Türkiye'de kaygı ve öfke var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede kaygı ve öfke var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 10:59

Türkiye’de ölümcül bir kuş gribi türünün ortaya çıkmasının yurt dışındaki yakınları sürüyor. Le Figaro gazetesi, Türkiye’de "kaygı ve öfke" olduğunu savunurken Washington Post Türk hükümetinin virüs olayının gecikme ile bildirdiğini ancak uluslararası sağlık yetkililerinin Türk hükümetini eleştirmeye isteksiz olduklarını öne sürdü. Le Monde gazetesi ise, kuş gribinin hızla yayıldığını yazarken The Guardian ölen çocukların günlerce tavuk başlarıyla oynadıklarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

FİGARO: TÜRKİYE’DE KAYGI VE ÖFKE VAR

Fransız Le Figaro gazetesi de, "Türkiye’de kaygı ve öfke" başlıklı haberinde Türkiye’de korkunun giderek arttığını belirtti. Türk yetkililerinin sadece bir ay önce kuş gribi tehlikesinin geçtiği yönünde erken bir açıklama yaptığını yazan gazete, medya ve muhalefetin hükümete yönelik eleştirilere de yer verdi.

GUARDIAN: TAVUK BAŞLARI İLE OYNUYORLARMIŞ

İngiliz The Guardian gazetesi ise, kuş gribinden ölen Koçyiğit ailesi çocuklarının günlerce hastalıktan ölen tavukların başları ile oynadıklarına dikkat çekti. Gazete, ayrıca Doğubeyazıt Kürt kökenli belediye başkanı Mukaddes Kubilay’ın hükümeti yeterince çaba göstememekle suçladığını yazdı.

WASHİNGTON POST: TÜRK HÜKÜMETİ GEÇİKME İLE BİLDİRDİ

ABD’li gazete Washington Post da, Türk hükümetinin virüsün varlığını geçikme ile birdirdiğini ancak uluslarası sağlık yetkililerinin Türk hükümetini eleştirmeye pek istekli olmadıklarını öne sürdü. Türk hükümetinin ilk başta kuş gribinin varlığını yalanladığını belirten gazete, Türkiye’deki virüsün insandan insana bulaşacak biçimde mutasyona uğradığı yönündeki işaretlerin olmadığını da yazdı.

Haberin Devamı

LE MONDE: KUŞ GRİBİ HIZLA YAYILIYOR

Diğer büyük Fransız gazetesi Le Monde ise, Türkiye’ye ilişkin haberlerin kuş gribinin hızlı bir biçimde yayıldığını düşündürdüğünü belirtti. Bu hastalıkla mücadeleden sorumlu yetkililerin salgının göç kuşlarının aracılığıyla Avrupa ve Afrika’ya yayılmasından korktuklarını kaydetti.

ABC: İNSANDAN İNSANA GEÇMİŞ OLMASI OLASILIĞI İNCELENECEK

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden ABC ise, ölen çocukların aynı aileye mensup olmalarının virüsü birbirine bulaştırdığı tezinin ortaya atılmasına neden olduğunu belirtti. Bu olasılığın Türkiye’ye giden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ekibince inceleneceğini kaydeden gazete, WHO sözcüsünün doğrulatılması halinde bu yöndeki ilk vaka olacağını söylediğine dikkat çekti.

BOSTON GLOBE: İNSANLIK İÇİN EN TEHLİKELİ TEHDİT

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Boston Globe de, kuş gribinin insanlık için en tehlikeli bulaşıcı tehdidi oluşturduğunu savundu. WHO yetkilisi Peter Cordingley’in "Türkiye ve Avrupa’nın aylar önce uyarıları aldılar" yolundaki sözlerine yer veren gazete, "Kuş gribinin varlığı Türkiye ve Avrupa’da alarm yarattı" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!