Türkiye'de insan ticareti mağduru her 3 kadından biri anne

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede insan ticareti mağduru her 3 kadından biri anne
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 12:02

Türkiye'de, insan ticaretine maruz kalan her 3 kadından birinin anne olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Bürosu Medya Sorumlusu Selin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan ticareti mağdurlarının genellikle ölüm tehdidi altında ve istekleri dışında, para karşılığı erkeklerle ilişkide bulunmaya ya da farklı işlerde çalışmaya zorlandıklarını söyledi.

Arslan, IOM olarak insan ticaretinin önüne geçilmesi amacıyla kampanyalar düzenlediklerini ifade ederek, amaçlarının insan ticaretinin sadece bireyi değil, aynı zamanda çocukları ve aileleri de etkilediğine dikkat çekmek olduğunu belirtti.
Türkiye'de belirlenen insan ticareti mağdurlarının çoğunun yoksulluk oranının yüksek olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan geldiğini belirten Arslan, Türkiye'de insan ticaretine maruz kalan her üç kadından birinin anne olduğunu ifade etti. Arslan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Anneler, çocuklarını beslemek, giydirmek ve eğitmek için para kazanmaya ihtiyaç duyduklarından, insan ticaretiaçısından daha büyük risk altında kalıyorlar. Onlar, sahte iş teklifleriyle kendilerini kandıran ve başta seks hizmetleri olmak üzere köleliğe zorlayan insan tacirlerinin hedefleridir. Bu kadınlar, kocaları genellikle işten çıkarılmış veya iyi ücretli bir işte çalışamadığından risk altındadır.”

IOM olarak geçen yıl Türkiye'de yaptıkları çalışmalar sırasında 243 kişinin eve dönmelerini sağladıklarını ifade eden Arslan, ”Kurtardığımız kişilerden yüzde 38'i (her üçünden biri) kendilerini anne olarak tanımlamıştır. Bu oran, tüm dünyada insan ticaretine maruz kalan kişilerin annelik oranıyla tutarlı” dedi.

YILDA 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAZANILIYOR

Arslan, hiç kimsenin 2005 yılında kesin olarak Türkiye'de kaç erkek, kadın ve çocuğun insan ticaretine maruz kaldığını bilmediğini, ancak 469 kişinin insan ticareti mağduru olarak belirlendiğini kaydetti.

Eve dönmeleri sağlanan 243 kadından 52'sinin 157 nolu yardım hattına yapılan ihbar sayesinde kurtarıldığını anlatan Arslan, kurtarılanların 17'sinin Ukrayna, 15'inin Moldovya, 8'inin Rumen, 6'sının Rus, 3'ünün Türk, 3 tanesinin de Belarus, Kırgız ve Ugandalı olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Arslan, telefon yardım hattını arayarak kadınların kurtarılmasını ihbar edenlerin yüzde 74'ünün bu kişilerle birlikte olan erkekler olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!