Türkiye yanlış yöne kayıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yanlış yöne kayıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2012 00:00

Dünyanın en eski insan hakları örgütü olan ve ifade özgürlüğü hakkını korumak üzere yazarlarca 1921’de Londra’da kurulan PEN International, tutuklu gazeteciler için Türkiye’ye çıkarma yaptı.

Haberin Devamı

102 ülkede 144 merkezi ve 20 bini aşkın üyesi bulunan örgütün Kanadalı Başkanı John Ralston Saul, geçen salı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AB Bakanı Egemen Bağış ile Ankara’da yaptıkları görüşmeleri, önceki gün Hürriyet’e değerlendirdi. “Bugün Türkiye’de 70 kadar gazeteci hapiste. Bunların 8’i PEN üyesi” diyen Saul, ‘Dünya Hapisteki Yazarlar Günü’nde özetle şunları söyledi:

RAHATSIZ VE ŞAŞKINIZ

"Birkaç yıl öncesine kadar büyük umutlarımız varken, Türkiye’nin yanlış yöne doğru kaymaya başlaması bizde de ani bir endişeye neden oldu. Türkiye’deki ifade özgürlüğü ile ilgili büyüyen bu endişenin bir sonucu olarak PEN, tarihinin en geniş delegasyonunu Türkiye’ye gönderdi. 20 kişilik uluslararası bir heyet olarak geldik. Şahsen ben salı gününe kadar Türkiye’de olacağım."

Haberin Devamı

"Ankara birçok reform yaptı, ama son 2 yıl içinde yaşanan ani gerilemeden rahatsız ve şaşkınız. Davalar artıyor, tutukluluklar uzuyor. Türk hükümetinin yasaları değiştirmesi, düzeltmesi, yeniden yazması, Terörle Mücadele Kanunu’nu sıkılaştırması mümkündür ve önemlidir. Bir demokrasi, ifade özgürlüğü temelinde işler veya çöker."

GÜL’ÜN İLGİSİ ÖNEMLİ

"Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilmek bizim için onur oldu. Bizimle görüşmeye 75 dakika ayırdı. Bizi dikkatle dinledi. Siyaset üstü bir figür olarak büyük ilgi göstermesi önemli. Sorunun, Türkiye’nin itibarını zedelediğini hissettiğini belirtti ve hızla çözüleceğini umduğunu söyledi. İnsanların çektiği acı nedeniyle duyduğu büyük endişeyi de dile getirdi."

"Bunlar bence herkes için önemli göstergeler. Hükümet de teminat verdi. Fakat teminatlar, ancak eylemlerle desteklendiğinde hakikidir. Biz yasalarla ilgili neler yapılabileceği konusunda çok spesifik örnekler verdik. Bazı yasalar kötü yazıldığı için veya fazla geniş yorumlanabildiği için bu sorunların yaşandığını söyledik. Yasaları yorumlama konusunda polis yetkililerine ve savcılara açık kapı bırakamazsınız."

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) ardından Londra merkezli PEN International da basın özgürlüğü için Ankara'ya heyet göndermiş oldu. IPI gelecek ay başında da üst düzey bir heyetle Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunacak ve yeni bir rapor hazırlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!