'Türkiye'de ifade özgürlüğü hala zayıf'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede ifade özgürlüğü hala zayıf
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2010 16:08

2001 Nobel edebiyat ödülünün sahibi Trinidad asıllı Hintli yazar VS Naipaul, bugün başlayacak Avrupa Yazarlar Parlamentosu'na katılmaktan vazgeçti. Dış basın, Naipaul'un yaklaşık 10 yıl önce İslam hakkında yaptığı eleştirilerin neden olduğu gelişmeye geniş yer verdi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

WALL STREET JOURNAL: Naipaul ve Türk yazarlar İstanbul’daki etkinlikten çekildi

Dini muhafazakar Türk basınının gösterdiği tepki, Nobel ödüllü yazar VS Naipaul’un İstanbul’daki yazarlar konferansından çekilmesine neden oldu. Organizatörler, Naipaul’un çekildiğini öğrenen iki Türk yazarın da konferansa katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

 

Son bir haftadır, dini muhafazakar gazeteler, 30’a yakın kitabı bulunan Naipaul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’daki etkinliğe katılımını eleştiren haberler yayımlıyordu. Bazı Türk yazarlar ifade özgürlüğünü savunarak Naipaul’un katılımını desteklerken, bazıları buna karşı çıkarak konferansı boykot edebileceklerini belirtti.

 

Naipaul’ın katılımı, resmen laik ve Avrupa Birliği (AB) adayı olan Türkiye’de dinin hala hassas bir konu olduğunu gösterdi. Yüzlerce gazetenin köşe yazıları için mahkemeye çıkmayı beklediği Türkiye’de ifade özgürlüğü zayıf kalırken, 2007’de çıkarılan bir yasayla binlerce internet sitesi kapatıldı.

 

Naipaul, herhangi bir yorumda bulunmadı. Yetkililerin yaptığı açıklamada, “konferansın siyasileştirilmesi nedeniyle onur konuğu olarak davet edilen Naipaul’un katılımı iptal edilmiştir” dendi.

 

“Yeniçeri Ağacı” adlı kitabın yazarı Jason Goodwin, Avrupa’nın farklı köşelerinden yaklaşık 100 yazarın katılacağı konferans hakkındaki gelişmeyi yorumladı. Goodwin, “Türk yazarların neden durumdan memnun olmadığını anlayabiliyorum. Bana kalırsa Naipaul İslam’ı olması gerektiği kadar iyi anlayamıyor. Açıkçası ben onu farklı bir ses, ilginç bir insan olduğu için dinlemek isterdim” dedi.

 

Bu yazı "Naipaul, Turkish Authors Pull Out of Istanbul Event" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

GUARDIAN: İngiliz yazar İstanbul’daki Avrupa Yazarlar Parlamentosu’ndan çekildi

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar VS Naipaul, 2001 yılında İslam hakkında yaptığı yorumların ardından oluşan tepkiler nedeniyle, bu yıl İstanbul’da düzenlenecek Avrupa Yazarlar Parlamentosu’na (EWP) katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

 

Naipaul, çok sayıda Avrupalı yazarın katılacağı ve modern edebiyat konularının ele alınacağı etkinlikte açılış konuşması yapacaktı. Ancak İslam hakkındaki düşmanca yorumlarına Türk yazarların tepki göstermesi nedeniyle katılımını geri çekti.

Haberin Devamı

 

Naipaul, Nobel ödülü kazandığı 2001 yılında yayımlanan “Yarım Hayat” adlı kitabında İslam’ı sömürgecilikle karşılaştırmış ve İslam’ın din değiştiren insanlar üzerinde korkunç etkileri olduğunu yazmıştı. Naipaul’un İstanbul’daki etkinliğe davet edilmesinin ardından Türk basınında yoğun eleştiriler yer aldı.

 

Edebiyat sahnesindeki tartışmalı isimlerden biri olan Naipaul, kariyeri boyunca ırk ve din konularında tepki topladı. 1964 yılında yazdığı “Karanlık Bölge” kitabında Hindistan’aıağır bir şekilde eleştirmiş, “Afrika Maskesi” kitabı ise “acımasızlıkla ve açıkça kaba bir dile sahip olmakla” eleştirilmişti.

 

Bu yazı "VS Naipaul withdraws from Turkish event after row over Islam comments" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

 

BBC NEWS: VS Naipaul İslam tartışması yüzünden İstanbul’a gelmiyor

Haberin Devamı

Avrupa Yazarlar Parlamentosu’nun onur konuğu olarak İstanbul’a davet edilen VS Naipaul, Türk yazarların gösterdiği tepki yüzünden etkinliğe katılmaktan vazgeçti. Türk yazarlar, Naipaul’ün İstanbul’a gelmesi halinde etkinliği boykot edeceklerini belirtti.

 

Organizatörler, Naipaul ile karşılıklı anlaşmaya vardıklarını ve yazarın İstanbul’a etkinliğe katılmayacağını ifade etti. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndan Dündar Hızal, Naipaul’un katılımının Türk basını tarafından “siyasileştirildiğini” belirtti.

 

2001 yılında Naipaul, İslam’ın “felaket getiren” etkileriyle sömürgeciliği karşılaştırmış, İslam’ın diğer kültürleri yok etmeyi hedeflediğini belirtmişti.

Haberin Devamı

 

Bu yazı "VS Naipaul pulls out of writers' event over Islam row" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Naipaul Türkiye gezisini protestolar yüzünden iptal etti

Nobel ödüllü yazar VS Naipaul, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti unvanı dolayısıyla düzenlenen Avrupa Yazarlar Parlamentosu'na katılmaktan vazgeçti. Çok sayıda köşe yazarı, 78 yaşındaki yazarın İstanbul’a davet edilmesini kınarken, bazı Türk yazarlar da bugün başlayacak etkinliği boykot edeceklerini belirtti.

           

Çok sayıda Müslüman ülkeyi gezen Naipaul’un, İslam hakkında “İnananlar Arasında” ve “İnancın Ötesinde” başlıklı iki kitabı bulunuyor.

 

Bu yazı "Naipaul cancels Turkey trip after protests" başlıklı haberden derlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!