Türkiye rahatladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2005 01:12

Ermeni Konferansı’nın mahkeme engeli ve protestocuların yumurtalı-domatesli saldırılarına rağmen sorunsuzca tamamlanması, bilim adamlarını sevindirdi. Ev sahibi rektörler, ‘Türkiye’nin üzerinden yük kalktı. Akademik özgürlükler bakımından da önemli bir adım atılmış oldu’ dedi.

Haberin Devamı

BİLGİ Üniversitesi’nde son derece gergin bir ortamda başlayan, yumurtalı-domatesli ve bol sloganlı protesto gösterilerine sahne olan Ermeni Konferansı’nın kazasız-belasız bitmesiyle herkes derin bir nefes aldı. Türk üniversitelerinden ve Türkiye dışından gelen katılımcılar, Türkiye’nin üzerinden ağır bir yükün kalktığını belirtti.

YENİ UFUK AÇILDI

Konferans bitiminde görüşlerine başvurduğumuz bilim adamları, Türkiye’nin önünde yeni bir ufuk açıldığı görüşünde birleşirken; Bilgi, Sabancı ve Boğaziçi üniversitelerinin rektörleri, konferansın yapılabilmesinin üniversite özerkliği ve akademik özgürlükler bakımından son derece önemli olduğunu vurguladılar.

ÖZGÜRLÜK KAZANDI

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Aydın Uğur, ‘Akademik özgürlükler bakımından önemli bir adım atılmış oldu. Türkiye’nin kendisine dair her konuda konuşabilmesi gerekir. Sanıyorum o doğrultuda önemli bir mesafe kazanmış olduk. Üniversite olarak biraz yorulduk ama doğrusunu isterseniz bu yorgunluğa değdi’ dedi.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ YÜK KALKTI

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu da konferansın yapılmasının önemine değindikten sonra şunları söyledi: ‘Üniversite özerkliği açısından konferansın yapılması çok önemliydi. Ayrıca Türkiye için çok önemliydi. Tabu gibi gördüğümüz şeyleri yenmemiz lazım. Bu konferansın Türkiye’nin üzerinden belli bir yükün kalkmasına katkıda bulunacağını umuyorum.’

MUTLULUK DUYUYORUM

Konferansa ev sahipliği yapacakken yaşanan gelişmeler üzerine birdenbire kendisini misafir konumunda bulan Boğaziçi Rektörü Prof. Ayşe Soysal ise ‘Toplantının ev sahibi olacaktık ama misafir olarak katılmaktan da, toplantının yapılabilmiş olmasından da mutluluk duyuyorum’ dedi.

Söz hakkı engeli iyi değildi

Prof. Ahmet İnsel Konferansın performansını beklediğimden daha iyi buldum. Rahat bir tartışma oldu.        Ancak söz almak isteyen bazı konuşmacıların söz haklarının engellenmesi bence doğru bir karar değildi. Bu tabii bir ilk, her şey bitti demek mümkün değil.

İki resmi görüşü de dışladık

 Prof. Baskın Oran Toplantıyı tek taraflı olmakla suçluyorlar. Biz iki tarafı dışladık: Bir, Türk resmi görüşünün papağanları. İki, diaspora resmi görüşünün papağanları. Burada, bu iki görüş dışındaki bütün fikirler temsil edildi.

İyi ki yapılmış

Haberin Devamı

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, başlangıçta Ermeni Konferansı’nın yapılmasına karşı olduğunu, ancak tartışmaları okuduktan sonra ‘İyi ki yapılmış’ dediğini söyledi. Evren, Bolu Valiliği’ni ziyaretinde şöyle konuştu:

‘Açık söylemem gerekirse, daha önceden ben de bunun yapılmasının karşısındaydım. Ama şimdi okuyorum gazetelerden iyi ki yapılmış. ‘Biz bu toprakları gömülmek için istiyoruz’ demiş Ermeni’nin biri. Bu güzel bir laf. Açıklıkta fayda var, açık olmakta fayda var. Ancak,  bunu başka türlü de yapabilirlerdi. Yani Türk Tarih Kurumu ve diğer ilgili kurumlardan kişileri çağırarak, onları da konuşturabilirlerdi. Öyle yapsalar daha iyi olurdu. Ama bu da fena olmadı. Yararlı oldu.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!