Türkiye’yi övdü başına gelmeyen kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi övdü başına gelmeyen kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2010 10:18

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın sözleri İngiltere’de gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Türkiye’ye gösterdiği yakınlık ve İsrail’i eleştiren sözleriyle Avrupa ve dünya basınından büyük eleştirilere maruz kalan Cameron için, İngiliz gazeteciler çeşitli yorumlarda bulundu.

Haberin Devamı

  

 

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Türkiye’nin AB üyeliğini savunan David Cameron’ın Ankara’da sarf ettiği sözler, çeşitli gazete ve basın kuruluşlarınca değerlendirildi.

 

Guardian gazetesi başyazısı: Cameron’ın çabası Türkiye’nin AB’ye girme çabalarını sürdürmeye çalışıyor

Haberin Devamı

“Konu sadece Türkiye’nin hızla büyüyen bir ekonomisi ya da genç bir işgücüne sahip olması değil. Sebep, birbiri ardına başarısız olan ve tıkanan ABD ve AB politikalarının ardından, gerçekten yardıma ihtiyaç duymamız.”

 

“Bu yakınlık girişimi, Türkiye’deki sivil haklar ile Avrupa normları arasında meydana gelen boşluğun ya da seçime yaklaşan AK Parti’nin içinde bulunduğu siyasi kargaşanın üzerini örtmek için yapılan bir şey değil.

 

“Benzer şekilde Cameron’ın konumundaki çelişkileri minimum seviyeye indirmeye de çalışmıyoruz. Söz konusu çelişki önce Türkiye’nin üyeliğini övüp, ardından milyonlarca Türk kapımıza dayandığı zaman korkuyla geri adım atabilecek olmamız. Ancak bunlardan hiçbiri Ortadoğu’dan Kafkaslara ve Orta Asya’ya kadar laik ve çoğunluğu Müslüman bir köprü kurmanın değerini azaltmıyor.”

 

Economist: Cameron’ın konuşmasında ettiği sözler samimi değil

“Cameron, Türkiye’nin AB’nin dışında bırakılmasından dolayı şu an “öfkeli” olmayan İngiliz seçmenin temsilcisi. Birçok İngiliz seçmen Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik umutlarından haberdar değil. İngiltere’de iktidara gelen hükümetler Polonya, İspanya veya İsveç gibi Türkiye’nin de üyeliğini savundu. Ancak İngiliz kamuoyu bu konuda ılımlı olmaktan çok uzak bir görünüm sergiliyor.”

Haberin Devamı

 

“AB Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili kamuoyunun görüşünü almak konusunda endişeli. 2006’da Avrupa Komisyonu'nun yaptığı Eurobarometer kamuoyu yoklaması, sadece İsveç’te Türkiye’nin üyeliğini destekleyenlerin karşı çıkanlardan fazla olduğunu ortaya koydu. İngiltere'de ise evet diyenler yüzde 30 iken, hayır diyenler yüzde 52’ydi.”

 

Cameron Abadi, Foreign Policy: Cameron Almanya ve Fransa’yı bir kenara itiyor

“Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemiyor. Onlar kutuplaşmış olanlar mı, yoksa önyargılı mı yaklaşıyorlar? Belki de her ikisi de ulusal çıkarları ön plana çıkarıyordur? Ancak aynı şey İngiltere içinde geçerli olabilir.”

Haberin Devamı

 

“Sadece ismi öne çıkararak, bu tür gergin durumlarda çok az şey elde edebilir. Ve bunu kesin ve kolay göstermeye çalışmak, girişimi hor görmekten başka bir şey değil. Türkler bunu tabi ki biliyor. Belki de Cameron Ankara’da alkış toplamanın Berlin ve Fransa’da küçümsenme riskine değeceğini düşündü. Ancak ben yaptığının sadece bu iki ülkede değil tüm çevrelerde güvenilirliğini sarsmış olabileceğini düşünüyorum.”

 

Charlotte Bettley, Telegraph: Türkiye’nin AB üyeliği Batı’nın güvenliği için kazanç olabilir

“Her iki tarafla iyi ilişkileri olan bir ülke için, Ankara İran ile yapılacak müzakerelerde kullanışlı olabilir. Türkiye sadece ılımlı bir Müslüman ülkenin ödüllendirilmesi adına üyeliğe kabul edilmemeli. Bu doğru yönlendirme ve reformlarla yapılmalı. Ankara’nın üyeliği Batı’nın güvenliğini sağlaması açısından paha biçilmez bir kazanç olabilir.”

Haberin Devamı

 
Avrupa Parlamentosu'nun muhafazakâr üyesi Daniel Hannan, Telegraph: David Cameron’ın hamlesi Muhafazakâr karşıtı değildi

“Cameron’ın Ankara’nın AB üyeliğini savunmasının arkasındaki sebepler oldukça muhafazakâr bir yaklaşımı temsil ediyordu. Türkiye, Avrupa’yı Bolşeviklere karşı üç nesil boyunca korudu. Bir gün Ankara'dan aynı şeyi cihatçılara karşı yapması istenebilir.”

 

“Bu şartlar altında, Cameron Türkiye’nin müttefikleri tarafından nankörce bir muameleye maruz kaldığını düşünüyor. Bence Cameron haklı. AB’nin Türkiye’ye karşı benimsediği tavır bir gün önemli bir hata olarak yorumlanacak.”

 

“Avrupalı bürokratlar en başında Türkiye’nin tam üyeliği için bir ihtimal olmadığını söylemek yerine müzakere masasına oturup alternatif bir ortaklık sunsalardı, Ankara yaşadığı hayal kırıklığını yutardı.”

Haberin Devamı

 

Trevor Kavanagh, The Sun: Cameron’ın Türkiye’yi desteklemesi için gözlerine bant çekmesi lazım

“David Cameron Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin oluşturacağı olumsuz sonuçları göz ardı ederek Ankara’yı destekleyebilir. Türkiye Yunanistan ile Kıbrıs konusunda yaşadığı sorunu çözmeden AB’ye üye olamaz. Yunanistan’ın ekonomik kurtuluşu Almanya’ya bağlı. Kısaca, Almanya Yunanistan’ın iplerini çektiği sürece Türkiye’nin AB’nin 28’inci üyesi olabilmesi için ümit yok.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!