Türkiye'deki Hıristiyan din adamları karikatürleri kınadı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki Hıristiyan din adamları karikatürleri kınadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 15:30

Türkiye'deki Hıristiyan din adamları, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri kınadılar.

Haberin Devamı

Mardin Kırklar Kilisesi Papazı Hori Gabriyel Akyüz, yaptığı açıklamada, olayların Hıristiyanlık ve Müslümanlıkla ilgisi olmadığına inandığını belirterek, “Bu karikatürü, ancak inancı olmayan ateistler yapabilir” dedi.
Karikatürlerin üzücü olduğunu, yaşanan gelişmelerin kendilerini derinden etkilediğini bildiren Akyüz, şöyle konuştu:
“Karikatürü yapanlar Hıristiyan olamaz. İnsana ve insanın inancına saygıya dayanan Hıristiyanlık ve İncil, bu tür davranışları kesinlikle yasaklıyor. Bunun altında yatan başka nedenler var. Bu olayları kınıyor ve din adamı olarak bir daha tekerrür etmemesi için dua ediyoruz.”

DİYARBAKIR

Diyarbakır Kilisesi Derneği Başkanı Ahmet Güvener, yaptığı açıklamada, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri kınadıklarını belirterek, peygambere hakareti, hoşgörüyle karşılamalarının söz konusu olamayacağını söyledi.
Bir Hıristiyan'ın bu karikatürleri çizemeyeceğini ifade eden Güvener, “Başkasının inancına hakaret ederek kendi inancımızı yüceltemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Semavi dinlere yapılan hakaretlere gerekli tepkinin gösterilmediğini ifade eden Güvener, “Kamuoyu duyarlı davranıp tepki göstermeli, ancak bu tepki, bir yerleri yakıp zarar vererek olmamalı” diye konuştu.

SAMSUN

Samsun'daki Mater Dolorosa İtalyan Katolik Kilisesi'nin rahibi Pierre Brunissen, yaptığı açıklamada, “Bir peygambere hakaret etmek çok büyük suçtur” dedi.
Karikatürlerin yayınlanmasını doğru bulmadığını ifade eden Brunissen, olayların yatıştırılmasının yolunun “dostluk kurmak” olduğunu söyledi.

İSTANBUL VE ANKARA SÜRYANİ CEMAATİ DİNİ LİDERİ ÇETİN

İstanbul ve Ankara Süryani Cemaati Dini Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, söz konusu karikatürü çizeni inançlı kabul etmediklerini belirterek, “İnançlı olsalar tüm inançlara saygı duyarlardı. Hz. İsa, Hz. Musa, Hz. Muhammed hiçbirisine de saygılı değiller” dedi.

İnsanları karşı karşıya getirmenin ve aralarına nifak sokmanın doğru olmadığını vurgulayan Çetin, “Biz Süryaniler olarak hangi dine yönelik olursa olsun yapılan hakaret ve saldırıyı kendi inancımıza yapılmış sayıyor ve kınıyoruz. Bunlar kışkırtıcı ve doğru olmayan şeylerdir” diye konuştu.

HATAY

Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Jozef Naseh, yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed'in karikatürize edilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, “1.5 milyar Müslüman'ın hassasiyetleriyle oynamak, basın özgürlüğüyle bağdaşmaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!