Türkiye, Frankfurt'a konuk olmak için başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Frankfurta konuk olmak için başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2005 17:25

Türkiye, 2009 yılında Frankfurt Kitap Fuarı'na konuk ülke olmak için bugün resmen başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük, Bakan Atilla Koç'un konuk ülke olma konusundaki mektubunu Frankfurt Kitap Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Boos'a verdi.

Bakan Koç mektubunda, Türkiye'nin coğrafi konum itibaryla birçok medeniyete evsahipliği yapmış olduğunu, tarihsel ve kültürel mirasa sahip olarak yüzyıllardır Avrupa ile iç içe yaşamış bir ulus olduğunu vurguladı.

Koç, Türkiye'nin sahip olduğu kültürel, sanatsal ve edebi zenginliklerin AB vatandaşlarına aktarılması ve kültürel birleşmenin sağlanmasının, medeniyetler arası diyalog bakımından da büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, “Gelinen süreçte AB ile Türkiye bütünleşmesi kaçınılmaz görünmektedir. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nın, bu hedefimizi gerçekleştirmemize önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz” dedi.

Haberin Devamı

Türk kültür, sanat ve edebiyat projesinin dışa açılması olarak adlandırılan TEDA Çeviri Destek Projesi'nin bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirten Koç, Avrupa ülkeleri yayıncıları başta olmak üzere, diğer ülke yayıncıları tarafından bu yıldan itibaren dünya kamuoyuna tanıtılacağını ifade etti.

Bakan Koç, mektubunda şöyle dedi: “Frankfurt Kitap Fuarı'nın güzel taraflarından biri de her yıl bir ülkenin 'konuk ülke' olarak davet edilmesidir. Bu ise söz konusu ülkenin kendi edebiyatını, kültürünü, sanatını bir yıl boyunca tanıtmasına olanak sağlamaktadır. Bakanlık olarak bu konudaki çalışmalarımız, uzun zamandan beri devam etmektedir. Gelinen son aşamada bu hazırlık çalışmaları tamamlanmış ve ülkemizin konuk ülke uygulaması olanağından yararlanmasının önünde hiçbir engel kalmamıştır. Bu doğrultuda 2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin konuk ülke olmasının programa alınmasını ve bu yönde gerekli ortak çalışmaların başlatılmasını bekliyoruz. Medeniyetlerin kaynaşması anlamına gelecek bu girişiminiz için elinizden gelen çabayı özveriyle ortaya koyacağınıza inanıyorum.”

Frankfurt Kitap Fuarı Yönetim kurulu Başkanı Jürgen Boos, ”Türkiye gibi bir ülkeyi konuk ülke yapmak, bizim için onun vesilesidir. 2009 yılı için yoğun bir talep var. 2008 veya 2010 yılları için önümüzdeki aylarda Türkiye için olumlu yanıt vermeye çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Yazarlar Birliği adına İhsan Işık, Boos'a Türk yazarlarının İngilizce hazırlanan yazarlar ansiklopedisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!