Türkiye'de AIDS hastası çoğalıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede AIDS hastası çoğalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 10:40

Pozitif Yaşam Derneğince yürütülen ve başta İstanbul olmak üzere HIV pozitiflerin yoğun olarak yaşadığı 10 ilde gerçekleştirilen “Anadolu Projesi”nin analiz raporu açıklandı.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı desteğiyle gerçekleştirilen projeye ilişkin Larespark Hotel'de düzenlenen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Arzu Kaykı, Türkiye'deki tüm HIV pozitiflere destek sağlayarak hastalığın bulaşma riskini en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kaykı, hastaların doğru bilgilendirildiği, ayrımcılık görmeden, çekinmeden test yaptırabildikleri ve test sonuçlarının başkalarıyla paylaşılmadığı bir sistemin kurulmasının önemine işaret ederek, Türkiye'de 1985'ten Haziran 2009'a kadar 3671 kişiye HIV pozitif tanısı konulduğunu kaydetti.

Projeyle, hastaların tedaviye erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılmasının da hedeflendiğini dile getiren Kaykı, ayrıca, hastaların ayrımcılığa uğramalarının engellenmesini istediklerini ifade etti.

Gizlilik ihlali söz konusu

Kaykı, proje çerçevesinde hastaların uğradığı hak ihlallerini de ele aldıklarını belirterek, özellikle devlet memurlarının reçetelerinin kurumlarına geri gitmesi nedeniyle gizlilik ihlalinin söz konusu olduğunu, bu uygulamanın kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Proje hakkında bilgi veren dernek yöneticisi Tekin Tutar da bir yıl süren proje süresince 163 HIV pozitifli kişiye ulaştıklarını belirterek, projenin başta İstanbul olmak üzere İzmir, Kayseri, Adana ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 10 ilde uygulandığını anlattı.

Tutar, proje çerçevesinde 114 HIV pozitifliyle de anket yapıldığını, bu kişilerin profesörlükten inşaat işçiliğine kadar 47 farklı mesleğe mensup olduğunu belirtti.

Ankete katılanların yüzde 38'inin, tanı sonrası bilgilendirildiklerini dile getirdiklerini kaydeden Tutar, yüzde 48'inin, tedavi gördükleri hastanede en çok gizlilik ihlali olmak üzere hak ihlallerine uğradıklarını söylediklerini aktardı.
Toplantının sonunda projenin sonuçlarını değerlendiren Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ercan Bal da HIV konusunda hastaları bilgilendirecek klinik rehberlerin oluşturulmasına başlandığını belirterek, ayrıca, gizlilik ihlalinin önlenmesi amacıyla, HIV pozitiflilerin ilaçlarını eczaneler yerine sağlık müdürlüklerinden almalarını sağlayacak bir düzenleme üzerinde de çalıştıklarını söyledi.

Bal, ayrımcılığın en aza indirilmesi konusunda sağlık profesyonellerinin doğru bilgilendirilmesinin önemine de dikkati çekerek, herhangi bir cerrahın HIV pozitifli bir hastayı başka bir hastalığından dolayı ameliyat etmeyi reddetme hakkının bulunmadığını anımsattı.

Ercan Bal ayrıca, Eliza Testi konusunda zorunluluk yerine gönüllülüğün önemli olduğuna işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!