Türklere vizesiz seyahat başvuru hakkı

Güncelleme Tarihi:

Türklere vizesiz seyahat başvuru hakkı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 11:50

AKDENİZ Üniversitesi (A.Ü) Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türk vatandaşın vize davasını geri çeviren Berlin İdare Mahkemesi'nin kararını bozan Berlin Yüksek İdare Mahkemesi'nin, hukukun üstünlüğüne sahip çıktığını söyledi.

A.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof.Dr. Harun Gümrükçü, Alman hükümetine yaptığı vizesiz seyahat başvurusu reddedildiği için Berlin İdare Mahkemesi'ne dava açmak isteyen, fakat bu talebi ‘Davayı kazanma şansı yok’ gerekçesiyle işleme alınmayan Türk vatandaşına Berlin İdare Mahkemesi'nce dava hakkı tanınmasıyla ilgili süreci değerlendirdi.

“Davacının davada haklı çıkma ihtimali var” diye karar alan Berlin Yüksek İdari Mahkemesi'nin Türkiye'nin vizesiz Avrupa çalışmaları açısından önemli bir kararın altına imza attığını söyleyen Prof.Dr. Gümrükçü, “İlk alınan karar vizesiz Avrupa süreciyle yakalanan atmosferi dağıtma amacı taşıyordu. Mahkeme o kadar büyük hatalar yaptı ki, ‘Hukuk bu kadar siyasallaşır mı?’ diye düşündük. Ama ikinci kararın altına imza atan hakimler hukukun üstünlüğüne sahip çıktı. Bu kararın önemli basın organlarında yer alması bizi çok sevindirdi” dedi.

‘KAPININ KİLİDİNİ KIRDIK’

Türk vatandaşına, “Davacının davada haklı çıkma ihtimali var. Kendisinin davayı sürdürmesi için maddi imkanları olmaması, hukuk yoluyla hakkını aramasını engellememeli” görüşüyle dava açma hakkı verilmesinin vizesiz Avrupa sürecini hızlandıracağını bildiren Prof.Dr. Gümrükçü, “Bu karar Avrupa'nın bazı şeylerin farkına vardığını gösteriyor. Biz kapının kilidini kırdık. Sıra kapının kolunu çevirmeye geldi. Bunu da önce toplum bilinci ve hukukun üstünlüğüne olan inancımızla yapacağız” diye konuştu.

ALMANYA'DAN DAVET GELDİ

Hamburg Üniversitesi'nin davetlisi olarak 6 Ocak 2010 tarihinde Almanya'ya gideceğini belirten Prof.Dr. Gümrükçü, “Burada katılacağım konferansta hukukun üstünlüğünün zedelenmesi ve vizesiz Avrupa hakları konusunda konuşma yapacağım. Bu özel davet yaptığımız çalışmaların etkili olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin bu konuyu takip ettiğinin herkes farkında” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!