Türksat-2A bu gece fırlatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türksat-2A bu gece fırlatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Avrupa'nın teknolojik anlamda en güçlü uydusu olarak gösterilen TÜRKSAT-2A, bu gece Türkiye saati ile 24.00'te Fransız Guyanası'ndaki Kourou Uzay Merkezi'nden Arian füzesiyle fırlatılacak. Fırlatılma işlemi "" adresinden canlı olarak izlenebilecek.

Avrupa'nın en büyük ve en güçlü uydusu olarak gösterilen TÜRKSAT-2A 300 milyon dolara mal oldu. Hizmet ömrü 15 yıl olan ve 1.5 milyar dolar gelir hedeflenen uydunun, 4 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, TÜRKSAT-2A'nın iki sabit antenle Avrupa, Türkiye ve Orta Asya'ya; iki hareketli antenle de pazar talebine göre Ortadoğu, Rusya, Hindistan, Afrika gibi ülkelere hizmet verebileceği belirtildi.

Sermayesinin yüzde 75'i Türk Telekom'a, yüzde 25'i de Alcatel'e ait olan Eurasiasat şirketi tarafından üretilen uydunun, yayıncı müşterilerine "doğrudan eve" televizyon hizmeti için uydu verici kapasitesi tahsis edeceği belirtilen açıklama şöyle:

"Network, kablo ve radyo yayınları, canlı yayın yapılacak özel organizasyonlar ve olay yerinden verilecek haberler için kısa süreli yayın hizmeti ve video kayıtlarında bir yerden başka bir yere verilmesi gibi yönlendirici işlemlerde devreye girecektir."

Açıklamada, çok ufak terminal özel networklerinin, kırsal kesimlerdeki telefon ulaşımı ve çok uzak bölgelerdeki haberleşme networklerinin, internet erişimi için uydu hizmeti sağlayacağı ifade edildi.

32 kanalı bulunan uydu üzerindeki, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) haberleşmesini sağlayacak 2 kanal sayesinde Türkiye, NATO ülkeleri içinde askeri haberleşme uydusu bulunan 5'inci ülke olacak ve NATO'ya hizmet verecek.

Elektriksel gücü yaklaşık 9 bin watt olan, 3 bin 400 kilogram ağırlığındaki uydunun fırlatılmasıyla, Türksat 1B ile Türksat 1C'nin 16'şar kanalına eklenecek 34 kanal ile Türkiye'nin uydu üzerinden yayın yaptığı kanal sayısı 66'ya ulaşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!