Türkiye'nin beklediği Lübnan bilgisi geldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin beklediği Lübnan bilgisi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 15:46

Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderme kararı konusunda BM’den beklediği “açıklayıcı” bilgilerin Ankara’ya ulaştığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Lübnan’da görev yapacak askeri gücün misyonuna ilişkin “Harekat Konsepti” ve “Angajman Kuralları” başlıklı iki taslak belge Dışişleri Bakanlığı’nda değerlendirmeye alındı. Türkiye’nin belgelerin öngördüklerini “tatmin edici” bulmadığı ve “Zorunlu kalınması halinde Hizbullah’a karşı güç kullanmayı”öngören maddeden rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

Türkiye’de Güney Lübnan’a Türk askeri gönderilmesi konusunda değerlendirmeler sürerken, BM’de hafta içinde gücün görev misyonuna ilişkin yapılan pazarlıklar sonucunda ortaya çıkan ilk taslak belgeler bu sabah Ankara’ya ulaştı.

BM gücü UNIFIL’e asker göndererek ateşkes sürecine destek olmaya hazır olduğunu açıklayan ülkelere, New York’daki BM merkezinden iki ayrı belge gönderildi. Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından incelenen belgelerin birincisi gücün harekat konseptini belirliyor, ikincisi ise angajman kurallarını ortaya koyuyor.

ANKARA: BELGELERDE BELİRSİZLİK VAR

ANKA’ya konuşan bir Türk yetkili, Lübnan halkına destek olmayı arzu eden Türkiye açısından taslak belgelerde belirsizlikler bulunduğunu ifade etti. Belgelerde harekat konseptine ilişkin muğlak ifadelerin bulunduğunu söyleyen kaynaklar, “Örneğin belgelerde BM askerlerinin karşı karşıya geldiklerinde Hizbullah’ın gönüllü olarak silahlarını bırakmaması halinde zor kullanarak bunun sağlanacağı belirtiliyor. Bu madde çok muğlak ve endişe verici” diye konuştu.

Diplomatik kaynaklar, belgelere ilişkin endişelerin BM ve ilgili ülkelere iletileceğini söylerken Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün hafta sonu gerçekleştireceği İsrail ziyaretinin nihai kararın verilmesi sürecinde önem taşıyacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!