Türkiye'den Irak'a insani yardım sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Iraka insani yardım sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2005 14:02

Türkiye'nin, Irak halkının ve özellikle son dönemde güç koşullar altında yaşamak zorunda kalan Telafer kentindeki Türkmen soydaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlattığı insani yardım süreci devam ediyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'a 1 milyon ABD Doları değerinde yeni ve geniş kapsamlı insani yardımda bulunma kararı aldığını hatırlatarak, bu yardımın ilk bölümünün kasım ortasında 16 TIR ile Telafer kentine ulaştırıldığını ve Kızılay yetkililerinin taciz ateşine maruz kalmalarına rağmen yardımın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını söyledi.
Tan, 5 TIR'ın da Irak'ın başka bölgelerinde acil ihtiyaç içinde bulunanlara ulaştırılmak üzere Irak Kızılayı'na teslim edildiğini kaydetti.
Sözcü Tan, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Irak Kızılayı aracılığıyla yapılan 30 bin koli (624 ton) gıda ve temizlik maddesinden oluşan yardımın ikinci bölümününse 12 TIR'dan oluşan bir konvoyla 24 Kasım'da Dohuk'a ulaştığını belirtti.

Haberin Devamı

Başka bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine iletilmek üzere 4 TIR'la, Telafer'e dağıtılmak üzere 8 TIR'ın da Irak Kızılayı'na teslim edildiğini belirten Tan, ikinci yardım konvoyunun 28 Kasım'da yurda döndüğünü söyledi.

Tan, “Irak'a yapılan bu yeni yardım sevkıyatımız, Türkiye'nin insani alandaki çabalarının şartlar ne olursa olsun muhtaç durumdaki insanlara ulaştırılması yönündeki iradesini bir kez daha ortaya koymuş bulunmaktadır” diye konuştu.

Yapılan bu insani yardımın 2003 yılından bu yana Irak'a ve Türkmenlere ulaşan yardımların yeni bir halkasını oluşturduğunu ifade eden Tan, bu çerçevede Nisan 2003'te Irak halkının insani yardım alanındaki ihtiyaçların karşılanması amacıyla 5 milyon ABD Doları tutarında nakdi kaynak ayrıldığını, bu miktarın 1 milyon ABD Doları tutarındaki bölümünün BM tarafından yapılan acil yardım çağrısına karşılık olarak tahsis edildiğini kaydetti.
BM Gıda Programı'nın Nisan 2003'te başlattığı gıda sevkıyatı çerçevesinde yüzbinlerce ton gıda ve gıda dışı yardım malzemesinin Türkiye üzerinden Irak'a taşındığını belirten Tan, Eylül 2004'te hükümet tarafından Felluce ve Telafer için 1 milyon ABD Doları tutarında acil insani yardım yapılmasına karar verildiğini, ilk parti yardım malzemesinin Eylül 2004 ve Ocak 2005'te gönderildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kasım 2004'te Türkmenlerin yaşadıkları bölgelerde meydana gelen insani krizin etkilerinin azaltılması amacıyla da 500 bin ABD Doları tutarında ilave acil insani yardım yapılması kararlaştırıldığını hatırlatan Tan, bu yardımın Kasım ve Aralık 2004'te yerlerine ulaştığını, Irak'a son olarak Eylül 2005'te 400 bin ABD Doları değerinde insani yardım sevk edildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!