Turkcell hisselerinde saniyelik garip oyun

Güncelleme Tarihi:

Turkcell hisselerinde saniyelik garip oyun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 00:00

Turkcell hisse senetlerinde iki gündür gerçekleşen alım satım işlemleri tam bir bilmeceye dönüştü. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) seyrini etkileyen bu işlemlerin ’broker hatası" olduğu söylentileri yayılırken, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) alım satım işlemlerini inceleme altına alması bekleniyor.

4 SANİYEDE YÜZDE 14 PRİM: Turkcell hisselerinde önceki gün başlayan ve bilmeceye dönen işlemler çarşamba günü İMKB’nin yüzde 3’e varan sert düşüş yaşadığı gün başladı. Yurtdışı piyasalara bağlı satış ağırlıklı hareket eden İMKB Ulusal 100 Endeks’i kapanışa 1 dakika kala nedensiz bir şekilde yükselişe geçti. Ancak açıklanamayan bu neden Turkcell hisseleri olduğu anlaşıldı. Endeks üzerinde yüzde 8.72 oranında etkisi olan Turkcell hisselerinde, yabancı işlemleriyle bilinen bir aracı kurum 348 bin lotla 3 milyon 750 bin dolarlık market close order (kapanışta alım-satım emri) gerçekleştirdi. Bu alım saat 16.49.41 ile 16.49.45 arasındaki 4 saniyede gerçekleşti. Hisse senedi sadece 4 saniyede 13.7 YTL’ye yükselerek yüzde 14.1 primle kapandı. Bu da yüzde 3 civarında kayıpta olan endeksin bir anda yukarı hareketini sağladı. Böylece borsadaki kayıp yüzde 1.8’le sınırlı kaldı.

ŞAŞKINLIK YARATTI: Turkcell hisselerindeki bu işlem, kapanış sonrasında "yanlış broker emri mi?" sorularını gündeme getirdi. Geç saatlere kadar merak konusu olan bu işlem dün borsanın açılışında şekil değiştirdi. Turkcell hisse senetleri açılışla birlikte hızla aşağı hareket etti. Güne yüzde 11 kayıpla 12.2 YTL’den başlayan Turkcell hisseleri gün boyu aşağı yönlü hareket etti. Bunun sonucunda hisselerden, yaklaşık 10 milyon YTL düzeyinde çıkış gerçekleştiği öne sürülüyor. Bu satışların bir banka ve yabancı bir aracı kurum tarafından yapıldığı öğrenilirken, Turkcell hisseleri gün sonunda 11.80 YTL’den kapandı ve bir önceki güne göre 13.87 geriledi.

İMKB’NİN YÜKSELİŞİNİ ENGELLEDİ: Turkcell hisse senetlerindeki dün gerçekleşen satış işlemi ise bu kez yukarı yönlü hareket halinde olan İMKB Ulusal 100 Endeks’inin önünde duvar etkisi yaptı. Avrupa borsaları yüzde 0.60’a yakın değer artışı gerçekleştirirken İMKB, Turkcell hisselerindeki kayıp nedeniyle gün boyu artışa geçemedi. Gün sonunda endeks yüzde 0.79 değer kaybederek 52.199 puandan kapanış gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!