"Türkiye artık figüran değil"

Güncelleme Tarihi:

Türkiye artık figüran değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2012 17:50

"Eyvah Türkler Geliyor (Mamma li Tuchi)" sloganıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Roma Türk Film Festivali'nin basın toplantısında konuşan Bakan Egemen Bağış, sinema terimleriyle AB'ye göndermede bulunarak, "Ülkemize figüran muamelesi yapanlar, gişede hayal kırıklığına uğruyor. Çünkü Türkiye artık başrol oynuyor" dedi.

Haberin Devamı

Geçen yıl büyük ilgiyle karşılanan Türk Film Festivali'nin basın tanıtımı, Roma'da Borghese Bahçeleri'ndeki Casa del Cinema'da (Sinema Evi) gerçekleştirildi. Toplantıya, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Festival Onursal Başkanı Yönetmen Ferzan Özpetek, festivalin onur konuğu Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Casa del Cinema'nın Başkanı Caterina D'Amico ile SRP İstanbul ve Festival Başkanı Serap Engin katıldı. “Türkler Neye Gülüyorö bölümünde gösterilecek olan “Eyvah Eyvah" filmindeki başarılı performansıyla dikkat çeken Ata Demirer de salonda bulundu.

Caterina D'amico, bu festivale ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını dile getirirken, İtalya'da da ilgiyle filmleri izlenen Nuri Bilge Ceylan ve hem kendi ülkesinin hem de yıllarca yaşadığı İtalya'yı temsil eden Ferzan Özpetek'i ağırlamaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Daha sonra konuşan Bakan Egemen Bağış, geçen yıl düzenlenmesinin ardından Avrupa'da da yankı uyandıran Roma Türk Festivali'nde, başta Ferzan Özpetek olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek, “Sadece Türk sinemasının değil, dünya sinemasının da iki önemli yönetmeni sevgili Nuri Bilge Ceylan ve Ferzan Özpetek'le aynı masayı paylaşıyor olmaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi.

SİNEMA ÖNYARGILARI KIRAR

Türkiye ile AB arasındaki en büyük engelin önyargılar olduğunun altını çizen Bağış, “Bu anlamda, Türkiye'yi Avrupalılara doğru anlatacak ve ona karşı önyargıları kıracak en etkin platformlardan birinin sinema olduğuna inanıyorumö dedi. Dünya sinemasının son dönemdeki en önemli temsilcilerinden Nuri Bilge Ceylan'ın, “Film çekmek karanlığa doğru yol almak gibi" cümlesinden alıntı yapan Bağış, "Biz de AB yolunda ilerlerken aslında aydınlığı ve katkılarımızı da beraberimizde götürüyoruz" diye konuştu.

TÜRK SİNEMA İZLEYİCİSİ 2 MİLYONDAN 20 MİLYONA ÇIKTI

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Sinema öyle bir keşiftir ki bir gün gelecek, barutun, elektriğin ve kıtaların keşfinden çok, dünya medeniyetinin veçhesini değiştireceği görülecektir.ö sözlerini de hatırlatan Bağış, "Türk sineması artık Türkiye'nin sesini uluslararası platformlarda güçlü şekilde temsil edecek, milletçe hepimizi gururlandıracak noktaya gelmiştir. 10 yıl önce yılda ortalama 9 Türk filmi çekilirken şimdi 70 film çekiliyor. Türk filmlerini izleyen Türklerin sayısı 20 milyona çıktı" bilgilerini de paylaştı.

Haberin Devamı

“Dünyaca ünlü yönetmenlerimiz Nuri Bilge Ceylan, Ferzan Özpetek ve Fatih Akın, benim tüm dünya üniversitelerinde anlatamayacağım şeyleri, bir filmdeki bir sahneyle anlatıyor" diyen Bağış, “Artık ülkemize figüran muamelesi yapanlar, gişede hayal kırıklığına uğruyor. Çünkü Türkiye artık başrol oynuyor" dedi.

BU SİYASİ BİR FESTİVAL DEĞİL

Büyükelçi Hakkı Akil ise, Ferzan Özpetek olmasa bu festivali gerçekleştiremeyeceklerini söyleyerek, festivalin amacını, “Türk Sineması'nın hangi aşamaya geldiğini İtalya'daki film sektörüne anlatmaktır. İkinci amacı ise; sinema sanatı kanalıyla iki ülke arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirmektir" diye açıkladı. Büyükelçi, Roma'da görevde olduğu sürece bu festivalin yaşaması için elinden geleni yapacağını da belirtirken, İtalyan bir gazetecinin, söz konusu festivalin siyasi olduğu yönündeki imalı sorusuna da muhatap oldu. Akil, “Bu asla doğru değildir. Türk Sineması İtalya'da asla hak ettiği öneme sahip olmamıştır. Bunun bizim hatamız olduğunun farkına vardık. Serap Engin bunu organize etmiştir, biz de ona destek vermişizdir" dedi.

Haberin Devamı

Festival hakkında bilgi veren Serap Engin ise, Türk Sineması'nı, panoramik bir bakış açısıyla İtalyan izleyiciye sunmak istediklerini belirtti.

Ferzan Özpetek ise bu organizasyonun önemine vurgu yapmak adına, “Türk Sineması İtalya'da çok bilinmiyordu. Sadece Yılmaz Güney'in 'Yol' filmi biliniyordu. Bu festivaldeki filmler sayesinde, kültür alışverişi daha iyi gerçekleşecek" dedi.

İLK GELİŞİMDE İTALYA'DA SOKAKLARDA YATMIŞTIM

Nuri Bilge Ceylan ise, Ferzan Özpetek'in hem dostluğuna hem de yönetmenliğine övgüler yağdırarak, "Üniversitedeyken 30 yıl önce İtalya'ya bisikletle gelmiştim. O zaman Venedik ve Floransa'ya gitmiştim. Param yoktu ve sokaklarda yattım. Floransa'da hippilerle kaldım.

Haberin Devamı

Bu benim Roma'ya ilk gelişim ve çok farklı oldu. Business Class, 5 yıldızlı oteller" diye konuştu.

3 MAYMUN'LA AÇILIŞ

18-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Roma Türk Film Festivali, Nuri Bilge Ceylan'ın “3 Maymunö filmiyle perdelerini açacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, AB Bakanlığı ve Roma Büyükelçiliği'nin katkılarıyla düzenlenen festival kapsamında, 15 Türk filmi İtalyan seyircisiyle buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!