Türkiye fay hattı nereden geçiyor? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Türkiye fay hattı nereden geçiyor Fay hattı sorgulama nasıl yapılır Evinizin altından fay hattı geçiyor mu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2020 11:55

Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan deprem haberleri ardından fay hatları yeniden gündeme geliyor. Yaşanan sarsıntı nedeniyle panik olan vatandaşlar, ‘evimden fay hattı geçiyor mu?’ sorusuna yanıt bulabilme amacıyla araştırma yapıyor. Peki Türkiye nereden geçiyor? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Haberin Devamı

Son haftalarda Türkiye'nin birçok bölgesi ve şehrinde yaşanan deprem haberleri ardından gözler Türkiye'deki fay hatlarına çevriliyor. Türkiye, sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattıyla deprem kuşağında bulunuyor. Vatandaşlar bulundukları bölgenin fay hattında olup olmadığını kolayca öğrenebiliyor. Peki, fay hatları hangi şehirlerden geçiyor? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Türkiye fay hattı haritası sorgulama ekranı, son depremlerin ardından pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Fay haritası ile hangi şehir ya da ilçeden fay hatları geçtiğini listeyen iki kurum, bu bilgileri belirli periyodlarda güncelliyor. Türkiye fay haritası görüntüleme ekranı, internet üzerinden kolayca görüntülenebilmektedir. 

Haberin Devamı

MTA'nın resmi sayfasında yer alan ekranla harita üzerinde bulunduğunuz konuma ulaşabilirsiniz. Ekranın sol köşesinde bulunan 'Faylar' sekmesine tıklayarak evinizin fay hattı üzerinde yer alıp almadığını öğrenebilirsiniz.

FAY HATTI SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN

Batı Anadolu Fay Hattı

1.Fethiye-Burdur Fayı
2.Gökova Grabeni
3.Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı
4.Büyük Menderes Grabeni
5.Yavansu Fayı
6.Küçük Menderes Fayı
7.Gediz Grabeni
8.Simav Grabeni
9.Eskişehir Fayı

Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir Kırık dır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

Kuzey Anadolu Fay Hattı

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir.

KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güneyde Arap Levhası (senede 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir.

Haberin Devamı

KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Fay hattında, parçalanmış-ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları, genç volkan konilerine rastlanır.

Fayın bazı kısımları depremler sırasında 0,5-1,5 m düşey, 1,5-4,3 m yatay atımlar yapmıştır. Genç Kuvaterner zamanından itibaren 800–1000 m yatay atım yaptığı ötelenen genç vadi yataklarından tespit edilmişti

Türkiye fay hattı nereden geçiyor Fay hattı sorgulama nasıl yapılır Evinizin altından fay hattı geçiyor mu

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!