Türkiye'deki kanser araştırmasında şaşırtan veriler

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki kanser araştırmasında şaşırtan veriler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 23:29

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aykan, Türkiye'de kolon ve rektum kanserinin erkeklerde daha sık görüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Fransız ilaç şirketi Sanofi-aventis'ten yapılan açıklamaya göre, firmanın desteğiyle Türk Onkoloji Grubu tarafından gerçekleştirilen “Kolon-Türk Çalışması”nın sonuçları, ABD'de Amerikan Klinik Onkoloji Derneği ASCO'nun Gastointestinal Kongresi'nde poster çalışması olarak sunuldu.Türkiye'de 21 merkezde 968 hastanın gönüllü katılımıyla Ekim 2008-Ekim 2009 tarihleri arasında yürütülen kayıt çalışmasında, hastaların sigara, alkol, beslenme alışkanları, yaşam koşulları, hastalıkları ve aile öyküsü incelendi.

'ERKERLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR'

Kongrede poster sunumunu gerçekleştiren İÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Aykan, “Türkiye'de 7 bölgeden 21 merkeze başvuran 968 kolon (kalın bağırsak)-rektum (kalın bağırsağın son 15 santimetrelik kısmı) kanseri vakasıyla 'kolon kanseri haritası' çıkarıldı. Ülkenin ilk ve en büyük kolon kanseri kayıt çalışmasına göre, her iki kanser de erkeklerde daha çok görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

VERİLER HEKİMLERİ ŞAŞIRTTI

Aykan, araştırmada tıp dünyasını şaşırtan sonuçların ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:“Kolon-rektum kanseri vakalarının yüzde 61'ini erkekler, yüzde 39'unu da kadınlar oluşturuyor. Bu veri hekimleri şaşırttı. Literatür bilgilerine göre, kolon kanseri kadınlarda (5 erkeğe karşılık 6 kadın), rektum kanseriyse erkeklerde (5 erkeğe karşılık 4 kadın) daha sık görülüyor. Erkeklerin aleyhine olan bu durumun sigaradan kaynaklanabileceği tahmin ediliyor. Bölgelere göre bakıldığında da sürprizler var. Örneğin Karadeniz Bölgesi'nde her iki kanser eşit sıklıkta görülürken, Doğu Anadolu'da rektum kanseri yüzde 55, kolonsa yüzde 45 oranında. Kesin bir yargı için erken. İleri araştırmalar yapılmalıdır.”

'RİSK FAKTÖRÜ KIRMIZI ET TÜKETİMİ'

Beslenme tarzının kolon-rektum kanseriyle ilişkisi olduğunu vurgulayan Aykan, “Araştırmada genel olarak kabul edilen risk faktörü kırmızı et tüketimi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde anlamlı olarak yüksek. Rektum kanseri grubunda sigara içenlerin oranı biraz daha fazla olduğu ortaya çıktı” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Demir de hastaların belirtileri dikkate almadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Hastaların yüzde 46'sının hastalık belirtileri baş gösterdikten sonra doktora başvurmak için 4 aydan fazla beklediği ortaya çıktı. Dışkılama alışkanlığında değişiklik, karında şişkinlik ve ağrı, büyük abdestten kan gelmesi gibi belirtiler hemoroid ve strese bağlanarak doktorlara başvurulmuyor. Bu belirtiler kolon bağırsak kanseri habercisi de olabilir.”

Demir, hastaların üçte birini ameliyat edilemeyecek, geç dönemde yakaladıklarını ifade ederek, “Halbuki erken tanıda tamamen iyileşmek mümkün. Türkiye'de kolonoskopi gibi kanser tarama programları maalesef yeterince yaygın değil” görüşünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!