Türkiye 36 grup eseri kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 36 grup eseri kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2005 01:25

Türkiye, yedi ayrı ülkede 15 ayrı dönem ve uygarlığa ait olan ve yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin peşinden koşturuyor. Şimdiye kadar kazanılan davalarla 36 gruba ait önemli sayıda eser yeniden yurda getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP Milletvekili Nail Kamacı’nın soru önergesine verdiği yanıtta, açılan davalar nedeniyle ABD ve Avrupa’da bir çok kolleksiyonerin Anadolu kökenli eserleri almaktan vazgeçtiğini bildirdi. Koç, Türkiye’nin tarihi eser kaçakçılığından en çok zarar gören ülke olduğunu bildirdi.

İŞTE ALINANLARDAN BAZILARI

Bakan Koç’un verdiği bilgiye göre, 1980-2004 arasında grup olarak şu eserler geri alındı: Aphrodisias Eserleri (ABD), Tunç vazo (ABD), Herakles Lahdine Ait Parça (ABD), Boğazköy Tabletleri ve Sfenks (Almanya), Osmanlı Tombak (İngiltere), 93 parçadan oluşan Osmanlı Giysi Koleksiyonu (ABD), Bronz Vazo (İtalya), Antiochos 1. Baş Fragmenti (Almanya), Elmalı Sikkeleri (İsviçre-ABD), Lidya Eserleri (ABD), Gemici Feneri (ABD), Girlandlı Lahit (ABD), Marsyas Heykeli (ABD), Aphrodisias Friz Bloğu (ABD), Aphrodisias Meleager Başı (ABD), İzmir Mehmet Bey Camii’nden çalınan Minber Kapısı (İngiltere), Erdek Açıkhava müzesinden çalınan Torso (ABD), İzmir müzesinden çalınan kadın heykeli (İsviçre), Mermer Kadın Başı (Avusturya), Kurşun Mühür (ABD)’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!