Türkiye kökenliye vatandaşlık verin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kökenliye vatandaşlık verin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 00:00

Ermeni sanatçı Aram Dikran, Diyarbakır’da gömülemeyince Türkiye’deki Ermeniler Başbakan Erdoğan’a mektup yazdı.

Bugün gönderilecek mektupta “İzin verin insanlar doğduğu toprakta ölebilsin ve gömülsün. Türkiye kökenli olduğunu kanıtlayan herkese, Türk vatandaşlığı hakkı tanınsın” denildi.

TÜRKİYE Ermenileri Başbakan Tayyip Erdoğan’a “İzin verin insanlar doğduğu ya da atalarının doğduğu yere ölmek üzere dönebilsin; izin verin su çatlağını bulsun ve isteyen herkes bu topraklara gömülsün” ifadelerinin yer aldığı bir mektup yazdı. Ermeni sanatçı Aram Dikran’ın, vasiyetine rağmen Diyarbakır’da gömülemeyince kaleme alınan mektubu Türk entelektüeller de imzaladı. Erdoğan’a bugün gönderilecek mektup ‘HYETERT’ internet sitesinde imzaya açıldı.

Açılımı destekliyoruz

Türkiye Ermenileri, Erdoğan’a öncelikli olarak “Geçici bir kanunla, -örneğin- beş yıl süreyle Türkiye kökenli olduğunu kanıtlayan ve isteyen herkese, Ermeni, Kürt, Rum, Türk ayırımı yapmadan Türk vatandaşlığına geçme ve çifte vatandaşlık hakkı tanınsın” talebini iletti. Mektuptaki bir diğer talep ise “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasa da Türkiye kökenli olan ve isteyen herkese Türkiye’de gömülme hakkı tanınması”. Mektubun detayları şöyle:
Son zamanlarda gündeme getirdiğiniz demokratik açılımı destekliyoruz. Açılımın, 36 dil konuşulan bu ülkede çağdaş bir anayasa, çağdaş yasalar ve çağdaş bir demokrasiyle mümkün olacağı açıktır. Demokratik açılım çerçevesinde yapılan Büyükada toplantısı ile azınlıkların sorunlarını da gündeme almanız bizi mutlu etti. Gayrimüslim azınlıkların, başta cemaatin ve Patrikliğin tüzel kişiliğinin tanınması olmak üzere pek çok kronikleşmiş sorunu var. Vakıfların elinden alınan mallarının iadesi ya da uygun bir tazminat ödenmesi, öğretmen ve din adamı yetiştirme imkanının sağlanması, okullarımıza öğrenci kaydının okul yönetimine bırakılması, ders kitaplarında ve resmi web sitelerindeki azınlık karşıtı, kin ve nefreti artırıcı bölümlerin çıkarılması ve benzeri konularda çözüm bekliyoruz. Demokratik açılımları beklerken, Ermeni sanatçı Aram Dikran’ın Türk vatandaşı olmaması nedeniyle Diyarbakır’a gömülmesine izin verilmedi. Böyle bir karar kamu vicdanını ve biz
Ermenileri yaraladı.

Bir insanın istemediği halde, şu ya da bu nedenle, topraklarından, atalarının mezarından ayrılmak zorunda kalmasının ve doğduğu yerde ölememesinin nasıl bir acı olduğunu anlayacağınızı umuyoruz. Bir insanın istediği, seçtiği toprağa gömülmemesi kabul edilemez. Bundan sonra böyle acılar yaşanmaması ve bu topraklarda doğanlara bu topraklarda ölme, bu topraklara gömülme hakkı tanınması için aşağıda imzası bulunan Türkiye Ermenileri olarak size bu açık mektubu yazdık.

Bazı imzacılar

Murat Bebiroğlu, Ragıp Zarakolu, Nadya Uygun, Ayşe Günaysu, Rüstem Ayral, Saniye Yeşilbaş, Aret Çiçekeker, Sait Çetinoğlu, Herman İşçi, Mehmet İsimbay, Nazaret Davityan, Apo Torosyan, Nurhan Becidyan, Raffi Bedrosyan, Rafi Bilal, Aram Arkun, Vağarşak Simkeşyan, Avedis Andonoğlu, Sevan Ataoğlu, Nurhan Davutyan, Karabet Çekem, Halil Berktay, Berç Zorian, Selay Ertem, Harut Özer, Ayşe Hür, Bedros Conkar, Vahan Altıparmak, Ahron Murat Süslü, Haig Misakyan, Hayk Danacıyan, Ohannes Çonkar, Alis Karakash, Mikayel Özcilingiryan.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!