Türkiye'de sehven enflasyonu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede sehven enflasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 18:25

Sehven;Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre, "dalgınlık veya unutkanlık sonucunda oluşan, yanlışlıkla" anlamına geliyor. Türkiye günlük hayatında ise "sehven" son dönemde, adaletten, enflasyon hesabına; YGS sınavından, SGK emekliliklerine kadar hayatın her alanında en çok duyulan kelime haline geldi. Son olarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na İstanbul Başsavcılığı'ndan gönderilen, "şüpheli sıfatıyla ifade vermesine" ilişkin çağrının "sehven" gönderildiği açıklandı. Ancak, aynı zamanda milletvekili de olan ve milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle, savcıların ifadeye çağırması mümkün olmayan Kılıçdaroğlu'nun yaşadığı "sehven" olayı, Türkiye'de pekçok kişinin de başına geldi.

Haberin Devamı

İşte son dönemde Türkiye'nin çok konuştuğu "sehven" vakaları;

EN ÇOK KONUŞULAN "SEHVEN": ERGENEKON SANIĞININ TELEFONUNA NUMARA YÜKLENDİ

Türkiye'nin en çok konuştuğu "sehven" vakası, Ergenekon dava sürecinde yaşandı. Ergenekon'dan 16,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Teğmen Mehmet Ali Çelebi gözaltında iken cep telefonuna Hizbut-Tahrir örgütü davasından yargılanan Mahmut Oğuz Kazancı’ya ait sim kartındaki 139 adet telefon numarası yüklenmişti. Emniyet, telefona numara yüklemenin "sehven" yapıldığını açıkladı. "Sehven" yüklemeyi yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Hanefi Apaydın yargılandı ve beraat etti.

CHP'Lİ UMUT ORAN'IN İNTERNET SİTESİNE "SEHVEN" MÜDAHALE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TBMM'ye hükümetin yanıtlaması istemiyle verdiği, ATV-Sabah grubunun satışına ilişkin soru önergesi metnini, kendi resmi internet sitesine de koydu. Ancak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararları çerçevesinde, Umut Oran'ın sitesine, bu içeriğin kaldırılması için "uyarı mesajı" gönderdi. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine açıklama yapan
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), uyarının "sehven" gönderildiği açıkladı.

Haberin Devamı

KIZ ÖĞRENCİLERE "SEHVEN" KANTİN YASAĞI KONULDU

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde liselerde kız öğrencilerin kantinlere gitmesi, İlçe Eğitim Müdürlüğü tarafından yazılı talimatla yasaklandı. Yasak talimatının kamuoyuna yansıması üzerine açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demir, "yazman sehven hatalı bir ifade kullanmış" dedi.

MAHKEME, SANIK HAKKINDA "SEHVEN" KARAR VERMEYİ UNUTTU

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastiyle ilgili davada mahkeme, yargılananların tümü hakkında kararları açıkladı. Ancak bir sanık hakkında mahkeme karar vermeyi "sehven" unuttu; Hrant Dink davasının karar duruşmasında, şüphelilerden Coşkun İğci hakkındaki karar açıklanmadı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, sehven yapılan hata nedeniyle dosyayı ayırdı. Hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istenen İğci, beraat etti.

Haberin Devamı

ENFLASYON "SEHVEN" YANLIŞ HESAPLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak enflasyon oranını açıklarken, sigara fiyatlarında ‘sehven’ hatalı veri girişi nedeniyle Ocak ayı enflasyonunun yanlış hesaplandı. TÜİK, daha sonra enflasyon hesabında "sehven" yapılanı düzeltti; Yeni hesaba göre Ocak ayı TÜFE yüzde 1,72'den yüzde 1,98'e revize edildi. Ocak ayı yıllık enflasyonu da yüzde 7,48'den yüzde 7,75'e yükseltildi.

HAKİM, "SEHVEN" KENDİ TELEFONUNUN DİNLENMESİNE KARAR VERDİ

En ilginç "sehven" vakalarından biri de İzmir'de yaşandı. İzmir'deki bir rüşvet soruşturmasında hakim, savcının istediği çok sayıda telefon numarası için dinleme kararı verdi. Ancak daha sonra, dinleme kararı verilen numaralar içinde, hakimin kendi numaramasının da bulunduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

YGS SINAVINDA "SEHVEN" ŞİFRELİ SORU KİTAPÇIĞI

2011’deki YGS’de adaylara dağıtılan soru kitapçıklarında "sehven" şifreleme koyulduğu ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkmasının ardından ÖSYM yaptığı açıklamada, şifreleme olduğu kabul edilerek, bu hatanın “geliştirilen yazılım" çerçevesinde, "sehven" yapıldığı açıklandı. Ancak "sehven" şifrelemenin yaşandığı YGS iptal edilmedi.

EMEKLİ MAAŞLARINDAN "SEHVEN" KESİNTİ YAPILDI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da emekli maaşlarında "sehven" kesinti yaptı; 13 bin 551 emeklinin maaşından gereksiz yere kesinti yaptığı ortaya çıkan SGK, bunun "sehven" olduğunu açıkladı, sessizce emeklilere yapılan kesinti miktarlarını iade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!