"Türkiye'deki gazeteciler hemen salınsın"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki gazeteciler hemen salınsın
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 16:17

Tayvan'ın başkenti Taipei'de düzenlenen Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) 60'ncı Genel Kurul toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride Türkiye, "basın özgürlüğünün en az olduğu ülkelerden" biri olarak yer aldı.

Haberin Devamı

IPI Dünya Kongresi 2011 çatısında gerçekleştirilen toplantılarda "dünya çapındaki en ciddi basın özgürlüğü ihalleri" masaya yatırıldı.

IPI üyelerince kınanan en vahim yedi basın ihlalinden biri olarak, Türkiye'de hapis yatmakta olan gazeteciler işaret edildi.

Yayımlanan bildirideki Türkiye ile ilgili maddede, "Türkiye'de 64 gazetecinin tutukluluğunun hala devam ediyor olması" ciddi bir endişe kaynağı olarak nitelendirildi. Bu kişilerin çoğunun suçunun bile net olarak belli olmadığının belirtildiği önergede, Türkiye'nin cezaevindeki gazeteci sayısı bakımından İran ve Çin'i bile geçtiği vurgulandı.

IPI Genel Kurulu, Türkiye hükümetini, bu gazetecileri en kısa zamanda serbest bırakmaya çağırdı.

Bildiride ismi basın özgürlüğü ihlalleriyle anılan diğer ülkeler ise İngiltere, Güney Afrika, Filipinler, Macaristan ve Meksika olarak sıralandı.

Haberin Devamı

IPI, 1950 yılında, basın özgürlüğünü korumak ve geliÅŸtirmek amacıyla 15 ülkeden 34 editör tarafından, New York'taki Kolombiya Ãœniversitesi'nde kuruldu. Enstitü'nün bugün 120'yi aÅŸkın ülkeden üyesi bulunuyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!