Türkiye, Ortadoğu’daki “yeni eksen”in parçası olmaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Ortadoğu’daki “yeni eksen”in parçası olmaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 10:54

Haaretz yazarı Zvi Bar’el, Türkiye’nin Ortadoğu’daki siyasi değişimlere ayak uydurmak için gösterdiği çabalara dikkat çekti. Bar’el, İsrail’i ise halen bir hamle yapmamakla eleştirdi.

Haberin Devamı

Düğünlerde nedimeler kameralara ve eğlenenlere yakınlaşarak dikkat çekmeye çalışır. Bu durum, El Fetih-Hamas anlaşmasının töreninde Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal’a yakın bir koltuk kapmayı başaran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için de geçerliydi. Davutoğlu bu sayede, törende Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır Başbakanı, Mısır İstihbarat Bakanı ve Mısır Dışişleri Bakanı’yla birlikte yer alabilecekti.

 

“Doğu ile batı” ve Araplar arasında başarabulucu olmaya çalışan Türkiye, aniden arkadaş çemberinin büyüdüğünü fark etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, etkileyici bir Hamel yaparak, “Kaddafi’nin görevini derhal terk etmesinin en iyi çözüm olduğunu” açıkça belirtti.

Haberin Devamı

 

Bu bahsettiğimiz ülke geçen haftaya kadar uzlaşma planını satacağına inanan ancak satacak kimseyi bulamayan Türkiye.

 

Erdoğan, aynı zamanda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı da öfkeli. Zira Esad, Türkiye’nin dev reformlar gerçekleştirme önerisini kabul etmek yerine, tank ve helikopterlerini devreye sokmayı tercih etti ve yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

 

Erdoğan’ın, Esad’a koltuğunu terk etme çağrısı yapması için daha ne kadar zamana ihtiyaç var? Bu uyarı aynı zamanda Türkiye’nin bir dizi ekonomik anlaşma imzaladığı İran için de geçerli mi?

 

İSRAİL HALA KÜS

Bu arada, Türkiye katılacağı sadece bir eğlence kaldı. O da bugün Kahire’de yapılacak ve Hamas ile El Fetih’in bütünleşmesinin tamamlanacağı etkinlik. İki tarafın birleşmesi, Türkiye’nin aktif olduğu bir süreçti. Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştüğünü belirtme zahmetine bile girdi. Görüşme sırasında, Davutoğlu Mısır’ın ABD’nin bütünleşme anlaşmasına destek vermesi gerektiğini belirtti. Açıklamadığı tek şey Clinton’ın yanıtı oldu.

Haberin Devamı

 

En büyük teröristi ortadan kaldıran Washington, Usame bin Ladin tarafından benimsenmiş İslamcı düşünceye antitez oluşturacak bir bütünleşmiş Filistin devletini görmezden mi gelmeli yoksa karşı mı çıkmalı? İsrail’in, kamuoyundan Filistin Yönetimi’ne verdiği desteği çekme talebi cevap bulacak mı? Suriye ve Hamas’ın parmaklarının arasından kayarak Mısır’a dönmesi olasılığı karşısında İran ne yapacak?

 

Yeni bir eksen oluşmak üzere. Türkiye bunu fark ederek bu eksene dahil olmaya çalışırken, İsrail köşede somurtuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!