Türk ve dünya basını nasıl verdi

Güncelleme Tarihi:

Türk ve dünya basını nasıl verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2006 03:17

Haberin Devamı

 İşte Türk ve dünya basınında Bülent Ecevit'in vefatı:

MİLLİYET: ARTIK GÜVERCİNLERİN YANINDA

Milliyet gazetesi, Ecevit’in ölüm haberini, ilk sayfasının neredeyse tamamını kaplayan ve Ecevit’i elinde bir beyaz güvercin tutarken gösteren fotoğrafı ile birlikte “Bülent Ecevit, 171 gün sürdürdüğü yaşam mücadelesini dün gece kaybetti. Siyasete yarım asır damgasını vuran Karaoğlan, ölümüyle Türkiye’yi yasa boğdu” şeklinde duyurdu.

CUMHURİYET: ECEVİT’İ KAYBETTİK

Cumhuriyet gazetesi, manşetten verdiği haberde, Ecevit için “Romantik Şövalye” tanımlaması yaptı. Haberde, “Ecevit yaşamı boyunca en çok işe, sevgilisi, arkadaşı Rahşan Ecevit’i sevdi. Sonra şiiri, çayı, sigarayı, mavi gömlekleri?” ifadeleri kullanıldı. Haberde Ecevit’in Kıbrıs Barış Harekatı’nın mimarı olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

VATAN: GÜLE GÜLE KARAOĞLAN

Vatan gazetesi, Ecevit’in yaşamını yitirdiğini manşetten verdiği haberinde, “52 yıl siyasette kaldı, bakanlık, başbakanlık yaptı. Son dönemlerinde belki çok eleştirildi ama zerafeti ve dürüstlüğü hakkında hiç kimse tek laf edemedi” şeklinde duyurdu.

SABAH: KAYBETTİK

Sabah gazetesi, sür manşetten verdiği Ecevit’in ölüm haberinde, “Türk siyasi hayatının son 50 yılına damgasını vuran eski Başbakan Bülent Ecevit, 172 gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini dün gece kaybetti.” İfadeleri kullandı. Sabah Ecevit’e, kendisinin Rabindranath Togore’dan çevirdiği, “Artık gidiyorum/ Beni uğurlayan kardeşlerim/ Hepinize eğilerek ayrılıyorum/Yalnız sizin son ve nazik

sözlerinizi bekliyorum/Uzun zaman komşuluk ettik ama/verebildiğimden çok aldım Şimdi gün ağardı/karanlık köşemi aydınlatan lamba söndü/Bir davet geldi ve ben yol için hazırım/Bu ayrılış gününde bana bol şans dileyin/arkadaşlarım, Beraberimde ne götüreceğimi/sormayın. Seyahatime boş eller ve/ümideden bir kalple çıkıyorum...” şiiriyle veda etti.

AKŞAM: ELVEDA KARAOĞLAN

Ecevit’in ölüm haberini sür manşetten duyuran Akşam, “Türk siyasetinin efsane ismi Bülent Ecevit artık yok. Yarım asırlık bir döneme damgasını vuran Ecevit, 172 gündür verdiği yaşam savaşını dün kaybetti. GATA önünde toplanan sevenleri göz yaşına boğuldu” ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı

BUGÜN: GÜLE GÜLE KARAOĞLAN

Bugün gazetesi de ilk sayfasının tamamını Bülent Ecevit’in ölüm haberine ayırdı. “Efsane hayata veda etti” başlığı kullanan gazete, Ecevit için “Bülent Ecevit? Namı diğer Karaoğlan? Ana dönemlerin ülke gündemini belirleyeni, ara dönemlerin mahpus adamı? Türk siyasetine mührünü vuran duayen” nitelendirmesinde bulundu.

STAR: AK GÜVERCİN UÇTU

Ecevit’in ölüm haberini sür manşetten duyuran Star gazetesi, “Tam 171 günden bu yana diren bir komada olan Bülent Ecevit, dolu dolu geçen 81 yılın ardından dün vefat etti” ifadeleri kullandı.

TERCÜMAN: ECEVİT’İ KAYBETTİK

Tercuman gazetesi haberi, ”Eski Başbakanlardan, DSP’nin Onursal Başkanı Bülent Ecevit, 171 gündür koma halinde bulunduğu Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde dün gece saat 23.00’te vefat etti” şeklinde duyurdu.

Haberin Devamı

POSTA: KARAOĞLAN’I KAYBETTİK

Posta gazetesi de Ecevit’in dünyaya gözlerini yumduğunu, manşetten verdi. Haberde, “Türkiye’nin en dürüst politikacısı olarak anılan, ‘Karaoğlan’ lakaplı eski Başbakan Bülent Ecevit, 18 Mayıs 2006’da geçirdiği beyin kanamasından sonra girdiği komadan çıkamayarak dün gece hayatını kaybetti. DSP Genel Başkanı da olan Ecevit, 1974 Kıbrıs Barış Harekatının mimarıydı” denildi.

ZAMAN: ECEVİT’İ KAYBETTİK

Zaman gazetesi, manşetten verdiği haberde, Ecevit’in uzun yıllar siyasetçi kimliğinin yanında şairliği ile de farklı bir politikacı portresi çizdiği, zarif üslubu ve dürüstlüğü ile en büyük rakiplerinin bile övgüsünü kazandığı ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE: BÜLENT ECEVİT VEFAT ETTİ

Türkiye gazetesi, sür manşetten verdiği haberde, Ecevit için “Türk siyasetine ‘ak güvercin’ ve ‘mavi gömlek’ fenomeni kazandıran Ecevit, ‘şair’ yanı ve ‘zarif üslubuyla’ da siyaset dünyasında farklılığını hep hissettirdi” denildi.

YENİ ŞAFAK: KARAOĞLAN’I KAYBETTİK

Ecevit’in ölüm haberini sür manşetten veren Yeni Şafak, Ecevit için, “Türk siyaset yaşamında ‘Karaoğlan’ olarak anılan Ecevit, Türkiye’nin son yarım asırlık dönemine damga vuran simge isimlerdendi” nitelendirmesinde bulundu.

YABANCI HABER AJANSALARI

AP: Türkiye’yi Batı’ya yönlendirdi

Amerikan haber ajansı AP, Ecevit’in, Kıbrıs harekatı emrini veren ve Türkiye’yi yıllardır Batı’ya yönlendiren bir lider olduğunu bildirdi. Ajansın, Ecevit’in Türkiye’de yarım yüzyıl boyunca siyasi bir güç olduğunu vurgularken, beş kez başbakan seçilen sembol siyasetçi hakkında "sosyalist" tanımını kullandı. AP, Ecevit’in genç bir sol lider olarak siyaset sahnesine çıktığı yıllardan, 1980 darbesi sırasında hapsedilişine ve ardından 90’ların sonundaki geri dönüşüne kadar olan hayatını özetledi ve Ecevit’in, hayatı boyunca, Türk kamuoyundaki "dürüst ve yolsuzluktan uzak" imajını koruduğunu yazdı.

REUTERS: Kıbrıs kahramanı

İNGİLİZ
haber ajansı Reuters ise, Bülent Ecevit’in, 1999 yılında Türkiye’ye AB üyeliğini kazandıran isim olarak tarihe geçtiğinin altını çizdi. Ecevit’in sol görüşlü bir milliyetçi ve bir şiir tutkunu olduğunu belirten Reuters, "Kıbrıs Kahramanı"nın AKP’nin çıkışını "rejime yönelik bir tehdit" olarak gördüğünü de vurguladı.

AFP: Sosyal demokrasinin babası

Fransız haber ajansı AFP de, "Türkiye’deki sosyal demokrasinin babası" olarak tanımladığı Ecevit’in ölümünü acil koduyla dünyaya duyurdu. AFP, "Karizmatik politikacının inançlı takipçilerinden oluşan gruplar, hastane bahçesinde sıfır derecenin altındaki soğuğa göğüs gererek, çoğu ağlayarak bekliyorlar" diye yazdı. Yabancı gazete ve televizyonlar da, üç büyük ajansın servise koyduğu haberleri internet sitelerinde yayınladılar.

Haberin Devamı

DSP onursal başkanı, eski başbakanlardan ve "Karaoğlan" diye anılan Bülent Ecevit’in aylar süren yaşam savaşında yenik düşmesi, dünyanın önde gelen basın kuruluşları arasında da geniş yankı buldu.

Uluslararası gazete ve televizyonlar Ecevit’in laik bir devlet adamı ve olduğunu, “Kıbrıs Fatihi” olarak bilindiğini ve 1999 yılında Türkiye AB adaylığı aldığında Türkiye’nin başında bulunduğunu duyurdu.

DÜNYA MEDYASI

FT: TÜRK SİYASETİNDE PİGMELERİN İÇİNDE BİR DEVDİ

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, 81 yaşında yaşamın yitiren Bülent Ecevit’in, “Yirminci yüzyılın sonlarındaki Türk siyasetinde, pigmelerin arasındaki az sayıda devden biri” olarak anılacağı değerlendirmesinde bulundu.

GUARDIAN: ESKİ TÜRK LİDER YAŞAMINI YİTİRDİ

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’de beş kez Başbakanlık yapan Bülent Ecevit’in 81 yaşında yaşamını yitirdiğini duyurdu. Haberde Ecevit’in Türkiye dışında en çok Kıbrıs harekatı ile bilindiği ifade edildi.

BBC: HEM SOSYAL DEMOKRAT HEM MİLLİYETÇİYDİ

İngiliz Yayın Birliği BBC, Bülent Ecevit’in hem sosyal demokrat görüşlere sahip hem de milliyetçi bir lider olduğu belirtilerek, Ecevit’in 1974 yılında ‘Kıbrıslı Türk azınlığı korumak” için Kıbrıs harekatı emri verdiğini duyurdu. Haberde Türkiye’nin Batı ile yakınlaşması ve AB adaylığında Ecevit’in büyük rolü olduğu vurgulandı.


STERN:

Alman Stern Online: “Yaklaşık 30 yıl önce Kıbrıs’ın işgalinde de başbakan olan Bülent Ecevit 50 yıldan fazla süreyle ülke politikasında belirleyici oldu” dedi. Kıbrıs harekatından bu yana adanın bölündüğünü belirten Stern, “Türkiye’de, Ecevit’in yaklaşık 50 yıl süren politik kariyeri, sık sık ekonomik krizlerle bölündü, 2001 yılındaki ekonomik kriz yüzbinlerce Türkün işine maloldu.”

Alman haber TV kanalı N-Tv ise “Türkiye yasta” başlığıyla Ecevit’in 30 yıl önce Atatürk’ün halefi İnönü’nün yerine CHP liderliğine geçtiğini belirtti. Ecevit için “Kıbrıs Kahramanı” denildiğini anımsatan N-Tv, “Türkiye AB aday üyeliğine ulaşınca, Ecevit, koalisyon ortaklarının çıkardıkları zorluklara karşın, idam cezasının kaldırılması gibi reformları ortaya koydu” dedi.

Televizyon “Türk vatandaşları Ecevit’i ‘beyaz yelekli politikacı’ olarak değerlendiriyor. Farklı birçok örneğe karşı hiçbir zaman yolsuzlukla bir bağlantısı olmadı. Ancak felaket, ülkeyi ve küçülen Ecevit’e güveni derin biçimde sarsan, 2001’deki ağır ekonomik krizle birlikte geldi” dedi. Televizyon, “Ecevit çifti, sadece politik tutkularında değil, birbirlerine verdikleri sözde de ayrılmadılar” yorumunda da bulundu.

Televizyon, radyo ve online Alman haber siteleri, Ecevit’in Hint edebiyatına tutkusunu, İngiliz ve Amerikan şairlerinden yaptığı çevirilerden de sözetti.

LE MONDE: KARİZMATİK ŞEF

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, 1970 yıllarındaki “karizmatik şef” olarak nitelendirdi Ecevit’in mütevazı görüntüsünün otoriter ve sık sık hoşgörüsüz bir karakteri gizlediğini belirtirken Ecevit’in prestijinin 2000-2001 yılındaki ekonomik krizden ciddi etkilendiğini yazdı.

WASHINGTON POST: KIBRIS FATİHİ DİYE ANILIRDI

Washington Post gazetesi, Bülent Ecevit’in, Türkiye’deki en önemli siyasilerden biri olduğunu ve yarım asırlık kariyeri boyunca ekonomideki sorunlar ile bölgesel ve yerel problemlerle boğuştuğunu yazdı. Haberde Ecevit’in 1974 Barış Harekatı nedeniyle “Kıbrıs Fatihi” olarak anıldığı ifade edildi.

VOA: SİYASETİN BAŞ AKTÖRÜYDÜ

Amerikanın Sesi Radyosu, Ecevit’in Türk siyasi hayatında bir baş aktör olduğunu belirterek yaklaşık altı aylık bir komanın ardından yaşamını yitirdiğini belirtti. Haberde Ecevit’in siyasi kimliğinin yanı sıra aynı zamanda bir şair olduğu da hatırlatıldı.

NYT: TÜRKİYE’Yİ DÜNYANIN EN LAİK MÜSLÜMAN ÜLKESİ YAPTI

New York Times gazetesi, Eski Başbakan Ecevit’in kökten dinciliğe karşı olduğunu ve Türkiye’nin, dünyanın en laik Müslüman ülkesi olmasına büyük katkıda bulunduğunu belirtti.

EL MUNDO: KIBRIS'A BARIŞ HAREKATI KARARI VERDİ

İspanya'nın iki büyük gazetesi El Pais ve El Mundo, Ecevit'in uluslararası alanda, özellikle Kıbrıs Barış Harekatı kararını veren başbakan olarak hatırlanacağını yazdılar.

El Mundo, Ecevit'i, “karizmatik, üniversite eğitimi almamasına rağmen beş kez başbakanlık yapmış ve halk arasında onuruyla ünlenen biri” olarak tanıttı.
   
EL PAIS: ÇOK POPÜLER BİRİYDİ

El Pais de, Ecevit'in siyasi kariyeri boyunca “solcu ve milliyetçi” bir çizgi izlediğini kaydederek, “Onurlu bir kariyere sahip olmasından ve 1974'te Kıbrıs harekatı emrini vermesinden dolayı Türkiye'de çok popüler biriydi. Ayrıca, 1999 yılında Türkiye'nin AB'ye tam üyelik adaylığının garantilenmesini sağladı” ifadelerini kullandı.

GULF NEWS: DÜRÜSTLÜĞÜ İLE ÇOK SAYGI GÖRÜYORDU

Körfez bölgesinin gazetelerinden Gulf News de, “siyasi kariyerinin yarım asra uzanan solcu milliyetçi” sıfatını kullandığı Ecevit için “Yolsuzlukların salgın gibi olduğu bir siyasi kültürde dürüşlüğünün çok saygı gördüğü” yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: KIBRIS’A ASKER GÖNDERDİ AB ADAYLIĞI KAZANDI

Arap haber kanalı El Cezire, Ecevit’in hayatını anlattığı haberde, Bülent Ecevit’in 1974 yılında Kıbrıs’a asker gönderdiği, 1999 yılında da Türkiye’ye AB adaylığı kazandırdığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!