Türkiye, Kato kahramanlarını uğurluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Kato kahramanlarını uğurluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 00:04

Şırnak Şenoba’daki helikopter kazasında 12 silah arkadaşıyla şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın askerlik yaşamı kahramanlıklarla dolu. Şehit tümgeneral teröristlere karşı unutulmaz destanlarından birini, Kuzey Irak’ta komuta ettiği Özel Kuvvetler Timi ile birlikte yazmıştı. Şehit Yarbay Songül Yakut’un ise çocukluğu gibi subaylığı da çok büyük zorluklarla geçti. FETÖ’nün kumpasına boyun eğmedi ve görevine dönüp çok sevdiği üniformasına kavuştu.

Haberin Devamı

DAĞLARIN EFSANESİYDİ
HAYATI terörle mücadeleyle geçen 23’üncü Jandarma Sınır Tümeni Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın askerliği kahramanlıklarla dolu.

Türkiye, Kato kahramanlarını uğurluyor
Son olarak terör örgütü PKK’nın onlarca mağara ve barınağının imha edildiği Kato Dağı operasyonlarına komutanlık eden Tümgeneral Aydın, neredeyse Doğu ve Güneydoğu’da adım atmadık yer bırakmamıştı. Şehit tümgeneral unutulmaz kahramanlık destanlarından birini, Kuzey Irak’ta komuta ettiği Özel Kuvvetler Timi ile birlikte yazmıştı.

Özel Kuvvetler’de tim ve tabur komutanlığı yapan Aydoğan Aydın, Irak’ın kuzeyine yönelik operasyonların çoğunda yer aldı. 1997-1998 yıllarında Kuzey Irak’taki operasyonlar sırasında tim komutanıyken bir ara kendisi ve timiyle irtibat kesilmişti. Zaman geçtikçe umutlar azalıyordu. Ancak o ve beraberindeki timi, kendilerini çembere alan PKK teröristlerini pusuya düşürmeyi başarmış, saatlerce çarpışarak teröristlerin tamamını etkisiz hale getirerek sağ salim birliklerine dönmüşlerdi. Şehit Tümgeneral ve arkadaşlarının gösterdiği bu kahramanlık, 20 yıldan bu yana sadece TSK’nın tüm birimlerinde konuşuluyor.

Son olarak Kato Dağı’nda yazdıkları destanlarla ilgili, yakın bir silah arkadaşı Aydın’ı şu sözlerle anlattı: “O ve yakın silah arkadaşları heyecanlarını hiç yitirmemişlerdi. Şırnak’ta ve son dönemde Kato Dağı bölgesinde destan yazıyorlardı. Şehit Tümgeneral bu görevinden önce Kayseri Komando Tugay Komutanı’ydı ve hiç Kayseri’de kalamadı desek yeridir. Cizre’deydi, Diyarbakır Sur’daydı, Mardin Nusaybin’deydi, İkiyakalar Dağları’ndaydı... Hainleri kazdıkları çukurlara gömmüştü kahraman silah arkadaşlarıyla beraber. O ve kahraman silah arkadaşları her yerdeydi. İkiyakalar Dağları bölgesinde 2015 yılında yürütülen operasyonların tamamında tugayının birlikleri ile beraber kahramanca mücadele etti. Karda soğukta, yağmurda geçti hayatları. Onların tek derdi vatandı.” / Uğur ERGAN/ ANKARA

ÜNİFORMA SAVAŞINI KAZANMIŞTI
SONGÜL Yakut (41) Malatya’da doğmuştu. Beş kardeşin en küçüğü Songül, sekiz yaşındayken babasını kaybetti. Çocukluk arkadaşı Hasan Kara’nın anlatımına göre askerlik disiplini çocukluğundan geliyordu. Annesi Sabahat Hanım, beş çocuğuna hem anne hem babalık yaptı. Ağabey Ali Seydi, okuyup işe başlar başlamaz ailesinin geçimini üstlendi. Kardeşler büyüdükçe küçükleri okuttu. Songül, Kara Harp Okulu’nu kazandı. 1997’de mezun oldu. 28 yaşında üsteğmen olarak Beypazarı İlçe Jandarma Komutanlığı’na atandı. Jandarma tarihinde bir ilçeye atanan ilk komutandı. 2012’de jandarmadaki Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube’de müdürken dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’le çalıştı. Şahin, Yakut’un kadın bakışıyla, duygusal zekâsıyla meseleyi çok hızlı çözebildiğine tanık olmuş: “O zaman demiştim ki bir kişi, bir lider nasıl da her şeyi değiştirebiliyor, nasıl da örnek olabiliyor. Yüzündeki güzellik nasıl da ruhuna yansımış…”

Haberin Devamı

Türkiye, Kato kahramanlarını uğurluyor

SONGÜL Yarbay, annesine Ören köyünde 7 dönümlük arazi aldı. Geçen yıl da tek katlı üç odalı ev yaptırdı. Toprakla haşır neşir olmayı çok severdi. Şehit olduğu gün annesine telefon etmiş, “Sana çim biçme makinesi alacağım” demişti. Ardından ağabeyi Ali Seydi’yi arayıp ‘Hangi markayı alayım’ diye sormuştu. Hayatını TSK’ya ve annesine adamıştı.

En büyük onur savaşının miladı 8 Ekim 2013 oldu. Jandarma Genel Komutanlığı’na Ankara Yenişehir Postanesi’nden gönderilen ihbar mektubuyla 3 Şubat 2014’te hayatını adadığı TSK’dan ihraç edildi. Yakut’un göreve iadesi için avukatları emekli Albay-Avukat Mustafa Yuvanç ile Şule Nazlıoğlu Erol, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ocak 2015’te İçişleri Bakanlığı’ndan üç başmüfettiş Songül Yakut’a yapılanların ‘çete ürünü’ olduğuna ilişkin rapor hazırladı. Gereğinin ifası için raporun gönderildiği Jandarma Genel Komutanlığı, dosyayı sümen altı yaptı. Avukatlar, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz etti. Kurul, itirazı haklı buldu ve Jandarma Genel Komutanlığı raporu vermek zorunda kaldı. 6 Ekim 2015’teki duruşmada beş mahkeme üyesinden üçü göreve iadeye hükmederken, şimdi FETÖ’den yargılanan iki üye ret oyu verdi. Kazandığı hukuk mücadelesinin sonunda görevine döndü, 2016 Haziran’da Şırnak’a atandı.
vatandır diyerek gitti

Helikopter kazası, yarbayın avukatlarını da yıktı. Şule Nazlıoğlu Erol “FETÖ’çüler, çirkin bir iftira attılar. Davayı kazandı, onurunu kurtardı. Şırnak’a yolladılar. ‘Bayrağın dalgalandığı her yer vatandır ablacığım’ dedi, gitti” diyor. Mustafa Yuvanç da yarbayı “Bana “Göreve döneyim, teğmen ruhuyla başlarım. Küskün değilim’ demişti. Songül, üniformanın en çok yakıştığı insandı” sözleriyle uğurluyor. / Gülden AYDIN


Türkiye, Kato kahramanlarını uğurluyor



DEVLET VEDASI
ŞEHİT Tümgeneral Aydoğan Aydın için dün Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camisi’nde tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları ile şehit komutanın silah arkadaşları ve ailesi katıldı. Şehidin cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Devletin zirvesinin birlikte saf tuttuğu cenazede şehit komutanın tekerlekli sandalye ile alana getirilen annesi Hamidiye Aydın “Yavrum, oğlum” diyerek ağıtlar yaktı. Kato Dağı kahramanı şehit komutanın eşi Nuray, çocukları Berkay ve Tuana birbirlerine sarılması dikkat çekti. Cenaze namazının ardından şehidin naaşı askerlerin omuzlarında top arabasına taşındı. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım da tabutu omuzladı. Daha sonra şehidin cenazesi Cebeci Askeri Şehitliği’nde gözyaşları ve ağıtlar arasında toprağa verildi. / Erdinç ÇELİKKAN/ANKARA

Haberin Devamı

EVLENMEYE HAZIRLANIYORDU
KAZADA helikopteri kullanan pilotlardan olan şehit Yüzbaşı Serhat Sığnak için Adana Sabancı Merkez Camisi'nde tören düzenlendi. Tıp fakültesini kazanacak kadar başarılı olmasına karşın hayalini kurduğu askeri pilotluğu seçen şehidin babası emekli hava astsubay Hayati Sığnak ile öğretmen annesi Semiha Sığnak ve ağabeyi Orhan Sığnak gözyaşlarına boğuldu. Anne, "5 gün sonra Şırnak'tan gelecekti, ciğerimiz yandı, ocağımız söndü" diye ağıt yaktı. Evlilik hazırlığı yaptığı kız arkadaşı Banu Hoşgören de şehit pilotun fotoğrafına sarılarak ağladı. Şehit, Adana Asri Mezarlığı'nda bulunan şehitlikte toprağa verildi.

KÖYÜNÜN GURURU
ŞEHİT Albay Gökhan Peker 15 Temmuz darbe girişiminden önce Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği’nde askeri ataşeydi.

Türkiye, Kato kahramanlarını uğurluyor
15 Temmuz sonrası askeri ataşelerle ilgili soruşturma kapsamında yurda çağrıldı.

Temize çıkınca Şırnak’ta göreve başladı. Güneydoğu’da yürütülen terörle mücadele operasyonlarında aktif olarak yer aldı.

İstanbul Çatalca’ya bağlı Nakkaş köyünde doğup büyümüştü. Arkadaşı İlker Acet, “Köyümüzden bir paşa çıktığı için çok gururluyduk” dedi.






BOMBALI SALDIRIDAN KURTULMUŞ
ŞIRNAK şehidi Piyade Yüzbaşı Nuri Şener (32) İsanbul Şişli’de toprağa verildi. Şehit Yüzbaşı’nın babası Vural Şener helallik alındığı sırada, “Hakkım binlerce kez helal olsun. Oğlumdan birinin alacağı varsa ne olur söylesin” diyerek gözyaşı döktü. Şehit Yüzbaşı’nın, 17 Şubat 2016 tarihinde Ankara Merasim Sokak’taki bombalı saldırıdan son anda kurtulduğu, daha sonra geçici görevle Şırnak’a gönderildiği ortaya çıktı. Nuri Şener, evli ve bir çocuk babasıydı.

ÖLÜMDE DE AYRILMADI
ŞEHİT Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın 5 yıllık emir astsubayı Piyade Komando Kıdemli Başçavuş Mehmet Erdoğan (47), memleketi Kayseri’de Garnizon Şehitliği’nde toprağa verildi. Şehidin babası Şahin Erdoğan (78) törende fenalaşırken, yakınları şehit astsubayın tabutuna kapanıp, fotoğrafını öpüp “Şehadette bile çok sevdiğin Aydoğan paşandan ayrılmadın” diye gözyaşı döktü.

DÜZİÇİ İLÇESİNİN 54. ŞEHİDİ
ŞIRNAK şehidi Piyade Uzman Çavuş Zeki Koç (42) için Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Bostanlar köyünde tören düzenlendi. Törene yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Şehidin annesi Zeynep, babası Ali, eşi Fadıma, çocukları Alican, Emine Nur ve Ethem Tuğra ile kardeşleri tabuta sarılarak ağladı. Ali Koç, "Oğlum hakkım helal olsun" diyerek dua etti. Zeki Koç, ilçenin 54'üncü şehidi oldu.

BAKMADAN GEÇME!