Türkiye'yi kuraklık tehlikesi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi kuraklık tehlikesi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2001 10:24

Son yıllarda dünyada yağışların yüzde 40'a yakın oranda düştüğü, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Türkiye'yi de ciddi kuraklık tehlikesinin beklediği bildiriliyor.

Haberin Devamı

İSKİ'nin aylık yayın organında kuraklık ile ilgili bir yazıya yer verildi. Dünya üzerinde 2 milyara yakın bir nüfus sağlıklı su kaynaklarından mahrum olarak yaşıyor. Dünyada kişi başına en az 30 litre su verilmesi hedeflenirken, değişik ülkelerin yöneticileri suyun "ihtiyaçtan öte bir hak" olduğunu ileri sürerek soruna çözüm arıyor.  Dünya standartlarında bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına isabet eden yıllık su miktarının 10 bin metreküpten fazla olması gerekiyor.

Türkiye'de ise kişi başına yılda takriben 3 bin metreküp su düşüyor. Dünya üzerinde yaşanan kuraklığın, Türkiye'yi de olumsuz etkilediği, bu nedenle Türkiye'de suyun son derece akıllıca kullanılması gerektiği bildiriliyor.

Son üç yılda bütün dünyada yağışların normale göre yüzde 40'a yakın oranında düştüğü, gerekli önlemler alınmadığı takdirde Türkiye'yi de ciddi bir kuraklık tehlikesinin beklediği belirtiliyor. Susuzluğun, Türkiye'nin bütün bölgelerinde tehlike sınırına yaklaştığına ve enerji üreten barajların durma noktasına geldiğine dikkat çekilirken, bölgelerimizdeki son durum şöyle özetleniyor:

Haberin Devamı

Marmara Bölgesi: Yağış alamayan bu bölgenin barajlarındaki su seviyesinin yarı yarıya düşmesi Edirne, Tekirdağ ve Bursa'da su alarm veriyor.

Ege Bölgesi: Yağışların azlığı su kaynaklarının gereksiz yere kullanımı neticesinde Ege Bölgesi'nde birçok baraj tehlike sinyalleri vermeye başladı. Su miktarı yüzde 50 oranında azalma gösterdi.

İç Anadolu Bölgesi: Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede, sulu tarım ve içme suyu için büyük önem taşıyan baraj ve göllerdeki su kaybı en üst seviyede.

Akdeniz Bölgesi: Son yılların en kurak sonbaharını yaşayan Çukurova'da tehlike çanları çalıyor. Baraj göllerindeki su seviyesi diğer bölgelerimizdeki gibi yarının altına düşmüş durumda. Bölgedeki hidroelektrik santrallerinde büyük üretim kaybı var.

Doğu Anadolu Bölgesi: Son üç yıldır yaşanan kuraklık enerji amaçlı hizmet veren Fırat Havzası'ndaki barajları enerji üretemez hale getirdi. Daha önce günlük ortalama 6-8 ünite çalışan barajlar, kuraklık sebebiyle 2-3 üniteye düştü.

Haberin Devamı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Bölgede bulunan birçok tarım alanı kuraklık sebebiyle kullanılamaz hale geldi. Kuraklık sebebiyle birçok yerleşim alanı boşaltıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!