Türkiye kütüphane fakiri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kütüphane fakiri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2002 14:06

Türk Kütüphaneciler Derneği Edirne Şube Başkanı Bilar, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü verilerine göre, Almanya'da 14 bin 372, İngiltere'de 5 bin 183 kütüphaneye karşılık Türkiye'de bin 310 kütüphane bulunduğunu bildirdi.

Bilar, Türkiye'de, kitap okuma sevgisinin aşılanacağı ilköğretim okullarında kütüphane olgusunun yeterince geliştirilemediğini söyledi. Kütüphanelerin bilgiyi kullanıcılarına en doğru ve en çabuk şekilde ulaştırmayı hedeflediğinivurgulayan Bilar, üniversite kütüphanelerinin de öğretim üyelerine yeterli düzeyde kaynak sağlayacak nitelikte olmadığını savundu.

Bilgi toplumunda, ''bilginin toplanması, işlenmesi, düzenlenmesi ve kullanıcıya sunulması'' görevlerini ''bilgi merkezlerinin'' üstlendiğini anlatan Bilar, ''Kütüphanelerin, nicelik ve nitelik açısından yeterli donanımda sahip olması gerekir'' dedi.

Bilgi çağında gelişmişliğin kitapla ölçüldüğünü ifade eden Bilar, Türkiye'deki en eski üniversitelerden olan İstanbul Ünversitesi'nin 2000 yılı kütüphane bütçesinin yaklaşık 500 bin dolar, Harward Üniversitesi kütüphanelerinin yıllık bütçesinin ise 60 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!