Türkiye Suriye'de petrol arayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Suriyede petrol arayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2001 02:04

Türkiye, TPIC'in Suriye'deki petrol arama projelerine müteahhitlik yapacak. İki ülke maden arama alanında işbirliği kararlaştırınca, TPAO da devreye girdi.

Suriye'nin, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ı, Türkiye'nin bastırması ile sınırdışı etmesinin ardından Türkiye-Suriye ilişkilerindeki gelişmeler meyvelerini vermeye başladı. Türkiye, TPIC'in (Turkish Petroleum İnternational Company) Suriye'de yürüttüğü petrol arama projelerine ‘müteahhit olarak’ katılacak. Maden arama ve geliştirme alanlarında işbirliği yapmayı kararlaştırdılar. Bu çerçevede TPAO devreye girdi.

Kurtuluş Savaşı yıllarından bu yana, başta ‘Hatay Sorunu’ olmak üzere Türkiye-Suriye arasında esen soğuk rüzgarlar, son 15 yılda Suriye'nin PKK'ya verdiği destekle had safhaya ulaşarak iki ülke arasında savaşı bile gündeme getirmişti. Türkiye'nin 1998'de, gerekirse savaş ilan edeceğini kararlı bildirmesiyle, Suriye Apo'ya yataklık yapmaktan vazgeçti ve sınırdışı etti. Bu tarihten itibaren de, Türkiye-Suriye ilişkilerinde ‘normalleşme’ süreci başladı. Sonuçta, geçen haziran ayında iki ülke heyetleri arasında imzalanan uluslararası antlaşma Bakanlar Kurulu'nca onaylandı ve 10 Aralık 2001'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye-Suriye Karma Komisyonu protokolünde alınan kararlar özetle şöyle:

ORTAK TİCARET KOMİSYONU

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler daha da geliştirilecek. Türkiye-Suriye İş Konseyi kuruldu. İki ülke gümrük idareleri arasında anlaşma yapılacak.

2002'DE GELİŞECEK

Taraflar, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'na ait müzakereyi 2002'de Şam'da yapacak.

TARIM İŞBİRLİĞİ

Sınır bölgelerinde hayvan ve bitki hastalıkları ile mücadelede gelişecek..

SINIR GALKON'UN

Halep-Sınır hattının inşaasını Türk Firması Galkon AŞ üstlendi. Ayrıca her iki ülkedeki petrol, doğalgaz rezervleri araştırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!