Türkücü, popçu yok tiyatrocu, yazar var

Güncelleme Tarihi:

Türkücü, popçu yok tiyatrocu, yazar var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00



Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer, yeni yıl resepsiyonunda da farkını ortaya koydu. Sezer, Demirel'in listesindeki ünlü türkücü ve pop müzik sanatçıları yerine tiyatrocu ve yazarları tercih etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilkini dün akşam verdiği yeni yıl resepsiyonunun davetli listesinde köklü değişiklik yaptı.

Eski Cumhurbaşkanları Turgut Özal ile Süleyman Demirel'in davetli listesinde yer alan birçok ünlü türkücü ve pop müzik sanatçısı listeden çıkarıldı. Bunun yerine tiyatrocu ve yazarlara ağırlık verildi.

Cumhnurbaşkanı Sezer, bu yıl davetli listesini 2 bin 500'den 2 bine indirdi. Listeden çıkarılan 500 kişinin bir bölümünü de halk müziği sanatçıları, pop müzik şarkıcıları oluşturdu.

KİMLER VAR

Dün akşam ve bu akşam verilen davete sinemanın ünlü oyuncuları Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Türkan Şoray, yazar Orhan Pamuk, Tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter, Şükran Güngör ve Macide Tanır, kemancı Suna Kan, flütçü Şefika Kutluer.

KİMLER YOK

Sezen Aksu, Sezen Cumhur Önal, Muazzez Ersoy, Muazzez Abacı, Levent Kırca, Emel Sayın, Seda Sayan, Özcan Deniz, Mahsun Kırmızıgül ve Ajda Pekkan, Gönül Yazar gibi isimler ise liste dışı bırakıldı.

1999 Ocak ayında yapılan resepsiyona, devlet sanatçısı unvanı verilen sanatçılar davet edilmişti. Üst üste iki gün verilen yeni yıl resepsiyonuna TBMM başkanı, başbakan, genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, eski genelkurmay başkanları, milletvekilleri, üst düzey yargı üyeleri, üst düzey bürokratlar, gazeteciler, yabancı misyon şefleri, işadamları ile sanatçılar katılmıştı.

Demirel’in listesine Sezer'den veto

Eski Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in davetli listesinde her zaman yer alan Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Muazzez Ersoy gibi ünlü sanatçılar bu yıl Sezer'in vetosuna uğradılar. Cumhurbaşkanı Sezer, Emel Sayın, Özcan Deniz, Mahsun Kırmızıgül ve Muazzez Abacı gibi birçok ünlüyü de listeden attı.

Taklidini yapan Kırca’yı çağırmadı

Geçtiğimiz günlerde Olacak O Kadar programında Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit'in taklidini yapan Levent Kırca bu yılki yeni yıl resepsiyonuna davet edilmedi. Geçtiğimiz yıllardaki resepsiyonlara eşi Oya Başar ile birlikte davet edilen Kırca'nın listeden neden çıkarıldığı öğrenilemedi. Buna karşılık halkın büyük ilgisini çeken İkinci Bahar dizisinin iki baş oyuncusu Türkan Şoray ve Şener Şen davetiye alan sanatçılar arasında yer aldı.

Alemdaroğlu da yok

Bu yıl davetli listesinde yer almayan bir sürpriz isim de, türban olayının en büyük aktörlerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu oldu. Çankaya'da bundan önce verilen resepsiyonlara davet edilen, ancak hemen hemen hiçbirine gitmeyen Alemdaroğlu bu yıl listeden çıkarıldı. Resepsiyona sadece Ankara'da bulunan üniversitelerin rektörleri davet edildi.

Geçtiğimiz yıllarda verilen resepsiyonlara İstanbul'dan sadece İstanbul Üniversitesi Rektörü Alemdaroğlu'nun davet edildiği öğrenildi.

NE DEDİLER

Clinton bile davet etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in devir teslim töreni için davetiye almadım. Cumhurbaşkanlığı görevini yaptığı dönemlerde Demirel'in tüm davetlerine katılırdım. Ama en son Sezer'in verdiği davet ile ilgili hiçbir davet almadım. Daha önceki devir teslim töreninde yerimi aldım. Clinton'un davetinde de yer almıştım.

Herhalde sebebi vardır

Çok duyarlı bir insan olduğunu biliyoruz. Davet gelmemiş olsa da kendisine ait geçerli sebebi vardır inşallah. Sanat ile dünya arasındaki kontağı sağlayacak bir yöneticiye ihtiyacımız var.

Çağırmasa da seviyorum

Halkın bütün çoğunluğu kimin şarkıcı veya besteci olacağını çok iyi bilir. Cumhurbaşkanı Sezer’den davetiye gelmedi ama gelse de gelmese de onu çok seviyorum, canı sağolsun.

Demirel davetli olduğu resepsiyona katılmadı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dün akşam verdiği yeni yıl resepsiyonu, liderlerin davete icabeti açısından yerleşik protokol teamüllerinin bozulmasına sahne oldu. Koalisyon ortakları Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli ilk günkü resepsiyona davetli olmalarına rağmen Köşk'e gelmediler. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de davetli olduğu resepsiyona katılmadı.

İKİ LİDER DE ANKARA’DAYDI

Başbakan Ecevit'in liderler zirvesi nedeniyle son anda yetiştiği resepsiyona, Yılmaz ile Bahçeli Ankara'da bulundukları halde gelmediler. Resepsiyona katılmayan Bahçeli, MHP Genel Merkezi'ne giderek yakın çalışma arkadaşları ile zirveyi değerlendirdi. Yılmaz ise konutuna çekilmeyi tercih etti.

Davetli olduğu halde resepsiyona katılmayanlar arasında, Sezer tarafından ikinci kez aynı göreve seçilmeyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da vardı.

Cumhurbaşkanı'nın farklı üslubu davetli listesine de yansıdı. Resepsiyona yazar Nazlı Eray, orkestra şefi Rengim Gökmen, tiyatro sanatçısı Ahmet Uğurlu ve ‘‘Kaynanalar’’ dizisinin Nuri KantarTekin Akmansoy, karikatürist Bedri Koraman katıldı. Ancak sanatçıların büyük çoğunluğu bu akşam yapılacak ikinci gün resepsiyonuna davet edildi.

Başbakan'ın eşi Rahşan Ecevit'in Köşk'te iki yıl önce verilen yeni yıl resepsiyonunda giydiği kendinden çiçek desenli siyah kadife tuvaletini giymesi dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer siyah smokin, Bayan Sezer de gri döpiyesi tercih etti.

Resepsiyona katılan konuklar arasında Af Yasası'nı eleştirerek Başbakan'ın eşi Rahşan Ecevit'i ‘‘Elinin hamuruyla erkek işine karışmakla’’ suçlayan Türkan Sabancı da dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!