Türkiye enflasyonu düşürmede yükselen Avrupa’yı sollayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye enflasyonu düşürmede yükselen Avrupa’yı sollayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2007 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’na göre Türkiye 2008’de, Avrupa’daki yükselen piyasa ekonomilerinin ortalamasından daha düşük bir enflasyon düzeyi yakalayacak.

"Finansal Sistemlerin Güçlendirilmesi" başlıklı 75 sayfalık raporda Türkiye AB’ye yeni katılan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri grubunda ele alındı. Rapora göre yükselen Avrupa ekonomilerinde 2007 yılında büyüme yüzde 6.3, gelecek yıl ise yüzde 5.7 olacak. Türkiye’nin 2007 ve 2008 yıllarındaki reel GSYİH büyümesi yüzde 5 ve 5.3 olarak tahmin edildi. Yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl tüketici fiyatlarıyla ortalama yüzde 6.8 enflasyon bekleniyor. Aynı ülkelerde 2008 enflasyonu ise yüzde 6 olarak tahmin edildi. Bu yıl tüketici fiyatlarıyla enflasyonun yüzde 8.2, gelecek yıl ise yüzde 4.6 olması beklenenen Türkiye, düşük enflasyonda gelecek yıl Avrupa "yükselenlerini" geçmiş olacak.

KURUMLAR GÜÇLENDİRİLMELİ: Raporun "Yükselen Avrupa’da Finansal Kalkınmanın Sürdürülmesi" başlıklı bölümünde, mali kalkınmanın ’yükselen Avrupa’da değişik düzeylerde ilerlediğine dikkat çekilerek şöyle denildi: "AB ülkesi olmayan yükselen ekonomilerde, hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi işleyen bir kamu menkul kıymet piyasası, daha güçlü ortak yönetim ve kredi verenlerin haklarının korunması ve kurumsal yatırımcıların ortaya çıkabilmesi için daha olumlu bir çevrenin teşvik edilmesi dahil, finansal kalkınmayla ilgili kurumların güçlendirilmesi üzerinde odaklanılmalıdır."

ÇALKANTIDAN SÜREKLİ BÜYÜMEYE: Raporun "Mali Çalkantıdan Sürekli Büyümeye" bölümünde Avrupa’daki yükselen piyasaların son mali çalkantıyı, hızlı kredi büyümesi ve kimi durumlarda yüksek dış borç gibi hassasiyetlere karşın atlattıkları belirtildi. Raporda, "Yükselen Avrupa, mali piyasa çalkantısı dolayısıyla şu ana kadar büyük ölçüde yara almamış durumda. Yine de büyüme 2008’de hemen hemen tüm Avrupa’da gevşeyecek" denildi. Raporun son bölümünde şirket menkul kıymetler piyasası ve kredi piyasasının oturması için kreditörlerin güçlü bir şekilde korunması ve kurumsal yönetişimin temel koşul olduğu belirtiliyor. (ANKA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!