Türkiye'nin öncelikli çevre projeleri

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin öncelikli çevre projeleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2000 00:00



Çevre Bakanlığı, Türkiye'nin öncelikli çevre projelerini belirledi. Bakanlık, jeotermal enerji, atıksu ve organize sanayi bölgeleri arıtma tesisleri ile katı atıkların bertarafı konularında 62 proje hazırladı.
Haberin Devamı

Bakanlık, hava, su ve toprak kirliliğinin önlenerek, çevrenin korunabilmesi amacıyla başlattığı proje çalışmalarını sonuçlandırdı. Hazırlanan 62 projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 1 milyar 664 milyon dolar olarak hesapladı. Çevre Bakanlığı'nca hazırlanan jeotermal enerji projeleriyle, hava kirliliğinin, iklim değişikliğinin önlenmesi, ısınmada tasarruf sağlanması hedefleniyor. Yatırım tutarı yaklaşık 449 milyon dolar olan toplam 21 jeotermal enerji projeleri şöyle:

"İzmir- Merkez (Balçova, Seferihisar, Güzelbahçe, Hatay), Dikili,Aliağa, Afyon- Merkez ve Sandıklı, Balıkesir-Merkez, Gönen, Sındırgı, Susurluk, Bigadiç, Yalova-Armutlu, Yozgat-Saraykent, Tokat-Reşadiye, Ağrı-Diyadin, Nevşehir-Kozaklı, Kütahya-Gediz, Erzurum-Merkez ve Ilıca, Kırşehir-Merkez, Manisa-Merkez, Salihli, Turgutlu."

Bakanlık, yerleşim alanları, turistik ve sanayi tesisler ile tarımsal ilaçların ve katı atıkların yol açtığı kirliliğin önlenmesi amacıyla ise 16 atıksu arıtma ve katı atık yönetimi projesi hazırladı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı ise 760 milyon 210 bin 254 dolar.

Bodrum Yarımadası, Ergene Havzası, İznik, Manyas ve Uluabat gölleri havzaları, Güneydoğu Antalya (Alanya, Serik-Belek, Manavgat-Side), Kapadokya bölgesi ve çevre belediyelerinde evsel atıksu ve katı atık yönetimi projeleri, Kırıkkale ve yöresi, İçel ve sahil belediyeleri, İzmir-Kuşadası, Isparta-Yalvaç, Burdur Gölü havzası, Kızılırmak Deltası, Sultan Sazlığı, Gediz Deltası, Van gölü çevresinde ise atıksu arıtma tesisi projelerinin uygulanması planlanıyor.

Katı Atıkların bertarafı

Çevre Bakanlığı, organize sanayi bölgelerine arıtma tesisi kurulabilmesi amacıyla toplam yatırım tutarı 65 milyon 100 bin dolar olan 9 proje oluşturdu. Projeler, Uşak ve Bolu-Gerede deri organize sanayi bölgeleri ile Uşak 1., Aydın- Merkez, Isparta- Merkez, Çankırı-Korgun, Antalya 1. ve Kayseri 1. ile İzmir- Kemalpaşa organize sanayi bölgeleri için hazırlandı.

Katı atık bertarafı (düzenli depolama) konusunda ise 16 proje hazırlayan Bakanlık, bu projelerin yatırım tutarını 389 milyon 780 bindolar olarak hesapladı. Bu projeler, "Uşak, Afyon, Hatay, Kütahya Giresun-Ordu ve ilçeleri ile Antalya Büyükşehir, Alanya ve belde ile Arhavi ve çevre belediyeler, Karakaya Barajı, Burdur, Manyas ve Uluabat gölleri havzaları, Van Gölü çevresi, Kızılırmak ve Gediz deltaları ile Sultan Sazlığı."

Çevre Bakanlığı hazırladığı bu projeleri, kredi bulabilmek için başta Avrupa Yatırım Bankası olmak üzere çeşitli finans kuruluşlarına gönderecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!