Türk üretici ve ihracatçısının başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk üretici ve ihracatçısının başarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 11:05

Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 oranında artarak rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak-10 Haziran döneminde Antalya'dan yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 oranında artarak, 174 milyon 170 bin 18 dolara ulaştığını bildirdi.

İhracatta tonaj bakımından geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış olmasına rağmen dolar bazındaki gelirin yüzde 56 oranında arttığına dikkati çeken Satıcı, “Rekora ulaşan bu ihracat, Türk ihracatçısı ve üreticisinin başarısıdır” dedi.

Satıcı, yaş meyve sebze ihracatındaki artışın nedenlerini şöyle sıraladı:

“İspanya, Fas ve Kanarya Adaları gibi rakip ülkelerde üretimde bazı sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntılar nedeniyle pazarda fiyatlar arttı. Bu üretim döneminde kış mevsimi pek soğuk olmadı. Bu nedenle hedef pazarlarımız olan Rusya, Romanya, Balkan ülkeleri ile Avrupa pazarında tüketim arttı. Hava koşullarının uygun olması nedeniyle de ihracat kesintiye uğramadı. Türk ihracatçısı geçmişte, hedef pazar olan ülkelerdeki müşterilerle iş yapıyordu. Şimdi ihracatçı kendisi o ülkeye giderek pazar arıyor. Özellikle Rusya, Romanya ve Ukrayna'da ihracatçı ürününü kendisi pazarlıyor, buralarda iş yerleri açıyor. Böyle olunca da pazarı elinde tutuyor.”

İhracattaki rekor artışın tamamen Türk ihracatçısı ve üreticisinin payı olduğunu ifade eden Satıcı, “Türk üreticisi son yıllarda kaliteli ürün yaparak bunun mükafatını almaya başladı. İhracatçı da kaliteli ürünü pazarda en iyi şekilde pazarladı. Türk ihracatçısı hedef pazarlara yerleşti. Üretici de son 2-3 yıldır kaliteli üretim yaparak pazarda hakimiyet sağladı” dedi.

Antalya'dan yapılan ihracatta ilk 20 sırayı sırasıyla, Rusya, Romanya, Almanya, Bulgaristan, Moldova, Bosna-Hersek, Avusturya, Polonya, Yunanistan, Belarus, Fransa, İngiltere, Kosova, Macaristan, Hırvatistan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Makedonya ve Ukrayna aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!