Türkiye'nin 6'ncı büyük havalimanı'nın temeli Diyarbakır'da atıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin 6ncı büyük havalimanının temeli Diyarbakırda atıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 23:02

TÜRKİYE’nin en büyük 6’ncı havalimanının temeli bugün Diyarbakır’da atıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Diyarbakır Havalimanı’nın yıllık 5 milyon kapasiteli ve 6 yolcu köprüsü olacağını belirterek, "Çözüm süreci dedik elimizi değil, başımızı taşın altına koyduk.

Haberin Devamı

Sayın Başbakanımız, hayatının en büyük siyasi riskini aldı, ’35 yıldır insanlarımızı kaybedip, şehitler veriyoruz. Bu da yetmezmiş gibi dolaylı olarak 900 milyar kaynağımızı tükettik bir hiç uğruna’ dedi. Eğer biz terörle mücadeleye bu kaynakları harcamasaydık bugün 1 yerine 132 tane Bakü, Tiflis, Ceyhan boru hattı yapabilirdi, 99 tane Atatürk Barajı, 15 tane Yavuz Selim Köpsürü, 80 Marmaray bitirirdik" dedi.

Merkez Bağlar İlçesi Zümrüt Kent evleri bölgesinde yapımına başlanan Diyarbakır Uluslararası Havalimanı temel atma törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Bindal ve yüklenici firma yetkilileri ile bazı partililer katıldı.

Yüklenici firma YDA Grup Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Arslan, temeli atılan havalimanı hakkında bilgi vererek, 31 Aralık 2014 tarihinde tamamlanacağını söyledi. Daha sonra konuşan, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal, havalimanının yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli olacağını belirterek, bunun aynı zamanda Türkiye’nin en çağdaş, en estetik ve donanımlı havalimanları arasında olacağını söyledi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın yaptığı konuşmadan sonra kürsüye çağrılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iftar saatine çok az kaldığı için fazla konuşmayacağını belirterek, Kürtçe, "hayırlı ve uğurlu" olması temmenisinde bulundu.

EKER, DÜŞME TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Bakan Şimşek’ten sonra anons edilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, konuşma kürsüsüne giderken yolda bir ara sendeledi ve son anda yaptığı hamleyle düşmekten kurtuldu. Eker, Diyarbakır Havalimanı’nın uluslararası uçuşların yapılabileceği bir niteliğe sahip olacağını belirterek, "On tane uçağın aynı anda hizmet alabileceği, 5 milyon yolcu kapasiteli bir havaalanı. 200 milyon liralık bir yatırım. Bu havaalanı bundan sonraki süreçte, bir büyük bölge havaalanı olacak ve uluslararası uçuşların yapılabildiği bir alan olacak. Diyarbakır’ın gelişmesi için bu son derece önemli. Bu şehir 20’nin üzerinde medeniyete beşiklik etmiş bir şehir, on binlerce yıldır bu havza, insanlığın medeniyet inşa ettiği bir alan. Dünyanın en görkemli tarihi eserlerine sahip, gelişmeye açık, ama son 30 yıldır 75 milyonun canını yakan bir sorunla anıldı. Bütün güzellikleri küller altında kalan, mücevher gibi Türkiye’deki birçok vatandaşımızın görüş alanının dışında oldu. Algısının dışında kaldı. Şimdi çözüm süreci ile birlikte bu şehirde de insanların gelecek için umut türküleri yaktığını görüyoruz. Bu havaalanının 3 yıl sonraki halini hayal edin. Organize sanayi bölgesinin yeri bitti, tevzi çalışması başladı. Dün akşam Maliye Bakanı ile birlikteydik, dün talimat verdi bugün de imzaladı" diye konuştu.

"BİR ÜLKEDE BARIŞ YOKSA, BUNU PARAYLA PULLA TESİS EDEMEZSİNİZ"

Diyarbakır’ın 9 bin yıl içerisinde 26 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kentin hep taş ve güçle anıldığını söyledi. Parayla yatırımların yapılacağına dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"Parayla, pulla, yatırımla herşeyi yapabilirsiniz ama bazı işler var ki Diyarbakırlılar, parayla pulla olmuyor. Eğer bir ülkede kardeşlik, dostluk, barış yoksa, bunu parayla pulla tesis edemezsiniz. Ülkemizde 30 yııl aşan bir süredir, kardeşliğimizi bozmaya çalışan, maalesef iç ve dış mihrakları, hep beraber gördük, şahit olduk. Bölgeye refah, huzur barış gelmesini hep engellemeye çalıştılar. Onun için geçen on yıl içinde bütün zorluklara rağmen, Doğu’ya, Güneydoğu’ya yatırım yapmayı, buraların talihini değiştirmeyi, en öncelikli işlerimiz arasında gördük. Bütün zorluklara, engellemelere rağmen, yatırımlara hız kesmeden devam ettik. İşte sonuçlardan birkaçı: 1992-2002 yılları arasında Diyarbakır’a yapılan yol yatırımlarının tamamı 160 trilyon eski parayla, 2003’ten günümüze kadar yapılan sadece yol yatırımı 1 milyar 100 milyon TL’dir. Bölünmüş yol miktarı 45 kilometreden almışız, 328 kilometre yol koymuşuz, nerdeyse 8 katı. Ve Diyarbakır’da bölünmüş yol miktarı 373 kilometre olmuş. Hali hazırda Diyarbakır KGM’nin devam ettirdiği proje sayısı 26, tutarı ise 1 milyar 223 milyon TL. Harcadığımızdan daha fazla devam eden projeler var. Bunun 567 milyonluk kısmı bitmiş, 700 milyonluk kısmı devam ediyor. Diyarbakır bunun daha fazlasını hak ediyor."

"ELİMİZİ DEĞİL BAŞIMIZI TAŞIN ALTINA KOYDUK"


Çözüm sürecini de değerlendiren Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın hayatının en büyük siyasi riskini aldığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Çözüm süreci dedik elimizi değil, başımızı taşın altına koyduk. Sayın Başbakanımız hayatının en büyük siyasi riskini aldı, ’yeter artık 35 yıldır insanlarımızı kaybedip şehitler veriyoruz. Bu da yetmezmiş gibi dolaylı olarak 900 milyar kaynağımızı tükettik bir hiç uğruna’ dedi. Eğer biz terörle mücadeleye bu kaynakları harcamasaydık bugün 1 yerine 132 tane Bakü, Tiflis, Ceyhan boru hattı yapabilirdi, 99 tane Atatürk Barajı yapardı, 15 tane Yavuz Selim Köpsürü, 80 Marmaray bitirirdi. Örnekleri çoğaltmak mümkün, 20 nükleer santral, 6 bin tane 400 yataklı hastane yapabilirdik. Bu kaynaklar hepimizin kaynağı, bu ülkenin kaynağı. Eğer ülkemizde, bölgemizde huzur, barış refah olursa, bunu paylaşacak olan hepimiziz. Diyarbakır da, Edirne de, Ardahan da, Kilis te bundan faydalanacak. Artık acılar, gözyaşları geride kaldı."

Bakan Yıldırım, sadece bakanlığının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 25 katrilyon liralık yatırım yaptığı söyledi. Yıldırım, bölgede 18 havalimanının faal hale geldiğini, yarın da Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’nın açılışının yapılacağını söyledi. Diyarbakır’ın, yıllarca tel örgüler arkasında seyahat etmek için ötelendiğini, örselendiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyarbakır 5 yıl sonra, nüfusun iki katı kadar dünyanın her yerine buradan uçacak. Çünkü zaman kardeşlik, barış, kaybolan yılları telafi etmek zamanıdır. Sizin güzel bir türkünüz var, ’Ağlama yar ağlama, Mavi yazma bağlama, Mavi yazma tez solar, Ciğerimi dağlama’ diye, artık kimseler ağlamasın, insanın ciğeri dağlanmasın, kardeşliğimiz daim olsun. Bunun için yola çıktık. Biz üstümüze düşeni yaptık, herkesin yapması lazım. Şimdi siyaset zamanı değil, kardeşliği, huzuru, barışı pekiştirme zamanıdır. Kardeşliğimiz söylemimizi birlik üzerine kuracağız. Ülkemizde bölgemizde kardeşliği, barışı daim edeceğiz. Gün bir olmanın beraber olmanın zamanıdır. Ayrılıkların değil, birlikteliklerimizi ön plana çıkartıp kardeşliği pekiştireceğiz."

Yapılan konuşmalardan sonra, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ile yüklenici firma temsilcileri, birlikte butona basarak havalimanının temellini attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!