Türkiye'de muhalefet Erdoğan'ı devirebilecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede muhalefet Erdoğanı devirebilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 11:39

Dünyanın en saygın dış politika dergilerinden Foreign Policy'nin Ortadoğu editörü David Kenner, Türkiye'deki muhalefetin güçlenme dönemine girdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kenner, Sarıgül'ün yeni parti kurmak yerine CHP'ye destek vermesinin hem kendi geleceği açısından önemli olduğunu, hem de Türkiye'de muhalefetin birlik içinde olduğuna işaret ettiğini söyledi. Kenner, "Bu durum Erdoğan için 2011 seçimlerinde durumun kolay olmayacağını gösteriyor" yorumunu yaptı.

 

İşte Kenner'ın makalesi

 

"Bundan birkaç ay önce Dupont Circle’daki bir Türk restoranında Türkiye’nin yeni siyasi partisi TDH’nin lideri Mustafa Sarıgül’le çok hoş bir yemek yedim.

 

Parti kendisini iktidardaki AK Parti’nin Batılı alternatifi olarak seçmene sunuyordu. Dahası parti, Türkiye’deki laik Türklerin geleneksel yuvası olan muhalefetteki CHP’den daha dinamik ve ileriye bakan bir duruşu olduğunu savunuyordu.

 

Haberin Devamı

Ancak bu kısa vadeli bir girişim oldu. Sarıgül, Pazartesi günü yaptığı açıklamayla, TDH’yi partileştirme planlarından vazgeçtiğini ve 2011 seçimlerinde CHP’ye destek vereceğini açıkladı.

 

Sarıgül, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’i eleştirilerini ve son dönemde alevlenen terör olaylarını hatırlatarak, Türkiye’de ve dünyada yaşanan son gelişmelerin TDH liderlerinin devlet adamı gibi davranması ve muhalefetteki gruplarla birlik olmasının sebebi olduğunu söyledi.

 

ASIL SEBEP BAŞKA

Ancak muhtemelen asıl sebep CHP’nin içindeki ve Türkiye’nin siyasi iklimindeki değişimler. CHP lideri Deniz Baykal’ın istifasının ardından yerine geçen Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu Baykal’ın eski rakipleriyle CHP arasındaki köprüleri tamir etti.

 

Aynı şekilde, Türkiye’de muhalefete de taze kan gelmiş gibi görünüyor. Son dönemde yapılan iki anket CHP’nin kamuoyunda yıllardır hiç olmadığı kadar destek gördüğüne işaret etti. Türklerin yaklaşık yüzde 30’u bugün seçim olsa CHP’ye oy vereceğini söylüyor.

 

Haberin Devamı

CHP NASIL GÜÇLENDİ?

Partinin durumunun değişmesi için bir çok sebep var: Kılıçdaroğlu’nun liderliği, Türklerin AK Parti’nin Kürt açılımının sonuçsuzluğuna duyduğu öfke, Erdoğan’ın Ortadoğu’daki maceracılığının yarattığı memnuniyetsizlik ve küresel krizden henüz tam olarak kurtulamamış ekonominin baş belası iki basamaklı işsizlik rakamları.

 

CHP’nin canlanmasının sebebi ne olursa olsun, bu yükselen gücün TDH gibi yeni bir partinin varlık gösterebilmesi için gerekli zemini boş bırakmayacağı ortada.

 

2011 seçimlerine henüz bir yıl var, bu siyaset için bir ömür demek. Ancak görünen o ki Türkiye’deki muhalefet seçim dönemine bütünleşmiş ve Erdoğan’ı terletecek kadar güçlenmiş olarak girecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!