Türksat 2A ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Türksat 2A ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Türksat 2A uydusunu taşıyacak olan füzenin bağlantı başlıklarında meydana gelen arızanın giderilmesinden sonra, uydunun önümüzdeki günlerde uzaya fırlatılacağını söyledi.

Bakan Öksüz, Ankara'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, yarın Fransız Guyanası'ndan uzaya fırlatılması planlanan Türksat 2A adlı 3. uydunun uzaya gönderilmesi işleminin, uyduyu taşıyacak füzenin bağlantı başlıklarında arıza oluşması nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

Bu tür yatırımların son derece pahalı olması ve yapımının da uzun sürmesinden dolayı en küçük bir riski bile göze almanın doğru olmayacağını belirten Öksüz, ''Uydularda sık sık rastlanan bu gibi ertelemelerin birisini daha yaşamaktayız. Birkaç gün sonra selametle uydumuzu gökyüzüne yerleştirmiş olacağız'' dedi.

"Sorun uyduda değil"

Küçük de olsa en ufak bir riski göze almanın doğru olmadığını vurgulayan Bakan Öksüz, şöyle konuştu:

''Toplam 1 milyar dolar civarında zarar ortaya çıkacaktı. Bunun yarısından fazlası Türkiye'nin zararı. Sigortalı olmasına rağmen 1,5-2yıl gibi sürede yeni bir uydunun yapılması, ekonomik bakımdan bu risk göze alınamazdı. Vericisinin yüzde 96'sını kiraladığımız bir uydunun gelir kaybı düşünülecek olursa, bu iki günlük gecikme bir yerde şanstır.''

Uyduda herhangi bir sorun bulunmadığını da ifade eden Öksüz, ''Arıza, taşıyıcı füzededir. Bu arıza da çok kısa sürede, önümüzdeki günlerde giderilecektir. Uydu önümüzdeki günlerde uzaya fırlatılacaktır. Geç olsun, güç olmasın'' dedi.

"Canı isteyen zam yapamaz"

Ulaştırma Bakanı Öksüz, ''Türk Hava Yolları'nın (THY) iç hat bilet ücretlerine zam isteği'' ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

''Hükümetin istikrar programı vardır. Herkes, ona uyabildiği kadar uyacak. Neye göre zam yaptığımız mevzuatta yazılıdır. Canı isteyen istediği gibi zam yapamıyor. Mühür kimdeyse o karar verir. Mühür bendedir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!