FİLMİN KÜNYESİYönetmen:David Mackenzie  Senaryo: David Mackenzie   Oyuncular: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan, Emily Mortimer,Therese BradleyResmi sitesi: http://www.sonyclassics.com/youngadam/

<ımg>

 

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!