Türkiye'nin iadesini istediği hazine Putin ile Merkel arasında krize yol açtı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin iadesini istediği hazine Putin ile Merkel arasında krize yol açtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 00:00

Almanya, Türkiye ile aynı günde Rusya ile de kriz yaşadı. St.Petersburg’da önce Türkiye’den sonra Almanya’dan kaçırılan Truva hazinelerinin yer aldığı serginin açılışına katılmaktan vazgeçen Merkel’i Putin son anda ikna etti.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün St.Petersburg kentinde ev sahipliği yaptığı Uluslararası Ekonomik Forum’da ganimet krizi patlak verdi. Putin, ünlü Ermitaj Müzesi’ndeki “Sınırsız Avrupa’da Bronz Çağı” sergisini Almanya Başbakanı Angela Merkel ile açmak istedi. Ancak diplomatik kaynaklara göre Merkel, 2’nci Dünya Savaşı’nda Sovyet Ordusu’nun Avrupa’dan kaçırdığı objelerin sergilenmesinden rahatsız olarak sergiye katılmaktan vazgeçti.

MERKEL İLE PUTİN ERMİTAJ MÜZESİNİ BÖYLE GEZDİ / FOTO GALERİ

PUTİN İKNA ETTİ
Putin’in “Savaş dönemindeki olaylar hassas konular. Burada tartışmaya girmeyelim” diyerek ikna ettiği Merkel son anda karar değiştirdi. Rus basınına göre nezaket kuralları uyarınca sergiye katılan Merkel, programda yer alan konuşmasını ise yapmadı. Ancak Merkel, müze gezisinde “Tarihi eserlerin Almanya’ya iade edilmesi gerek” dedi. Putin ise “Bu eserlerin nerede sergilendiği önemli değil. Almanya ve Rusya beraber çalışırsa Türkiye de bu eserleri istemekten vazgeçer” dedi.

/images/100/0x0/55ea5f74f018fbb8f87bb2d0

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN KAÇIRILMIŞTI
“Ganimet krizine” yol açan Ermitaj müzesindeki sergide 19’uncu yüzyılda Türkiye’de bulunan Truva hazinelerine ait 259 altın eser bulunuyor. 1872-1890 yılları arasında Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından bulunan bu eserler daha sonra Almanya’ya kaçırılmıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Sovyet Ordusu, hazineye el koyup ülkesine götürmüştü. Tarihi eser krizinde ikinci sırayı 81 altın eserin bulunduğu Bronz Çağ’dan kalma Eberswald hazinesi oluşturuyor. Almanya’nın zamanında gurur kaynağı bu hazine yine İkinci Dünya Savaşı sonrasında Rusya’ya kaçırılmıştı. Türkiye 1992’den beri Rusya’dan hazinelerin iadesini talep ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!