Türkiye'nin seri katilleri

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin seri katilleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 10:45

Anthony Hopkins'in Kuzuların Sessizliği'nde canlandırdığı seri katil Hannibal tiplemesini hatırlamayan yoktur büyük ihtimalle. Ama bu tür katiller sadece film ya da romanlarda değil, gerçek hayatın tam içinde de yeralıyor. Gazeteci Sevinç Yavuz, 'Kolici, Bir Seri Katilin Öyküsü' adlı kitabında, Türkiye'nin en ünlü seri katili Orhan Aksoy'u merkeze alarak yerli seri katilleri anlatıyor.

Haberin Devamı

Onları önce soluk soluğa Hollywood filmlerinde ve çoğu ABD ya da İngiltere kaynaklı polisiye romanlarda tanıdık. Son derece sistemli bir şekilde insan öldürüyor, üstelik de o kadar zor ele geçiyorlardı ki. Sonra bu anlatılanların sadece 'kurgu' olmadığını gerçek hayatta da  bir çok seri katil olduğunu öğrendik. Önceleri bize çok uzaktı... Türkiye'de olmaz diye düşündü pek çok kişi. Ama suç da evrensel bir kavramdı ve Türkiye'nin de seri katilleri vardı. Hatta tarihin tozlu yapraklarını geriye doğru karıştırdığımızda karşımıza uzak kıtalardakileri 'aratmayacak' kadar 'namlı' seri katiller de çıkıyordu.

Suç, ve suçlu psikolojisi konusunda uzman olan gazeteci Sevinç Yavuz, Metis Yayınları Siyah Beyaz Dizisi'nden çıkan ilk kitabı Kolici, Bir Seri Katilin Öyküsü'nde günümüzden başlayıp Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar bu topraklardan çıkan seri katillerin öyküsünü anlatıyor.

Haberin Devamı

Yavuz'un kitabının odağında kamuoyunda 'Kolici katil' diye tanınan Orhan Aksoy var. Beş kişiyi çeşitli gerekçelerle öldüren, sonra da kolilere koyup, İstanbul'un çeşitli yerlerine bırakan Aksoy, Türkiye'nin en çok cinayet işleyen seri katili.  Aksoy, sistematik çalışması ve yakalandıktan sonra sergilediği soğuk kanlılığı ile yılların polisleri bile dehşete düşürdü.

Sevinç Yavuz, kolici katilin öyküsünü hem polis kayıtlarından yola çıkarak, hem katilin kendi ağzından, hem de kurban yakınlarının bakış açısıyla anlatıyor.

Sadece mobilyacıları öldüren Seyit Ahmet Demirci ile Kayseri'de su kanalı boyunca insan avlayan Hamdi Kayapınar'da Yavuz'un ele aldığı  diğer seri katiller...

Gazeteci Sevinç Yavuz bu "yerli" seri katilleri, dünyadaki diğer örnekleriyle kıyaslıyor. Onları bu kadar vahşice davranmaya yönelten  dürtüleri, uzman psikiyatrların değerlendirmesiyle okura sunuyor.

Karındeşen Jack'in de aralarında bulunduğu yabancı seri katiller de kitapta ele alınan başka bir konu.

Kurbanlarını öldürdükten sonra yiyen Jeffrdey Dehmer, palyaço kılığına girip çocukları kurban eden John Wayne Gacy, yakışıklılığıyla kadınları önce etkileyip sonra öldüren Ted Bundy, eşcinsel seri katil Andy Cunanan'ın kitapta anlatılan diğer seri katiller.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!