Türkiye'den tek ses: Saldırı yoksa, ateş de yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden tek ses: Saldırı yoksa, ateş de yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, dünkü gelişmelerin ardından yaptığı açıklamalarla başta ABD olmak üzere tüm taraf ülkelere tek ve net bir mesaj verdi: ‘‘Kuzey Irak üzerinde yapılan uçuşlarda, Irak tarafından bir ateş veya somut tehdit algılanmadıkça ateş açılamaz.’’ Bu yöndeki tutum ilk olarak Başbakan Bülent Ecevit'in Hürriyet'e yaptığı açıklamada seslendirildi. Ecevit, İncirlik'ten kalkan uçakların meşru müdafaa (self-defense) maddesi çerçevesinde uçuş yaptıklarına işaret ederek, ‘‘Bu uçaklara radar kilitlemesi veya saldırı olursa kendilerini savunma hakları var. Onun dışında bir durum söz konusu değil’’ dedi. Akşam saatlerinde ise, Genelkurmay, İncirlik'ten kalkan ABD uçaklarının Irak'a yönelik bir bombardımanın söz konusu olmadığını açıkladı. Açıklamada, uçakların, kendilerine yönelik bir saldırı olmadığı sürece, ateş açmadıkları ve sadece keşif görevi yaptıklarını kaydetti.

Genelkurmay açıklamasında ‘‘İncirlik'ten kalkan ABD uçaklarının Irak'a yönelik bir bombalama harekâtı söz konusu değildir. Esasen mevcut TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde böyle bir uygulama mümkün değildir. Yukarıdaki esasların dışında bir faaliyet ancak TBMM'nin yeni bir kararı ile mümkün olabilir’’ denildi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kuzey Irak konusundaki hassasiyetini bir kez daha vurgulayarak, ‘‘Kendi üssümüzden kalkan uçaklar, bizim kurallarımıza bağlıdır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!