Türkiye BM’de söz sahibi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye BM’de söz sahibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

Türkiye, 1961’den bu yana ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliğine seçildi.

2009-2010 dönemi için yarışan Türkiye 151 oyla, diğer iki aday İzlanda ve Avusturya’ya fark atarak diplomatik zafer kazandı. BM’nin en güçlü organı olan ve kararları bağlayıcı olan Güvenlik Konseyi’nde böylece Kıbrıs, Irak ve Kafkasya gibi kritik konularda kendi tezlerimizi doğrudan anlatabileceğiz. 

BİRLEŞMİŞ Milletler’de dün 47 yıl sonra ilk kez Güvenlik Konseyi(BMGK) geçici üyeliğine seçilen Türkiye, adaylığını açıkladığı 21 Temmuz 2003’ten bu yana sürdürdüğü lobi çalışmalarının meyvesini alarak önemli bir diplomatik zafer kazandı. Türkiye, Batı Avrupa bölgesinden aday olduğu 2009-2010 BMGK geçici üyeliği için 1. tur seçimlerde gerekli üçte iki çoğunluk olan 128 oyun çok üzerinde, 151 oy aldı. BM Genel Kurulu’nda herkes, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Daimi Temsilci Büyükelçi Baki İlkin ve Türk heyetini kutladı. Türkiye’nin aday olduğu Batı Avrupa grubunu Güvenlik Konseyi’nde temsil edecek diğer devlet ise 132 oy alan Avusturya oldu. İzlanda 87 oy aldığı için BMGK geçici üyeliğine seçilemedi.

Diğer bölgesel gruplarda Afrika bölgesinden Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden Meksika, Asya grubundan ise Japonya konseye geçici üye olmaya hak kazandı. Asya grubunda yarışan İran ise yeterli oyu alamadı. Uganda ve Meksika ise zaten bölgelerinden seçime tek ülkelerdi.

Türk diplomasisine övgü
/images/100/0x0/55eb158bf018fbb8f8a9feb2


BMGK 1’inci tur seçimlerinde Türkiye’nin oyunu Dışişleri Bakanı Ali Babacan kullandı. Sonuçların açıklanmasının ardından tebrikleri kabul eden Babacan, müjdeyi anında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a telefonla iletti. BM’de oylamaya katılan diplomatlar Türkiye’nin seçimi kazanmasını "Fazla sürpriz olmadı. Türkler çok başarılı ve etkili bir kampanya yürüttü" diye yorumladı.

BMGK’nin önemi ise üç maddede özetleniyor:

Güvenlik Konseyi BM’nin en güçlü organı

Örgütün diğer organları sadece tavsiye kararı alabiliyor

Güvenlik Konseyi’nin karar ve yaptırımlarıysa tüm üye ülkeler için bağlayıcı

Konsey’in 2. Dünya Savaşı’ndan sonra oluşan güç dengelerine göre belirlenen 5 daimi üyesi var. Bunlar ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin. 10 koltuk ise geçici üyelere ayrılmış durumda.

BM Güvenlik Konseyi’nde 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında Polonya ile paylaştığı bir yıllık yarı dönemde yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu. O dönemden sonra Kıbrıs meselesi yüzünden konseyle ilişkileri sıkıntılı oldu. Güvenlik Konseyi üyeliği gerektiğinde katı pozisyon almayı gerektiriyor. Yani Türkiye gerektiğinde İran, Ortadoğu veya Rusya-Gürcistan meselelerinde net bir tavır ortaya koymak zorunda.

Bu tavrın Türkiye’nin son dönemde soyunduğu bölgesel arabuluculuk rolüyle çelişip çelişmeyeceği kafalarda soru işareti. Yeni seçilen üyeler iki yıl sürecek görevlerine 1 Ocak 2009’da başlayacaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!